15.7 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecialCand nu mai e nimic de asteptat

Cand nu mai e nimic de asteptat

In cele aproape doua ore cat dureaza "Sfarsit de partida" e foarte greu sa iti muti privirea de pe Mihai Constantin, un actor extraordinar si destul de rar prezent in distributii.

Chiar daca, pentru unii, Beckett poate parea de neinteles sau neinteresant, spectacolul de la Metropolis trebuie vazut macar pentru rolul pe care il face acest actor.
Chiar imi pare rau pentru acei cativa spectatori pe care i-am auzit vorbind la final ca si-ar fi "ratat seara" venind la "Sfarsit de partida". Nu erau suparati ca spectacolul ar fi fost prost. Doar ca nu a fost suficient de "distractiv". In plus, venind la Metropolis, au ratat si show-ul de "stand-up comedy" la care voiau sa ajunga. "La asta nu se rade!", se plangeau ei.
Nu ca as avea ceva impotriva show-urilor de "stand-up", dar cu siguranta cu alte asteptari vii la o piesa de Beckett si cu altele la un astfel de spectacol. E vorba doar de o alegere care sa cores­punda cu ceea ce iti doresti. E drept, majoritatea revistelor cu programe nu contin si rezumatele pieselor si ceva detalii despre acestea, cum se intampla la filme.  E poate si "vina" Teatrului Metropolis, care si-a facut un public din amatori de comedii usurele. Dar, cel putin in cazul clasicilor, e destul de simplu sa afli dinainte despre ce e vorba in piesa si sa vezi daca are sanse sa te intereseze sau nu. O simpla cautare pe internet poate face minuni cateodata. Iar grupul pe care l-am auzit eu carcotind la final cu siguranta nu avea probleme in utilizarea internetului.

Prin urmare, "Sfarsit de partida" nu este nici pe departe un spectacol "distractiv". Cu personajele sale bizare, situatiile postapocaliptice, obsesiile legate de degradarea trupului si degradare in ge­neral, cu jocurile cinice si cu obsesia legata de asteptarea "sfarsitului", Bec­kett nu este chiar dramaturgul pe care sa-l alegi pentru o seara de distractie. Insa poate fi un foarte bun scriitor care sa te ajute sa iti mai pui niste intrebari.
In "Sfarsit de partida", Hamm, stapanul (Razvan Vasilescu), si Clov, servitorul (Mihai Constantin), se suporta unul pe celalalt intr-o camera undeva la marginea lumii, intre mare si pamant, unde nu mai exista nimic: nici soare, nici nori, nici oameni, nici sentimente, nici dorinta de a trai, nici trecut si, mai ales, nici viitor. Alaturi de ei, in doua pubele, sunt si parintii lui Hamm, care isi asteapta terciul zilnic si care suporta o parte din jocurile morbide ale lui Hamm. E o zi ca oricare alta, o zi in care actiunile sunt facute doar ca sa treaca timpul, ca sa vina odata "ora calmantului". Dar nici calmant nu mai exista. Si nici timpul nu sta prea bine. E o zi ca oricare alta, in care Hamm, care nu poate sa se ridice, si Clov, care nu poate sa stea jos, se sicaneaza reciproc fara nici un scop precis. Mama (Irina Petrescu) moare si nimeni nu se arata indurerat, tatal (Ion Besoiu) isi asteapta biscuitele promis ca recompensa pentru ca a ascultat povestile lui Hamm. Ca in fiecare zi, Clov indeplineste orbeste ordinele stapanului, dar in acelasi timp isi manifesta dorinta de a-l parasi, iar Hamm isi umple timpul cu un catel de plus cu trei picioare, pe care il trateaza ca pe un animal viu.  
Praful, actiunile greoaie ale lui Clov (Mihai Constantin), desfasurarea foarte lenta a "evenimentelor" recreeaza in spectacolul lui Alexandru Tocilescu de la Metropolis aceasta atmosfera post-apocaliptica in care nimeni nu mai asteapta nimic. Pentru ca nu mai e nimic de asteptat. Nici macar moartea. 

 

Sfarsit de partida
Durata: 1h 45 (fara pauza)
Autor: Samuel Beckett. Regia: Alexandru Tocilescu. Cu: Mihai Constantin, Razvan Vasilescu, Ion Besoiu, Irina Petrescu.
Teatrul Metropolis (Str. M. Eminescu nr. 89, tel. 021. 210.42.81). Pret bilet: 21,20 lei. 

Cele mai citite

Israelul a atacat Iranul. Netanyahu a urmărit din buncăr operațiunile

Cel puţin 5 explozii au fost raportate, iar mai multe ţinte militare din jurul capitalei Teheran şi din alte două provincii au fost lovite...
Ultima oră
Pe aceeași temă