19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCand ANAF-ul are toane, te duce la-mpins vagoane

Cand ANAF-ul are toane, te duce la-mpins vagoane

Cand ANAF a anuntat executarea silita a SC „Aris” din Arad, pentru niste scutiri de datorii din perioada pre-privatizare, sindicalistii au sarit in capul Guvernului. Era ciudat sa pretinzi asa ceva unui investitor privat, care a preluat fabrica fara datorii pe care statul le-a acordat tot statului.
Guvernul s-a fofilat si a dat vina pe Consiliul Concurentei, un organism pe care, chipurile, nu-l poate controla (oficial) si care a solicitat ANAF recuperarea datoriilor respective. Pana la urma, totul s-a sfarsit cu un proces pe rol, in care „Astra Comind”, societatea care patroneaza „Astra Vagoane Calatori” si „Aris”, solicita anularea deciziei ANAF privind executarea silita.
Procesul este pe rol la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar de verdictul judecatorilor depinde soarta a peste 600 de angajati si a familiilor acestora. Desi instanta nu s-a pronuntat inca, Guvernul pare sa anticipeze rezultatul procesului si, pentru ca autoritatile au recunoscut, asa mai neoficial, ca s-a procedat gresit cu decizia de recuperare a datoriilor de dinainte de privatizare.
Asa ca, pentru a se revansa fata de „Astra Comind”, Ministerul Transporturilor va cumpara de la respectiva societate vagoane de mare viteza, performante, in valoare de cateva milioane de euro. Cu alte cuvinte, chiar daca „Aris” SA va fi executata silit si inchisa, „Astra Comind” nu va iesi in pierdere pentru ca va vinde atatea vagoane incat sa-si scoata parleala.
Ce mai conteaza in aceasta afacere este soarta angajatilor. Dar sa nu anticipam! Mai bine sa asteptam rezultatul procesului de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Abia atunci vom sti daca am avut sau nu dreptate sa privim ca pe o compensare intentia autoritatilor de a cumpara vagoane.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă