17.8 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialCampanie electorala sub presiunea grevelor

Campanie electorala sub presiunea grevelor

Sindicatele au stabilit zile diferite pentru inceperea protestelor care au fost programate pentru luna noiembrie, inainte de alegerile parlamentare.

 

Amanarea majorarilor salariale pentru cadrele didactice va avea ca efect ample miscari de protest in luna noiembrie, au decis ieri reprezentantii principalelor federatii sindicale din invatamant. Discutiile purtate cu ministrul Educatiei, Anton Anton, nu i-au determinat pe sindicalisti sa renunte la greva. Ei au anuntat ca nu vor negocia legea de majorare a salariilor cu 50% si ca vor recurge la greva pentru a-si sustine punctele de vedere. Pe 10 noiembrie, timp de doua ore, profesorii afiliati la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) vor organiza o greva de avertisment, iar din 18 noiembrie vor intra in greva generala pe termen nelimitat.

 

Federatia "Spiru Haret" va declansa greva pe 3 noiembrie, de la ora 7, in toate unitatile unde are membri, sub titlul generic "O lectie de demnitate". Protestele vor continua cu o greva in cascada, al carei calendar nu a fost inca stabilit, si o greva generala pe termen nelimitat, in functie de evolutia evenimentelor politice si sociale. Federatia "Spiru Haret" a cerut Parlamentului, intr-o scrisoare deschisa, sa se intruneasca in regim de urgenta si sa respinga ordonanta de urgenta aprobata de Guvern, de amanare pana la 1 aprilie a aplicarii legii privind cresterea salariilor cadrelor didactice. Sindicalistii de la Federatia Educatiei Nationale vor decide astazi programul actiunilor de protest, dupa ce au organizat un referendum in cadrul caruia 82,74% din membri s-au pronuntat pentru greva generala pe termen nelimitat.

Profesorii sunt sustinuti si de alte categorii profesionale care vor sa li se alature. Functionarii publici de la Sed Lex au amenintat cu inceperea grevei din 13 noiembrie, urmand ca pe 20 noiembrie, o data cu declansarea protestului si de catre cei de la Sanitas, sa se afle in greva generala toti bugetarii afiliati la CNSLR, Fratia. Reprezentantii acestei confederatii au stabilit un program de actiuni succesive pentru presiune graduala asupra Guvernului, bugetarii urmand sa intre toti in greva generala pe 20 noiembrie pentru majorarea salariilor cu 50%. Pe de alta parte, BNS a considerat "aberante" cererile de majorare a tuturor salariilor cu 50%.

» Negocieri esuate
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca actiunile de protest anuntate de sindicate nu reprezinta o solutie si i-a cerut ministrului Educatiei sa cheme sindicatele din invatamant la dialog. Tariceanu le-a cerut sindicalistilor sa dea dovada de responsabilitate, la fel cum a facut si Guvernul. Ministrul Educatiei, Anton Anton, nu a reusit sa-i convinga pe sindicalisti sa renunte la proteste si sa accepte varianta Guvernului de aplicare a majorarilor de la 1 aprilie 2009. Tariceanu a promis ca Guvernul va identifica alte solutii pentru a bloca majorarea cu 50% a salariilor pentru cadrele didactice, in cazul in care Parlamentul va respinge ordonanta de urgenta prin care termenul de aplicare a legii a fost amanat pana in luna aprilie 2009.

Cele mai citite

Studentă cazată în regie, mușcată de ploșnițe. A ajuns la spital

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, a publicat imagini pe contul său de Facebook cu o studentă cazată la un cămin...

Sarea recristalizată din România care provine dintr-un zăcământ vechi de 2 milioane de lei

Sarea recristalizată vândută de compania de stat Salrom provine dinte-un depozit vechi de 2 milioane de ani, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: „Știați...

Oglinda uscată a Moldovei: peste jumătate dintre locuitori, nu au apă potabilă

Datele INS arată că 1.800 de şcoli şi grădiniţe nu au acces la reţeaua de apă Cel mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică...
Ultima oră
Pe aceeași temă