15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCalvarul obtinerii gradului de handicap

Calvarul obtinerii gradului de handicap

Fiica Ilenei Vartic s-a saturat sa mai bata drumurile pentru a obtine gradul de handicap pentru propria mama. Doina Florea sustine ca este tratata in bataie de joc si nimeni nu catadicseste sa studieze dosarul mamei sale, Ileana Vartic, in varsta de 81 de ani.

„Tratati ca niste… gunoaie!”

Femeia spune ca mama ei a fost diagnosticata cu dementa senila in urma cu doi ani, cand a fost internata in spital, de un doctor neurolog. Pe langa dementa senila, Ileana Vartic mai sufera de diabet, vederea si-a pierdut-o si lista nu se opreste aici.
„24 de ore din 24 stau langa ea! Nici nu ma mai recunoaste. Politia s-a deplasat la noi acasa pentru a-i face cartea de identitate pentru ca nu se poate deplasa. Doresc sa i se dea mamei mele ceea ce i se cuvine! Noi cheltuim multi bani si cu taxiurile sa o ducem de la un spital la altul”, declara indignata fiica Ilenei Vartic, care are grija de batrana.
Doina Florea reclama faptul ca membrii comisiei de expertiza medicala pentru persoane cu handicap adulte se poarta „oribil” cu cei care doresc sa-si obtina drepturile. Ea spune ca din pensia de 1.900.000 de lei a mamei nu reuseste sa faca mai nimic: „Cheltuim pe medicamente 7-800.000 de lei pe luna. Este o persoana care sufera de diabet, nu putem sa o lasam fara tratament. La acestea se mai adauga si celelalte cheltuieli”. Florea sustine ca doctorii au spus ca mama ei se incadreaza la nevazatori si ca are nevoie de insotitor: „Am discutat cu conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta si mi s-a raspuns ca acea comisie de expertiza medicala pentru persoane cu handicap adulte, care da unda verde dosarelor, are autonomie. Suntem tratati ca niste gunoaie!”

Criterii clare

De partea cealalta, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta, Petre Dinica, sustine ca femeii i s-au mai cerut niste examene in plus de la doctorii de specialitate ai comisiei, pentru ca nu toti bolnavii se incadreaza in categoria persoanelor cu handicap. Dinica a precizat ca intr-adevar comisia are independenta pentru ca din ea fac parte persoane de specialitate. „Eu nu pot interveni sa-mi dau cu parerea pe anumite diagnostice”, afirma Dinica. Stiu ca se cer cel putin doua examene, iar Doina Florea nu a venit decat cu unul. Este normal sa i se ceara mai multe analize pentru a se putea lua o decizie corecta. Criteriile potrivit carora se acorda gradul de handicap sunt foarte clare, in functie de tipul de afectiune, momentul dobandirii acestei afectiuni, calitatea de asigurat, toate acestea cantaresc greu la un dosar.

Examenele suplimentare, obligatorii

In opinia lui Dinica este dreptul comisiei de a solicita examene suplimentare, precizand ca membrii comisiei nu sunt angajatii institutiei pe care o conduce. El a subliniat ca numai dupa ce vine cu toate analizele solicitate si este nemultumita de rezultat se poate adresa comisiei superioare. Criteriile sunt stabilite prin Ordinul 762/2002, care reglementeaza incadrarea intr-un grad de handicap. „Nici o persoana nu este nedreptatita! Cunosc foarte bine cazul mai sus prezentat. Doamna Florea a venit cu diagnosticul de dementa senila de la neurolog, cand acesta este dat de un psihiatru!”, sustine Dinica.
Seful institutiei a adaugat ca asigura functionarea comisiei doar din punct de vedere administrativ.

Cele mai citite

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă