15 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialCaii sălbatici nu vor mai intra în Pădurea Letea

Caii sălbatici nu vor mai intra în Pădurea Letea

 

A fost încheiat proiectul „Conservarea Pădurii Letea“, în cadrul căruia a fost împrejmuită pădurea, punându-se punct controverselor în legătură cu modul în care această arie naturală protejată este distrusă de caii pe care localnicii îi cresc în sălbăticie.

Pădurea Letea a făcut de multe ori subiectul unor scandaluri de presă, cu ecouri inclusiv în media internaţională. În principal, din cauza modului în care aria naturală a fost gestionată de autorităţi, în condiţiile în care localnicii îşi cresc caii în libertate. Ultimul scandal de amploare s-a consumat în urmă cu aproape trei ani, când organizaţia „Vier Pfoten” a acuzat faptul că localnicii rănesc caii în timp ce îi capturează pentru a-i vinde. Acum, prin împrejmuirea Pădurii Letea se pune capăt măcar primei serii de scandaluri de presă, aceea legată de distrugerea ariei protejate de către caii sălbatici.

Urmaşii armăsarilor de la CAP-uri

Academia Română a declarat Pădurea Letea arie protejată în 1938. Zona este caracterizată prin abundenţa plantelor agăţătoare care se încolăcesc pe arbori, dând aspectul unei păduri tropicale, alte atracţii fiind speciile rare de plante, animale şi insecte. Caii crescuţi în sălbăticie provin din ­cooperativele agricole de producţie care au funcţionat în zonă în perioada comunismului; mai târziu, din lipsă de fonduri, au fost eliberaţi în Deltă. Unii cai au fost recuperaţi de ­proprietarii lor, dar, din cauza sărăciei, aceştia au decis să lase animalele libere.

„Conservarea Pădurii Letea“, reuşită în parteneriat public-privat

Proiectul privind împrejmuirea Pădurii Letea a demarat în urmă cu un an şi a avut ca obiectiv refacerea ecosistemelor naturale afectate din cauza păşunatului ilegal în această arie strict protejată, pentru realizarea unui turism ecologic care să nu dăuneze habitatelor de importanţă internaţională din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Potrivit managerului proiectului „Conservarea Pădurii Letea”, Florentina Grigoraş, aria naturală a fost împrejmuită cu un gard cu o lungime totală de 22.300 metri. Valoarea totală a proiectului derulat de Asociaţia „Danubiu” din Tulcea în parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a fost de 8,1 milioane lei, finanţarea nerambursabilă asigurată prin POS Mediu fiind de 7,3 milioane lei. „Proiectul poate fi dat ca exemplu la nivel naţional, având în vedere obiectivul său ambiţios. Poate fi, de asemenea, considerat un model de parteneriat privat-public, având în vedere că Asociaţia Danubiu a fost beneficiarul principal”, a declarat directoarea organismului intermediar al POS Mediu din Galaţi, Silvia Buhlea. Un proiect similar a mai fost derulat şi în anul 1997, dar gardul realizat atunci a fost distrus de intemperii, iar caii sălbatici au pătruns din nou în Pădurea Letea şi au distrus habitate importante.

ARBDD vrea să colaboreze cu ONG-urile de mediu

Guvernatorul Rezervaţiei, Edward Bratfanof, şi-a exprimat speranţa că implementarea acestui proiect în parteneriat public-privat ar putea constitui un exemplu şi pentru alte ONG-uri, care să devină partenere cu autorităţile de mediu la protejarea biodiversităţii din Delta Dunării. „Din anul 2012, împreună cu Academia Română şi cu operatorii turistici, am instituit câteva trasee care se pot practica în Pădurea Letea, declarată arie naturală protejată de statul român încă din anul 1938. Turismul se poate practica aici cu mijloace ecologice, cu căruţa, sau turism ecvestru, iar în acest context pot spune că turismul ecologic în zonă este apreciat atât de privaţi, cât şi de autorităţi”, a mai adăugat guvernatorul ARBDD, Edward Bratfanof.    

Cele mai citite

Fiul unui director din Consiliul Județean Buzău, mort într-un accident rutier

Un tânăr din Buzău, fiul unui director din Consiliul Județean, a murit cu câteva ore înainte să împlinească vârsta de 24 de ani!...

Nepoata lui Sorin Oprescu a ajuns secretar de stat în  Ministerul de Externe 

La sfârșitul acestei săptămâni, premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Iulian Fota din funcția de secretar de stat de la Ministerul Afacerilor Externe,...

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă