21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCadou de Crăciun pentru clanurile interlope: Suspendare pentru Duduieni şi Carani

Cadou de Crăciun pentru clanurile interlope: Suspendare pentru Duduieni şi Carani

O reglare de conturi între mai multe clanuri de interlopi din Bucureşti dinainte de 2007 a fost pedepsită de judecătorii Tribunalului Bucureşti în cel mai blând mod cu putinţă: închisoare cu suspendare.

În prag de sărbători, justiţia română face un cadou nesperat pentru mulţi membri din două temute clanuri de interlopi bucureşteni, Duduienii şi Caranii. Tribunalul Bucureşti a decis că nici una dintre cele 29 de persoane trimise în judecată de procurorii DIICOT nu este vinovată de constituirea unor grupuri infracţionale organizate – infracţiune pentru care pedeapsa este de peste 10 ani de închisoare cu executare. Sentinţa a fost dată pe 21 decembrie. În afară de această decizie, tribunalul a schimbat încadrările juridice pentru majoritatea faptelor reţinute de procurori în sarcina interlopilor în unele pentru care pedepsele prevăzute de lege sunt mult mai mici.

În aceste condiţii, majoritatea interlopilor grupaţi în cele două clanuri au primit pedepse între doi şi patru ani de închisoare, dar cu suspendare, iar în unele cazuri chiar s-a încetat procesul penal ca urmare a prescripţiei răspunderii. Dosarul a fost constituit după un scandal-monstru petrecut în anul 2006, care a avut ca protagonişti clanurile Duduienii, Caranii şi Sportivii, conduşi de Eugen Preda. Acesta din urmă are un trecut cât se poate de încărcat, fiind implicat în furtul de arme din depozitul militar de la Ciorogârla, dar şi într-un incident spectaculos, în care, alături de locotenenţii săi, s-a luat la bătaie cu mai mulţi agenţi de securitate într-un mall din Capitală.

Astfel, unul dintre liderii clanului Caran – Aurel Răducan, zis „Aurel al lui Caran” – a fost achitat de Tribunalul Bucureşti pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Apoi, judecătorul a decis să schimbe acuzaţia de tâlhărie în formă agravantă adusă aceluiaşi Răducan de procurorii DIICOT în infracţiunea de lovire şi alte violenţe, faptă pentru care faţă de „Aurel al lui Caran” s-a încetat procesul penal ca urmare a intervenţiei prescripţiei. Interlopul a fost condamnat doar pentru vătămare corporală, violare de domiciliu şi ultraj, la doi ani de închisoare cu suspendare (părţile vătămate fiind liderul clanului Preda, Eugen Preda, şi un apropiat al acestuia, Alin Cîcă). Tot pentru vătămarea corporală a lui Eugen Preda a mai primit doi ani de închisoare un alt membru al clanului Caran, Emil Răducan.

Doar câţiva „ghinionişti”

Dacă privim dispozitivul sentinţei Tribunalului Bucureşti din 21 decembrie, am putea spune că doar pe doi membri ai clanului Duduianu nu i-a lovit norocul ca şi pe ceilalţi. Este vorba de Nicolae Duduianu, zis „Caleea”, care a fost condamnat la şapte ani şi opt luni pentru tentativă de omor, la fel ca Văduva Florea, victima acestuia din  urmă fiind Gheorghe Ioniţă. Un alt „ghinionist” este Nicolae Dumitraşcu, zis AMAR, personaj care a fost arestat şi în dosarul hoţilor care îi furaseră maşina patronului echipei Steaua, Gigi Becali.

Ca toţi ceilalţi, Dumitraşcu a fost achitat pentru aderarea la un grup infracţional organizat, însă a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru infracţiunea de tăinuire. A mai primit trei ani de închisoare pentru favorizarea infractorului şi încă patru ani pentru tâlhărie în formă agravantă. Tribunalul Bucureşti a decis că el trebuie să execute pedeapsa de patru ani de închisoare.

„Edison”, „Istronom” şi „Estronom” au scăpat şi ei

Un alt membru al clanului Duduianu, Daniel, zis „Edison”, a scăpat cu trei ani de închisoare cu suspendare pentru mai multe fapte de tâlhărie, fiind de asemenea achitat pentru aderarea la un grup infracţional.

Reget Creişor, zis „Istronom”, a primit doi ani de închisoare cu suspendare pentru două fapte de tâlhărie. Un alt interlop implicat în scandalurile din 2006, Claudiu Paraschiv, fost Muşat, a fost achitat pentru toate acuzaţiile aduse de procurori: aderare la un grup infracţional organizat şi tâlhărie. Paraschiv este un nume cunoscut pentru procurorii români, el fiind implicat şi în scandalul „Portbagajul”. Vasile Duduianu, zis „Estronom”, a fost găsit şi el nevinovat pentru constituirea unui grup infrac-ţional, dar a fost condamnat la patru de ani de închisoare cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă