19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCampanie impotriva infiintarii unui grup paramilitar in Ungaria

Campanie impotriva infiintarii unui grup paramilitar in Ungaria

Primarul Budapestei, Gabor Demszky, membru al formatiunii liberale "Alianta Liber Democratilor" (SZDSZ), a declarat ca va demara si va conduce o campanie impotriva infiintarii unei organizatii paramilitare, propusa de partidul Jobbik, de extrema-dreapta, relateaza MTI, preluat de Mediafax. "Nu vrem nici un fel de Garda", a declarat Demszky, calificand gruparile paramilitare drept organizatii dictatoriale, straine de spiritul democratiei ungare. El a reactionat, astfel, la recenta initiativa a partidului de extrema-dreapta, Jobbik, care si-a anuntat intentia de a infiinta o asa-numita "Garda Ungara". Partidului i s-au alaturat formatiunile conservatoare Fidesz si KDNP, care au propus crearea unei "Garzi interne".
     Principalul partid din cadrul coalitiei de guvernamant, formatiunea socialista MSZP, a anuntat ca ar putea sustine initiativa Fidesz-KDNP, in timp ce alti membri ai partidului lui Demszky, si el membru al coalitiei, si-au exprimat opozitia fata de acest proiect, la fel ca si primarul Budapestei.  "Oricine crede ca a face concesii dreptei militante va reduce caracterul militantist al acesteia se insala, asa cum a demonstrat si istoria", a declarat Demszky.  In opinia acestuia, singura diferenta dintre partidele Fidesz si Jobbik este aceea ca "cel din urma, care nu are mandate in Parlament, a fost deschis cu privire la motivele pentru care doreste infiintarea unei asemenea grupari, in timp ce Fidesz le-a ascuns cu viclenie".
     Gruparile paramilitare, care marsaluiesc in uniforme negre, purtand drapele care amintesc de regimul nazist din Ungaria, reprezinta o insulta la adresa victimelor nazismului si comunismului deopotriva, ca si a majoritatii silentioase, care simpatizeaza cu aceste victime, a conchis primarul capitalei ungare.
     Partidul Jobbik, de extrema-dreapta, a propus saptamana aceasta infiintarea unui grup paramilitar denumit Garda Ungara, liderul formatiunii, Gabor Vona, declarand pentru cotidianul Nepszabadsag ca este ingrijorat cu privire la Romania si Slovacia, doua tari in care se afla comunitati etnice maghiare si ale caror guverne pot ataca Ungaria.
     Formatiunea Fidesz a propus infiintarea unei Garzi Interne, formata din voluntari care pe timp de pace ar putea ajuta la administrarea dezastrelor, iar pe timp de razboi ar putea servi drept forta de rezerva.
     Socialistii aflati la guvernare – MSZP – au apreciat ca argumentele prezentate de Partidul Jobbik sunt "cu adevarat stupide". Agnes Vadai, membru al Partidului Socialist si oficial in cadrul Ministerului Apararii, a precizat ca toate statele membre NATO au o ierarhie a valorilor identica.
     Ministrul Apararii, Imre Szekeres, a salutat initiativa, adaugand ca este dispus sa ajunga la un consens in aceasta privinta cu toate partidele din Parlament. Partidul liberal (SZDSZ) a respins insa initiativele privind organizarea unui organism civil de aparare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă