19.3 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSpecialCăldură gratis, ultima dintre promisiunile fără acoperire ale lui Oprescu

Căldură gratis, ultima dintre promisiunile fără acoperire ale lui Oprescu

Primarul Bucureștiului a revenit în spațiul public cu promisiuni megalomanice, aproape imposibil de pus în practică. Edilul Capitalei promite căldură gratis pentru bucureșteni și piste de biciclete pe marile bulevarde, proiecte vechi care nu fac decât să lungească o listă cu angajamente neonorate, precum reconstrucția Halei Matache, lărgirea Bulevardului Prelungirea Ghencea sau
construcția autostrăzii suspendate.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat recent pentru Hotnews.ro că, în următorii ani, după contopirea RADET cu ELCEN, bucureștenii ar putea să nu mai plătească nici un leu pentru căldură, Primăria Capitalei urmând să subvenționeze în totalitate prețul gigacaloriei din vânzarea de energie electrică. Edilul a spus că primăria vrea să construiască trei CET-uri noi în zona de nord a Capitalei, cu scopul de a moderniza rețeaua de distribuție.

„Nu mă refer la anul, vorbesc de viitor, pentru că CET-urile acestea trebuie reformulate. Studiul făcut pe ele a spus că este nevoie de 850 milioane ca să refac rețeaua care funcționează de pe vremea lui Ceaușescu, devenită aberantă, fiindcă ea se ducea către marile întreprinderi. Știu care este harta de încălzire și pot să fac în zona de Nord 3 CET-uri mici în parteneriat public-privat, cu obligația să cumpăr de la dânșii energie termică pentru 10-15 ani ca să își amortizeze investiția”, a spus primarul general al Capitalei.

Promisiunea modernizării rețelei de distribuție este însă veche de aproape doi ani. În martie 2013, într-o emisiune la Realitatea tv, Oprescu promitea același lucru bucureștenilor. De atunci, nu a făcut concret nimic, investiția fiind costisitoare pentru bugetul primăriei.

„Să construiești trei CET-uri noi și să scapi de cele șase vechi este o idee bună, problema e că nu se face. După calculele mele, ar fi nevoie de un miliard de euro pentru construcția noilor CET-uri. Iar factură gratis bucureștenii nu o să aibă niciodată”, a comentat pentru „România liberă“ președintele Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan.

„Oprescu a făcut patru kilometri de pistă“

Un alt proiect la care Oprescu revine constant, dar care nu se materializează niciodată este cel referitor la pistele pentru bicicliști. Edilul susține că va face piste de biciclete pe carosabil, pe marile bulevarde, pe axele Nord-Sud și Est-Vest. Edilul a mai spus că pe străzile înguste, unde nu există spațiu pe carosabil, pistele de biciclete vor fi făcute pe trotuar.

„Voi face pistele de biciclete pe carosabil, pe marile bulevarde, mergând pe axele Nord-Sud și Est-Vest. După aceea, încet, încet, voi face piste și pe trotuare, pe circa 60 de străzi, fiindcă sunt străzile înguste și altfel voi crea un carambol cu mașinile și pietonii și bicicletele. Avem 10 milioane de euro de la Ministerul Mediului și vom contribui și noi de la bugetul local. Am demarat licitația pentru a face studiul de fezabilitate, proiectul, însă nu s-a prezentat nimeni. Nu pot să mă apuc așa de ele, că iarași iese o prostie cu copac așezat pe mijlocul pistei. Eu mă așteptam de la majoritatea ONG-urilor, în special de la cei care sunt vocali, ca să nu spun altfel, să vină, și mi s-a răspuns că nu îi interesează”, a declarat Oprescu.

În replică, Nicușor Dan susține că edilul nu ar avea, de fapt, nici un proiect privind aceste piste și îl suspectează de demagogie. „Până acum, Oprescu a făcut patru kilometri de pistă, care nu comunică unii cu alții. Adică el are de dat 10 milioane de euro, iar ONG-urile nu vor acei bani? E absurd. Nu are nici un proiect referitor la cele piste”, a spus Dan.

Alte proiecte la care Oprescu revine des, dar pe care nu le pune în practică, sunt reconstrucția Halei Matache, după ce a fost dărâmată, pentru a fi cons­truit Bulevardul Uranus, și celebra autostradă suspendată, un plan pe care l-a amintit, de altfel, în ambele campanii electorale.

Mai mult, în 2013, Oprescu promitea că vor începe lucrările pentru lărgirea Bulevardului Prelungirea Ghencea și, în ciuda mai
multor proteste ale cetățenilor din zonă, nici până acum nu s-a făcut nimic.

Cele mai citite

Topul celor mai ieftine apartamente din București. Cât costă o garsonieră

Cumpărătorii interesați de apartamentele din Capitală au la dispoziție cea mai variată ofertă de locuințe din care pot alege, dar și plătesc sume...

Topul celor mai ieftine apartamente din București. Cât costă o garsonieră

Cumpărătorii interesați de apartamentele din Capitală au la dispoziție cea mai variată ofertă de locuințe din care pot alege, dar și plătesc sume...

Cât de mult se poate apăra Europa fără ajutorul Americii?

Pentru ca Europa să umple golul lăsat de absența Americii ar fi necesar mult mai mult decât creșterea cheltuielilor pentru apărare. A doua...
Ultima oră
Pe aceeași temă