19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCamatarii au cerut eliberarea la noua instante diferite

Camatarii au cerut eliberarea la noua instante diferite

"Romania Libera" a descoperit ca Ion Balint, zis Nutu Camataru, a facut mai multe cereri de eliberare conditionata la diverse instante de judecata, in special la cele din judetul Dambovita. Unele dintre aceste instante au acceptat sa judece cererile lui Nutu Camataru, desi nu erau competente, judecatorii incalcand astfel legea, dupa cum ne-a confirmat insusi presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Barbulescu.

 

Potrivit doamnei Barbulescu, "cererea de eliberare conditionata, potrivit legii, trebuie judecata doar de instanta de pe raza teritoriala a penitenciarului in care se afla petentul". In cazul lui Nutu, cazat la puscaria Jilava de langa Bucuresti, singura prima instanta competenta sa decida asupra cerererii de eliberare conditionata era Judecatoria Sectorului 4 al Capitalei. Am avut insa surpriza sa constatam ca Judecatoria Pucioasa – judetul Dambovita a acceptat sa judece cererea de eliberare inaintata de Nutu Camataru in dosarul 938/283/2008.

 

Mai mult, depasindu-si flagrant competentele, la sedinta din data de 25.06.2008, judecatorul din Pucioasa a dispus: "Se emite adresa catre Administratia Nationala a Penitenciarelor pentru ca Ion Balint (zis Nutu Camataru – n.) sa fie transferat la Penitenciarul Margineni". De ce tinea Nutu sa ajunga la puscaria din Dambovita? Raspunsul l-am aflat din interceptarile convorbirilor telefonice publicate de "Romania libera": Nutu Camataru si-a aranjat acolo eliberarea conditionata. De altfel, intr-un alt dosar penal, Sile Camataru (fratele lui Nutu) a obtinut usor eliberarea conditionata de la comisia Penitenciarului Margineni, dupa cum rezulta tot din interceptarile convorbirilor telefonice.

Judecatoria din Targoviste a fentat legea
O alta cerere de eliberare conditionata semnata de Nutu Camataru am descoperit-o la Judecatoria din Targoviste (judetul Dambovita), inregistrata in dosarul 3261/315/2008. Desi din documente rezulta ca Nutu Camataru era cazat definitiv la Penitenciarul Jilava, la sedinta de judecata din data de 23.05.2008 instanta din Targoviste si-a declinat competenta in favoarea… Judecatoriei Moreni (judetul Dambovita)! Daca judecatorul ar fi respectat legea penala, trebuia sa decline dosarul in favoarea Judecatoriei Sectorului 4 al Capitalei. Mergand pe fir, la Judecatoria Moreni din Dambovita am gasit doua cerereri de eliberare conditionata, ambele facute de Nutu Camataru si inregistrate in dosare diferite, respectiv in dosarul 1454/262/2008, unde judecatorul a stabilit termenul de judecata pentru data de 16 iulie 2008, si in dosarul 1196/262/2008, unde era trecut termenul de judecata la data de 12.06.2008.

Tactica: multe procese, multe iesiri din puscarie – sansa "aranjamentelor"
Am descoperit si alte cereri de eliberare conditionata, inaintate de Nutu Camataru la cateva instante de judecata din judetul Brasov. Astfel, la Judecatoria Rupea am gasit o astfel de cerere in dosarul 379/293/2008, care are ca termen de judecata data de 11.08.2008. De asemenea, Nutu Camataru a inregistrat o cerere similara la Judecatoria Zarnesti, inregistrata in dosarul 1496/338/2008, care are termen de judecata la data de 28.07.2008, precum si la Tribunalul Brasov, in dosarul 2905/62/2008. Ultima cerere de eliberare conditionata am descoperit-o la Judecatoria Sectorului 5, care a avut termen de judecata in urma cu doua zile. Se pune intrebarea legitima: de ce Nutu Camataru a inaintat atat de multe cereri la instante diferite, nu numai la cele din judetul Dambovita, unde avea "aranjamente"? Simplu – pentru a iesi din Penitenciarul Jilava si a avea astfel posibilitatea unor intalniri la care gardienii sai inchideau ochii.

 

La astfel de intalniri Nutu parafa "aranjamente". De altfel, pentru a fi cat mai mult prezent prin instantele judetului Dambovita (unde isi aranja "sustele"), Nutu Camataru si-a deschis multe procese pe diverse teme, de la pretentii civile la stabilirea paternitatii. Legea obliga ca la toate termenele de judecata sa fie prezenta si persoana implicata in proces, respectiv Nutu Camataru.

Judecatorul Matei, "recuperatorul" lui Nutu?
Dupa cum "Romania libera" a relatat deja in serial, din interceptarile convorbirilor telefonice purtate de la Penitenciarul Jilava de Nutu Camataru rezulta ca acesta a platit mai multe persoane, printre care si judecatori, pentru a obtine mutarea in alt penitenciar, "mai favorabil", reducerea pedepselor si eliberarea conditionata. In convorbirile telefonice inregistrate, la loc de cinste figura numele lui Ionut Matei, acum judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care, incalcand o decizie a Curtii Constitutionale, a anulat interceptarile telefonice facute cu mandat de la judecatori si a redus pedeapsa lui Nutu Camataru de la 9 ani de inchisoare la 2 ani si 8 luni.

 

Nu a fost singura data cand Ionut Matei a dat o decizie favorabila lui Camataru. Ca judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, intr-un alt dosar penal Ionut Matei i-a condamnat pentru inselaciune pe inculpati, recuperand astfel o suma de bani in favoarea lui Nutu Camataru, suma pe care acesta a platit-o unor persoane cu scopul de a obtine obtine amanarea executarii unei pedepse cu inchisoarea pentru fratele sau, Sile. Vom reveni cu amanunte asupra acestui dosar. Asemenea judecatorului Ionut Matei, judecatorul Liviu Faget, de la Judecatoria Sectorului 4, a hotarat de curand eliberarea conditionata a lui Nutu Camataru, ignorand probe precum interceptarile telefonice. De asemenea, Faget a considerat "benign" faptul ca la o perchezitie facuta in celula lui Nutu au fost gasiti bani. Legea interzice puscariasilor sa detina bani si sa vorbeasca la telefonul mobil. Parchetul a facut recurs la Tribunalul Bucuresti impotriva hotararii de eliberare pronuntate de judecatorul Faget.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă