10.2 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăSpecialCanada: Poliţia a dejucat un proiect de atentat asupra unui tren, plănuit...

Canada: Poliţia a dejucat un proiect de atentat asupra unui tren, plănuit cu susţinerea Al-Qaida

Doi bărbaţi aflaţi în legătură cu Al-Qaida au fost arestaţi şi inculpaţi luni în timp ce proiectau un “atentat” asupra unui tren de pasageri în regiunea Toronto, a anunţat poliţia canadiană confirmând informaţiile transmise anterior de presă, relatează AFP, citat de Mediafax.

Cel puţin două arestări au avut loc în cadrul unei operaţiuni de demontare a unei “reţele teroriste” care proiecta un atentat în Canada, a anunţat luni presa locală, înaintea unei conferinţe de presă asupra “securităţii naţionale” a poliţiei federale (GTC).

Cei doi suspecţi, Chiheb Esseghaier şi Raed Jaser, au fost inculpaţi pentru “complot în vederea comiterii unui atentat terorist” şi “complot (…) sub conducerea unui grup terorist”, a declarat Jandarmeria regală a Canadei (GRC, poliţia federală) în cadrul conferinţei de presă.

Suspecţii, care nu aveau cetăţenie canadiană, dar a căror naţionalitate nu a fost dezvăluită “erau susţinuţi de elemente Al-Qaida care se află în Iran”, mai ales, “sfaturi şi ordine”, a declarat un purtător de cuvânt al GRC, adăugând că “nu există informaţii care să indice că aceste atacuri erau susţinute de statul” iranian.

Cei doi suspecţi au fost arestaţi luni la Toronto şi Montreal, în urma unei anchete de peste un an care a implicat mai ales poliţia federală americană (FBI). au indicat autorităţile.

Conform televiziunii publice CBC, care citează surse din serviciile de informaţii, acest proiect de “atentat major” nu are nicio legătură cu atentatul din Boston, în nord-estul Statelor Unite care s-a soldat, acum o săptămână, cu trei morţi şi aproximativ 200 de răniţi, conform FBI.

Cei doi suspecţi “au legături într-un fel sau altul cu Al-Qaida” şi vor fi aduşi marţi în faţa justiţiei şi “vor fi urmăriţi penal”, a adăugat postul de televiziune privat CTV.

Poliţia federală americană şi departamentul de Securitate internă au participat la anchetă, a precizat presa canadiană. “Ar putea exista o legătură cu alte celule sau indivizi din Statele Unite”, a avansat la rândul său fostul număr doi al serviciilor de informaţii canadiene, Raymond Boisvert, într-un interviu pentru CBC.

Suspecţii aveau ca principal obiectiv deraierea pe teritoriu canadian a unui tren de pasageri între New York şi Toronto, a transmis CTV.

Atentatul ar fi putut fi mai periculos ca cel, de asemenea dejucat, care era plănuit de grupul celor “18 din Toronto”, dezmembrat în 2006, conform CBC. Membrii acestuia vroiau să lovească o serie de instituţii canadiene, mai ales Bursa, sediul serviciilor de informaţii şi Parlamentul din Ottawa.

Relativ neafectată de terorismul internaţional, Canada a apărut în ultimul timp ca un teren propice recrutării viitorilor islamişti extremişti.

Presa mai raporta săptămâna trecută că un spectaculos atac realizat la 14 aprilie de un commando shebab la Mogadishu (cel puţin 34 de morţi) a fost condus de un fost student canadian, Mahad Ali Dhore.

La începutul lui aprilie, s-a aflat că un canadian a fost la răndul lui reţinut în Mauritania, unde a fost condamnat în 2012 pentru că a încercat să se alăture unei tabere Al-Qaida în Maghrebul islamic (Aqmi), în Mali.

Surse au indicat pentru presa locală că acesta făcea parte dintr-un mic grup de canadieni plecaţi să se alăture jihadului în Sahel. Doi dintre membrii săi figurau mai ales pe lista extremiştilor islamici decedaţi în cadrul luării de ostatici de la situl gazifer din In Amenas, în sud-estul Algeriei, la începutul lui ianuarie.

Cele mai citite

Polițele ASF, plafonate se scumpesc văzând cu ochii. Sunt promise modificări

Polițele RCA au fost plafonate la nivelul tarifelor din februarie 2023, însă doar teoretic. În realitatea, am calculat că tarifele au crescut cu cel...

Centru de Resurse Juridice, un nou semnal de alarmă după ,,azilele groazei”

Cazul azilele groazei a scos la iveală faptul că seniorii țării sunt extrem de vulnerabili, iar legislația din țara noastră nu este suficientă și...

o candidatură așteptată declarații o atitudine deschisă

Într-o mișcare deloc surprinzătoare, Cristian Popescu Piedone, edilul sectorului 5, și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei în cadrul alegerilor viitoare. Cu declarații hotărâte...
Ultima oră
Pe aceeași temă