25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCampania pentru referendum se incheie pe 18 mai

Campania pentru referendum se incheie pe 18 mai

Executivul a adoptat un pachet de acte normative pentru organizarea si desfasurarea referendumului din 19 mai. Astfel, campania electorala a inceput in mod oficial pe 24 aprilie si se incheie vineri, 18 mai. Costul prevazut pentru referendum se ridica la 60 milioane lei. Intrebarea de pe buletinul de vot este cea stabilita de Parlament: "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?".
Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a anuntat ca Guvernul a aprobat Ordonanta privind stabilirea masurilor pentru organizarea referendumului national din data de 19 mai 2007 privind demiterea presedintelui. Conform acestui act normativ, presedintii birourilor electorale de circumscriptie, la nivel de judet sau local, vor fi desemnati in termen de 3 zile dupa stabilirea datei referendumului. Presedintii sectiilor de votare vor fi desemnati cu 7 zile inainte de data organizarii referendumului.
Reprezentantii partidelor politice vor putea fi desemnati la nivelul birourilor electorale la 5 zile dupa anuntarea datei referendumului, iar la nivelul sectiilor de votare cu 3 zile inainte de data referendumului.
Executivul a modificat totodata conditiile cu privire la finantarea campaniei pentru referendum. Finantarea campaniei pentru referendum se va face astfel in conditiile capitolului 4 din Legea 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniei electorale. Astfel au fost asimilate conditiile de finantare pentru campania electorala in cazul referendumului cu conditiile pentru finantarea campaniilor electorale prezidentiale.
Plafonul de finantare a campaniei electorale va fi, prin urmare, de 25.000 de salarii minime pe economie, salariul minim fiind de 390 lei. In consecinta, suma totala care va putea fi cheltuita de un partid in aceasta campanie va fi de 9.750.000 lei.
Guvernul a aprobat totodata alte 5 hotarari privind: stabilirea masurilor de organizare si desfasurare a referendumului; aprobarea programului calendaristic; cheltuielile necesare pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea referendumului national; aprobarea modelului stampilelor care vor fi folosite la birourile electorale; modelul timbrului autocolant care va fi folosit pentru referendum.
Secretarul de stat Victor Paul Dobre a precizat ca vor fi tiparite 18 milioane de buletine de vot, plus 10% ca fond de rezerva. Dobre a subliniat ca orarul de desfasurare este cel stabilit 08.00-20.00, asa cum a fost stabilit de Parlament. Numai Biroul Electoral Central ar pute decide prelungirea, a spus Dobre, dar legea nu-i permite acest lucru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă