1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialCadrele medicale fug de munca la tara

Cadrele medicale fug de munca la tara

»  La Cobadin a fost infiintata o substatie a Serviciului de Ambulanta, dar nimeni nu vrea sa lucreze in aceasta unitate.

» Cinci posturi de asistent medical au fost scoase la concurs, dar in ultima luna nu s-a inregistrat nici o cerere de inscriere.

In urma cu mai bine de doua luni, dupa tergiversari continue cauzate de o birocratie aproape inutila, Ministerul Sanatatii si-a dat in sfarsit acceptul pentru infiintarea in judetul Constanta a doua substatii de ambulanta. SAJ Constanta ceruse aceasta aprobare pentru crearea a doua unitati in localitatile Negru Voda si Cobadin. Acestea sunt extrem de necesare intrucat in zonele sus-mentionate se inregistreaza des urgente medicale care nu pot fi rezolvate decat de medici aflati la zeci de kilometri distanta. In final, aprobarile au venit, iar substatia de prim raspuns de la Negru Voda va fi gata sa-si deschida portile cel mai probabil in cursul saptamanii viitoare. Din pacate, situatia este cu totul alta la Cobadin, unde deschiderea unitatii a fost blocata de un "detaliu" imposibil de prevazut. Directorul SAJ Constanta, medicul Vasile Popescu, ne-a declarat ca aceasta unitate nu poate functiona deocamdata, intrucat nu exista nici un cadru medical dornic sa lucreze aici. "Am primit aprobarile de la minister, primaria ne-a oferit un spatiu, asa ca totul parea in regula. Am anuntat ca vacante cele cinci posturi de asistent prevazute de organigrama, dar a trecut o luna de zile si nu s-a primit nici o cerere de angajare. Se pare ca nu exista asistenti medicali cu domiciliul in zona, iar cei straini nu vor sa vina sa lucreze aici", a mai declarat Popescu. Subunitatea dispune si de cinci posturi de soferi, dar aici adresabilitatea a fost cu totul alta, existand deja 20 de cereri de angajare. Va fi organizat in scurt timp un concurs, pentru ca posturile vacante sa fie ocupate de profesionisti. Din pacate, substatia nu poate functiona fara cadre medicale specializate. Cei de la SAJ Constanta spera ca macar trei din cele cinci posturi sa se ocupe, pentru ca astfel ar putea incepe activitatea, chiar si cu o tura asa-zis "in pana". Statia de la Cobadin este extrem de importanta, urmand sa deserveasca resedinta de comuna, precum si celelalte localitati din zona, Viisoara, Ciocarlia de Jos, Negresti si Ciocarlia de Sus. Din pacate, activitatea sa este blocata atat timp cat nimeni nu doreste sa lucreze aici. Zona sus-mentionata este una cu probleme pentru SAJ Constanta, cu precadere in sezonul rece, cand pentru o urgenta majora trebuie sa vina o masina de la Medgidia, care poate face si o ora pana cand ajunge la pacient.

Proiect indepartat
O alta zona cu probleme pentru cei de la Ambulanta este cea a comunei Mihail Kogalniceanu. Urgentele de aici sunt in general preluate de statiile Constanta, Medgidia sau de subunitatea Cogealac. Pentru a rezolva aceasta situatie, conducerea SAJ are in plan deschiderea unei unitati locale. Avand in vedere cat de greu s-a finalizat proiectul cu substatiile Negru Voda si Cobadin, este greu de crezut ca o unitate la Kogalniceanu ar putea fi creata mai devreme de inceputul anului viitor. Aceasta substatie este insa extrem de necesar, putand acoperi si urgentele venite din zone precum Targusor, Gradina, Balcescu sau Crucea. Din fericire, se pare ca la Kogalniceanu este imposibil sa apara o situatie similara celei de la Cobadin, intrucat aici locuiesc numerosi angajati ai Serviciului de Ambulanta. Este foarte probabil, asadar, ca acesti navetisti sa fie foarte interesati de ocuparea unui post la substatia infiintata in comuna de domiciliu. Problema urgentelor din mediul rural pare sa fi scapat de sub control din cauza efectivelor tot mai reduse ale Serviciului de Ambulanta. In aceasta perioada de vara, SAJ isi concentreaza majoritatea efectivelor in zona litorala, unde zilnic se inregistreaza peste 400 de solicitari. Pacientii din restul judetului sunt obligati, asadar, sa mearga uneori pe cont propriu, facand zeci de kilometri pana la spitalele din Cernavoda, Medgidia sau Mangalia. Iarna, aceste distante se parcurg foarte greu, mai ales daca este vorba despre drumuri judetene, astfel incat viata unui pacient poate fi pusa in mare pericol.

CONSECINTE
» SituaTie de criza
Principala problema cu care se confrunta in prezent SAJ Constanta este efectivul redus de cadre medicale. Potrivit reprezentantilor institutiei, fata de minimul prevazut de organigrama, judetul Constanta are un deficit de 16 medici. De asemenea, ar mai fi nevoie de 14 asistenti medicali pentru ca efectivul SAJ sa fie unul suficient pentru a face fata solicitarilor existente. Problema este ca absolventii de Medicina si cei ai scolilor cu profil sanitar nu se inghesuie sa vina la SAJ Constanta, intrucat este foarte mult de munca si sunt foarte putini bani. Un medic tanar castiga in jur de 6 milioane jumatate si poate ajunge la 8 datorita sporurilor – in conditiile in care un muncitor la o firma modesta din port are cel putin 12 milioane salariu.

SPECIALISTUL

» Vin euroambulantele
"Serviciul Judetean Constanta urmeaza sa primeasca 74 de masini noi, incepand din aceasta toamna. Ministerul a stabilit aceasta cifra in urma unui studiu efectuat la nivel national, in care s-a tinut seama de importanta fiecarei zone. Primele ambulante vor sosi, probabil, in cursul lunii octombrie si vor fi masini pentru consultul la domiciliu. Acestea nu au targi pentru bolnavi, dar sunt dotate cu aparatura EKG si truse de prim-ajutor si vor fi deservite de cate un cadru medical. Celelalte ambulante, majoritatea de tip ATI, vor sosi incepand cu luna noiembrie."
Vasile Popescu, director SAJ Constanta

Cele mai citite

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă