1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialCanalul Dunare-Marea Neagra, invadat de braconieri

Canalul Dunare-Marea Neagra, invadat de braconieri

In ultima luna, jandarmii s-au confruntat cu cinci astfel de infractiuni, fiind confiscate plase cu o lungime totala de peste 500 de metri.

In ultimele trei luni, autoritatile constantene s-au confruntat cu zeci de cazuri de braconaj, in urma carora peste zece persoane s-au ales cu dosar penal. Numai in ultima luna jandarmii Inspectoratului Judetean Constanta au inregistrat cinci astfel de situatii, toate infractiunile fiind savarsite pe Canalul Dunare-Marea Neagra. "Faptele au fost comise in zona localitatilor Medgidia, Faclia si Cernavoda, fiind vorba in majoritatea cazurilor de pescuit ilegal cu plase monofilament", a declarat capitan Sorin Tranca, purtator de cuvant al IJJ Constanta. Au fost confiscate toate sculele folosite in aceste actiuni ilicite, fiind in principal vorba despre 500 metri de plasa. Patru dintre infractiuni au fost consemnate in luna iulie, iar ultima pe 4 august. Intr-o situatie inregistrata pe 11 iulie a fost confiscata si cantitatea de 70 de kilograme de peste din specia halau. Canalul Dunare-Marea Neagra a devenit in ultimii ani tinta ideala a braconierilor din judetul Constanta. Infractorii sunt in general persoane care locuiesc in zona, dar care nu poseda autorizatii legale de pescuit. Potrivit unor surse neoficiale, multi dintre acestia sunt membri ai unor retele organizate de braconieri, care profita de faptul ca autoritatile efectueaza destul de rar controale in zona. Cei care se ocupa de braconaj accepta riscul, mai ales pentru ca instantele sunt destul de permisive cand vine vorba de sanctionarea acestor fapte.

Risc minim
Potrivit legislatiei penale, braconajul se pedepseste cu ani de inchisoare. La vederea autoritatilor, multi infractori reusesc sa arunce in apa pestele prins si din acest motiv scapa cu o incadrare mai blanda, de detinere ilegala de plase interzise. Doar cu o asemenea acuzatie ei nu mai ajung dupa gratii, astfel ca de cele mai multe ori scapa cu amenzi penale sau cu pedepse cu suspendare. De asemenea, nici unul dintre ei nu este judecat pentru constituirea de grup in vederea savarsirii de infractiuni, desi se cunoaste faptul ca mai toti fac parte din grupuri organizate.

Cele mai citite

Ministerul de Interne: 133 de infractori prinși în flagrant, 350 de șoferi periculoși scoși din trafic

Ministerul de Interne a raportat sâmbătă că, în decurs de 24 de ore, 133 de persoane implicate în infracțiuni au fost prinse în flagrant....
Ultima oră
Pe aceeași temă