13.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialCanada îşi schimbă legislaţia pentru a putea lupta mai bine împotriva terorismului...

Canada îşi schimbă legislaţia pentru a putea lupta mai bine împotriva terorismului islamic

Noua legislație antiteroristă a Canadei va acorda o putere mult mai mare principalei agenţii de spionaj a guvernului şi va înăspri pedepsele pentru cei care cheamă la atacuri împotriva ţării, notează agenţia Reuters, citată de Agerpres. 

Proiectul de lege depus vineri în parlament de guvernul conservator va acorda serviciului secret canadian (Canadian Security Intelligence Service — CSIS) capacitatea de a opri atacurile prin interferare cu planurile de călătorie sau comunicațiile, de exemplu. În trecut, CSIS s-a limitat doar la colectarea de informații.

Proiectul de lege, a cărui trecere este asigurată deoarece conservatorii au o majoritate în parlament, ar face de asemenea mai ușor pentru poliție să efectueze arestări preventive.

"Terorismul jihadist care evoluează este unul dintre cei mai periculoși dușmani cu care lumea noastră s-a confruntat vreodată", a declarat primul ministru Stephen Harper, care se confruntă cu alegeri generale în octombrie, într-o conferință de presă.

"Jihadismul violent nu este un drept al omului. Este un act de război".

Guvernul a promis legislația după ce un bărbat înarmat a atacat clădirea parlamentului canadian din Ottawa în octombrie, după ce a ucis un soldat împușcat în apropierea memorialului național de război. Atacul comis de un așa-numit "lup singuratic" canadian convertit la islam a avut loc la două zile după ce un alt convertit canadian a intrat cu mașina în doi soldați în Quebec, ucigând unul.

Harper a citat de asemenea atacurile recente din Franța și Australia, afirmând că astfel de evenimente arată că pericolul terorii nu este o posibilitate în viitor, ci este curent și iminent.

Pentru a face mai dificilă recrutarea, legislația ar acorda instanțelor autoritatea de a elimina propaganda teroristă de pe internet.

Este deja ilegal să fie cineva sfătuit să comită atacuri specifice teroriste, de exemplu să bombardeze clădirile parlamentului, dar proiectul de lege va face ilegal să se facă un apel general pentru atacuri în Canada, notează Reuters.

Printre criticii acestei legi, Asociația libertăților civile în Columbia Britanică (British Columbia Civil Liberties Association, din cea mai vestică provincie canadiană) o consideră anormală și contraproductivă.

"Incriminarea cuvintelor și gândurilor oamenilor este greșită și nu îi va face pe canadieni mai siguri. Vom fi mai puțin liberi, mai puțin democratici și vom ști mai puțin la cine trebuie să fim atenți", a declarat directorul de politici Michael Vonn.

Printre alte măsuri, proiectul de lege ar face mai ușor pentru autorități să împiedice canadienii să călătorească în străinătate pentru a se alătura grupărilor extremiste ca militanții Statului Islamic în Irak și Siria. Poliția ar avea de asemenea posibilitatea să rețină suspecții până la șapte zile fără a fi puși sub învinuire în loc de trei în prezent.

Legea ar permite de asemenea să se limiteze circulația persoanelor considerate suspecte, fără a fi reținute.

Răspunzând criticilor, Harper a declarat că agențiile de securitate și poliția vor trebui în continuare să obțină aprobare judiciară pentru arestări preventive sau oprirea unor potențiale atacuri. (Agerpres)

Cele mai citite

Marcel Boloș, împins de Bolojan către Bruxelles

Lupta pentru fotoliile de europarlamentar au atins cote greu de imaginat atât la PSD, dar mai ales la PNL, și chiar dacă liberalii...

Vlad Pascu rămâne în arest preventiv

Vlad Pascu, şoferul drogat care anul trecut a accidentat mortal doi tineri în localitatea 2 Mai, rămâne în arest preventiv, magistraţii Tribunalului Constanţa respingând...

Diana Șoșoacă a primit un plic cu o ”substanță granulară” la Senat

Senatoarea Diana Șoșoacă a fost implicată într-un incident tensionat la Senat, întrucât a primit, în data de 26 februarie 2024, un plic la...
Ultima oră
Pe aceeași temă