3.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialCând demilitarizăm România?

Când demilitarizăm România?

Care va să zică, ne lustrăm. Camera Deputaţilor s-a trezit să ne treacă un proiect de lege ce zăcea demult pe acolo şi contra căruia am mai scris aici.  Am scris contra nu pentru că nu cred că nu merită eliminaţi colaboraţioniştii cu regimul comunist – eu i-am eliminat pe crainicii lui Ceauşescu de la televiziune, într-un cor de proteste condus de Ion Cristoiu, mare susţinător al actualului regim, care susţinea că sunt profesionişti, chit că anunţaseră poporul că la Timişoara armata împuşcă terorişti arabi. Ci pentru că am temeiuri de îndoială serioase că noi putem stabili obiectiv cine sunt colaboratorii şi că vom aplica discriminativ această lege, condamnând-o pe Mona Muscă şi iertându-i exact pe cei care colaborează şi azi, ale căror dosare sunt în continuare ascunse sau au fost distruse integral.

Din categoria din urmă fac parte nici mai mult, nici mai puţin decât şeful statului şi Patriarhul României. De la tinerii istorici ieşeni aflăm că nici dosarul prim-ministrului nu se găseşte, la un loc cu toate dosarele de la vârful UTC. Dar asta nu mai contează, pentru că întreprinzătoarea coaliţie de guvernare a scos UTC-ul din cauză (la propunerea unui colaborator al Securităţii dovedit de CNSAS şi care reprezintă PDL), astfel că un membru al CC al UTC e OK, în vreme ce un director de editură sau un procuror nu (categorie nou-introdusă, la cererea unui parlamentar UDMR). Exemplu clar de ce această lege e inutilă, ba chiar dăunătoare. Va să zică, un securist care deja s-a scos îi face un serviciu unui utecist, care era oricum mai nevinovat decât el. Nu îi face nimeni lui Mihai Răzvan un serviciu excluzându-l în aceste circumstanţe, îi făceau un serviciu dacă lăsau legea la sertar! A include directorii de editură e ridicol (Iliescu nu va mai candida a patra oară, că la ce contracandidaţi are mi-e că l-ar vota iarăşi lumea, şi de ce directorii de la Arici Pogonici sau Cinema trebuie excluşi), iar a susţine că toţi procurorii au făcut poliţie politică e absurd (evident, nu mai vorbesc că legea nu trece aşa de Curtea Constituţională, totul e balet pentru poporul prost, nu e făcută să treacă).

Şi în comunism erau divorţuri, infracţiuni pur penale, va să zică nu am putut stabili că toţi securiştii sunt răi, numai cei despre care instanţa spune că au făcut poliţie politică, în schimb sunt răi toţi procurorii, aici nu se mai aplică principiul răspunderii individuale. UDMR a vrut, evident, să semnalizeze că Macovei e rea, la MRU au dat din umeri, dar au acceptat. Nu că eu aş crede că Monica Macovei are vreo şansă sau vrea să aibă vreo funcţie, sau mai ştiu eu ce, şi cred că am făcut destul de public faptul că nu sunt de acord cu cauţionarea derapajelor democratice ale actualei puteri prin prezenţa ei (inutilă) în vârful PDL. Dar a profita de o lege anticomunistă ca să te răzbuni pe cei care au condus anticorupţia e o măgărie enormă din partea UDMR. Mai ales că Monica ani de zile a apărat pro bono la CEDO minoritari fără bani. Nu mai spun că avocatul nostru cel mai bun în procesele contra statului, ca şi al APADOR CH, a fost şi el procuror înainte de 1989. Nu avea intenţia să candideze la nimic, dar e bine să ştim că nici nu poate. Bravo, i-am exclus pe unii care chiar au făcut ceva să avanseze drepturile omului.

Dar pe cine NU am exclus? Să venim la cestiune. Există două categorii de persoane despre care nu ştim nimic. Unora, că ni l-au distrus dosarele, categorie de top. Altora, că sunt încă activi, marea zonă DIE unde dosarele nu s-au dat la CNSAS şi unde foarte mulţi sunt încă în activitate. La ora asta, Guvernul numără un număr impresionant de ofiţeri, de exemplu. E bine că s-a dus dl Meleşcanu la SIE? Hai, că nu e un secret pentru nimeni, dacă SIE poate fi etern condus doar de cine a avut legături cu organele, atunci e foarte bine. Dar ce s-a întâmplat cu acel criteriu de admitere în NATO care se numea controlul civil asupra forţelor armate şi pe baza căruia Turcia e împiedicată să intre în Europa? Vă spun eu ce s-a întâmplat: ofiţerii pe faţă au fost înlocuiţi cu cei acoperiţi. Înţelegeţi-mă bine, nu am nimic contra lor personal, unii sunt cât se poate de civilizaţi şi avem relaţii prieteneşti, că împreună am luptat să băgăm ţara în UE, vorba este că sunt oameni vulnerabili, care răspund la comenzi, asta îi face pe ei acceptabili şi pe noi nu. Aceşti oameni s-au întors în forţă, uitaţi-vă la indicatori indirecţi (în afară de cazurile notorii), cum sunt diplomele de la Colegiul Naţional de Apărare, forma de socializare mai largă a acestei categorii, iniţierea. Luaţi CV-urile celor numiţi în Guvern şi agenţii şi o să vă cam speriaţi unde sunt educaţi tehnocraţii noştri. Ăştia sunt la putere şi mai exclud şi pe alţii, pe faţă. Şi ei nu pot fi lustraţi, că dosarele lor sunt la secret, numai ale noastre sunt pe faţă.

Securiştii, în general, şi dl Cristoiu când eu am încercat să fac ordine printre securiştii de la TVR au argumentat întotdeauna că ei sunt tehnocraţi, că o dată cu ei se pierde o mare ştiinţă etc. Am auzit iarăşi acest argument adus la suprafaţă acum că un şef de serviciu secret a fost numit în fruntea Guvernului. Vezi Doamne, el ştie de la servicii cum e cu evaziunea fiscală şi de asta o să o lichideze, se înţelege că atunci când era Boc la guvernare nu primea aceste informaţii (de la MRU) şi de aia era incapabil. Cât de informat e MRU se vede din faptul că iarăşi a fost umflat unul, secretar de stat la revoluţionari, anchetat de DNA de mai bine de un an. L-au dus cu cătuşe întâi şi doar după aceea a fost demis. Şi la presiunile unui pedelist (dl Mircovici), care a ieşit public de teamă că omul nu va fi demis nici aşa şi care a spus textual: „Am fost la şedinţa Coaliţiei… Am solicitat acolo lămurirea problemei legate de Secretariatul de stat pentru problemele revoluţionarilor şi primul ministru şi preşedintele PDL şi secretarul general al PDL mi-au spus că urmează să fie destituit domnul George Costin din funcţia de secretar de stat, probabil că în cursul zilei de astăzi (n.r. – luni) sau până mâine cel târziu (n.r. – marţi)… Sper că faptul că am spus aceste lucruri să nu facă pe cineva să se răzgândească” (cf. Mediafax). Cum am mai spus de o mie de ori, nu mă interesează coduri de etică pentru a fi utilizate în campanie electorală şi în care dăm afară pe unul după ce îl ia DNA. Un partid are multe căi de comunicare dacă într-adevăr reprezintă societatea pentru a nu recruta şi numi astfel de persoane. Cât a trecut de când i-am scris public lui Boc că Daniela Andreescu e o numire nepotrivită şi că ar trebui demisă, în chiar ziarul de faţă, şi până când a dat-o afară? Doi ani.

Acum o săptămână sau mai bine (iarăşi am schimbat 3 continente, deci am pierdut firul), am publicat o listă simplă de lucruri pe care le poate face MRU pentru buna guvernare, toate ţinând doar de implementarea unor legi deja existente sau angajamente luate de România faţă de Banca Mondială şi Comisia Europeană în schimbul împrumutului actual (da, ne-au cerut să ne curăţăm guvernarea în schimbul banilor, bravul Guvern Boc a ţinut secretă promisiunea, dar nu e, puteţi cere în scris Băncii Mondiale la Bucureşti să vedeţi exact ce s-a angajat guvernul să facă în urma functional review). Principiul de bază este transparenţa, singura care ne poate avansa (găsiţi lista pe www.romaniacurata.ro). Dacă se scoate la concurs public un post la revoluţionari şi toţi candidaţii îşi publică CV-ul şi aplicaţia, putem toţi verifica dacă acela care câştigă era cel mai bun – numai că niciodată nu se scot posturile centrale la concurs, tocmai ca să nu se verifice nimic. Dacă se publică de către ANAF cât impozit plăteşte fiecare, putem toţi vedea că unii milionari nu plătesc nimic (bun exemplu dat de Liviu Avram, dl Remus Truică, răsfăţat al gazetelor mondene, milionar şi fost şef de cabinet al lui Adrian Năstase, pe pierdere în acte). Cum crede Guvernul că va răzbi evaziunea fiscală, cu serviciile şi dl Blejnar? Păi ele s-au ocupat şi până acum, numai prin relaxare fiscală şi transparenţa impozitelor, ca fiecare persoană să poată verifica şi semnala putem face vreun progres. La fel cu sistemul de cheltuieli publice, oare de ce dl prim-ministru nu a anunţat că va fi el campionul unui sistem al transparenţei acestor cheltuieli, colegii sloveni sunt gata să vină să ne ajute, iar Comisia Europeană, al cărei expert sunt, va recomanda asta ca buna practică pentru toate ţările EU-27 în raportul său din 2013? Nu cumva pentru că în 2013 nu vor mai fi la guvernare actuala coaliţie şi MRU, deci lasă să îi caute pe odioşii Ponta şi Antonescu prin buzunare! Să nu cumva să faceţi voi proba bunei-credinţe! Doamne fereşte, în ce capcană teribilă aţi intra! Se numeşte bună guvernare…

În încheiere, invit pe toţi ofiţerii şi agenţii acoperiţi, ca şi pe postacii lor care reciclează banii publici prin firme de PR private cu contract cu partidul, ba chiar cu agenţiile statului, să discute niţel subiectul aici pe forum începând cu ce ştiu ei mai bine, că securiştii suntem eu şi familia mea, mai ales morţii şi disidenţii din ea. Chit că nu corespundem criteriilor Legii lustraţiei şi nici nu candidăm la nimic. Simţiţi-vă liberi!

P.S. Ca să mai facă şi serviciile secrete ceva, sar peste descrierea diferitelor ratinguri de ţară la care am participat în ultima lună pe diverse meleaguri şi unde, desigur, nu ne paşte upgradarea. Ci invers.

Cele mai citite

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă