19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCand nu vom mai fi monitorizati?

Cand nu vom mai fi monitorizati?

Cand vezi enorma agitatie din jurul rapoartelor de monitorizare ale Comisiei Europene nu se poate sa nu iti spui ca am pacalit Uniunea Europeana si nu trebuia sa intram in 2007 sub argumentul ca va fi mai usor de influentat Romania dinauntru decat din afara. Mai avem un an de monitorizare, atat, si, daca ma iau dupa presa si editorialistii din Romania, putinele evolutii pozitive sau lipsa de deteriorari se datoreaza integral supravegherii Comisiei si biciului aratat. Tara noastra, membru plin din 2007, ca asa am vrut noi, are asadar aerul ca e un delincvent minor care nu va atinge 18 ani si un comportament decent in intervalul dat. Acest interval nu poate fi insa nici prelungit, nici schimbat. si atunci, ce ne facem? Daca nu intram, are dreptate Tom Gallagher ca presiunea UE ar fi fost mai mare. Dar am avut dreptate si noi, cei care am sustinut ideea contrara, pentru ca, asa cum se vede din referendumurile de atunci, aveam de ales intre 2007 sau deloc!!!

Cu toate astea, noi trebuie sa ne organizam viata in mod autonom, fara rapoarte CE de monitorizare, fara clauze de salvgardare, sa fim capabili singuri sa autoreglam acest lucru fundamental care e statul de drept, sau dam dreptate celor care ne acuza ca am facut un blat, ca avem inca probleme fundamentale de democratie. Pentru ca democratie nu inseamna doar alegeri, inseamna alegeri si o putere care guverneaza conform legii in mod onest, adica fara imunitati pentru infractorii politici, fara exceptii sau legi care creeaza exceptii etc. Suntem in stare?
Pe partea optimista, nu cred ca doar Comisia si rapoartele ei au contribuit la ce a fost bun in ultimele luni. Daca nu o avem pe aparatoarea coruptiei Norica Nicolai ca ministru, e din cauza ca presedintele Romaniei, societatea civila si Curtea Constitutionala, fiecare pe partea sa, au contribuit sa impiedice aceasta degradare. Teama de a pierde votanti cred ca a contribuit macar cat teama de Comisie la numirea unui ministru decent, ca mandatul sa nu mai starneasca valuri negative precum predecesorul sau. Nu Comisia a dat-o jos pe Norica din fotoliul ei de candidata, ci noi. Cand vrem, putem.

Impotmolirea maxima este la nivel parlamentar. Cei dezamagiti ca raportul Comisiei nu e mai tare nu au dreptate. Comisia nu avea de ce sa dea in noi cand atat DNA, cat si Ministerul Justitiei au facut ce au putut. In Bulgaria nimeni nu a facut nimic. Daca Morar era destituit, luam si noi sanctiune, deci e normal sa nu luam, strategia de low profile a ministrului Predoiu a fost buna si merita o bila alba. Adevarat, el a propus bugetul ANI, Tariceanu l-a respins, desi DNA trimite dosare, Parlamentul le blocheaza, dar raportul Comisiei nu e o judecata globala, ci diferentiata, pe actori, de asta DNA iese bine, iar CSM si Curtea Suprema prost. Problema e insa ca UE este o uniune de state, toate parghiile sunt la nivel guvernamental, nu poate pune mare presiune nici pe Parlament, nici pe magistratura, numai pe Guvern. De asta recursul exagerat la Comisie mi se pare contraproductiv pe termen lung. De la anul nu vom mai fi monitorizati. si atunci? Devenim un stat de infractori?

Noi trebuie sa dezvoltam si mai mult mecanismele de presiune interne, asta trebuie sa facem, sa punem mai multa presiune pe partide care pe fata lupta cu statul de drept, sa le determinam un cost electoral mai mare, sau nimic din ce se construieste sub presiunea UE nu e durabil si se va spulbera peste un an. Ideea ca cineva din Bruxelles cu biciul poate sa faca acel gen de curatire morala care e treaba votantului roman si a presei din Romania e falsa si nu face decat sa-i confirme pe cei care spun ca nu trebuia sa fim primiti in Europa.
Bineinteles, daca eu sunt singura care crede asa, atunci se va intampla imposibilul, si anume, Comisia va cauta in mod creativ noi cai, dupa incheierea celor trei ani, de a sanctiona Romania, nu direct, dar eficace, de exemplu ne vor taia banii, motive se gasesc, si in loc sa fim membri plini, o sa ramanem un membru mai putin plin, un etern repetent european.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă