29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialCalendarul grădinarului

Calendarul grădinarului

Luna octombrie este deosebit de importantă pentru grădina dumneavoastră, multe lucrări fiind necesare a fi efectuate şi, pregătind astfel plantele şi pomii pentru sezonul rece. Iată cele mai importante dintre acestea.

 

În primul rând, strângeţi periodic frunzele căzute din copaci şi celelalte plante. E foarte posibil ca multe dintre aceste frunze să fie parazitate de diverşi dăunători, care-şi fac socoteala să ierneze în ele, iar în primăvară să o ia de la capăt cu stricăciunile. Puteţi folosi o greblă sau, mai bine o suflantă. Dacă nu le puteţi arunca la ghenă, strângeţi-le în grămezi mari şi ardeţi-le, dar evitaţi zonele inflamabile. Tăiaţi foioasele, pomii fructiferi (cireşi, meri, peri şi pruni) şi plantele căţărătoare, îndepărtaţi plantele ofilite, dezrădăcinaţi şi distrugeţi buruienile.

În această lună se împrăştie pe teren compostul făcut din timp sau bălegarul bine fermentat. Acesta trebuie întins într-un strat subţire, cât mai uniform, pe întreaga suprafaţă ce urmează a fi cultivată în anul 2012. Ulterior acestei operaţiuni, se face o săpare de bună calitate a solului, cu hârleţul sau, dacă aveţi un astfel de utilaj, cu motosăpătoarea. Regula este să puneţi sub brazdă bălegarul, cât puteţi de adânc, pentru ca acesta să se descompună peste iarnă, iar substanţele nutritive să fie gata de a fi folosite în primăvara anului viitor. Lucrarea se face neapărat pe vreme uscată sau după trecerea câtorva zile de la ultima ploaie, astfel încât noroiul să nu adere la unealta de săpat, fie ea freză sau o simplă cazma.

Octombrie este o lună excelentă pentru înfiinţarea unei peluze. În primul rând îndepărtaţi buruienile, pietrele şi tot ceea ce nu are ce căuta pe acel teren, apoi săpaţi cu vigoare, cât mai adânc cu putinţă şi mărunţiţi zdravăn pământul. După ce săpaţi, mărunţiţi, greblaţi şi nivelaţi bine, adăugaţi şi ceva nisip şi tasaţi. Sămânţa se împrăştie cât mai uniform cu putinţă, minim la densitatea recomandată pe ambalaj într-o zi lipsită de vânt. Când terminaţi, udaţi bine, cu o ploaie foarte fină, şi faceţi asta zilnic, în următoarele două săptămâni! Regula este ca pământul să nu se usuce nicio­ dată.

Dezgropaţi tuberculii florilor de vară (gladiole şi dalii) şi lăsaţi-i să se usuce. Tulpina trebuie tăiată la aproximativ 15 cm. Bulbii de lalele şi zambile trebuie plantaţi înaintea primului îngheţ şi acoperiţi cu compost. Compostul (ceea ce rămâne după descompunerea plantelor şi a altor organisme vii, un amestec de culoare închisă, uscat, de consistenţa pământului) este cea mai bună şi mai eficientă „hrană” pentru grădina dumneavoastră. Compostul este obţinut din deşeuri organice rezultate din grădinărit: frunze, arbuşti, tufişuri, plante de casă, paie sau iarbă, buruieni înaintea formării seminţelor sau scoarţă;

Continuaţi să udaţi cu regularitate – dar fără să exageraţi – plantele din grădina dumneavoastră, pentru a vă asigura că primul îngheţ va prinde solul cu rezerve suficiente pentru iarnă;

Începeţi să acoperiţi cu mate­riale protectoare plantele sensibile, întrucât este posibil să cadă bruma. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă