20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCad primii pioni in scandalul Gorbunov

Cad primii pioni in scandalul Gorbunov

Directorul Penitenciarului Craiova, doi angajati la Evidenta, dar si un medic care a participat fraudulos la comisia de examinare a lui Serghei Gorbunov au fost demisi si reclamati la Parchet, cu "suspiciuni" de coruptie. "Prieteniile" basarabeanului ajung insa mult mai sus, la fosta sotie-judecator a lui Samir Spranceana.

Directorul Penitenciarului de Maxima Siguranta Craiova si-a dat demisia, iar alti doi angajati ai Biroului de Evidenta au fost si ei dati afara, a anuntat seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Bala. Marilena Cone, angajata a acestui Birou, este mama unuia dintre avocatii care l-au aparat pe Serghei Gorbunov. Bala a explicat ca acestia au sesizat politia, cu o intarziere mai mare de doua luni, in legatura cu faptul ca Gorbunov nu s-a intors la inchisoare la data stabilita de Tribunalul Dolj – 15 august 2008. De asemenea, medicul pensionar Leontin Brasoveanu, care lucra pentru penitenciar, dar nu avea dreptul sa participe in comisiile de expertiza, a sustinut ca Gorbunov trebuie operat de glaucom in stare de libertate. Desi ceilalti doi medici au specificat ca basarabeanul poate fi operat si in reteaua de spitale a ANP, Brasoveanu a insistat sa se scrie in raportul medico-legal ca Gorbunov poate fi eliberat pentru a fi tratat.

 

Mai mult, medicul iesit la pensie avea dreptul sa faca doar consultari generale si interpretari de analize si electrocardiograme, au declarat surse judiciare pentru NewsIn. Fostul director al penitenciarului, Constantin Cerga, nu a sesizat comisia de expertiza medico-legala ca Brasoveanu nu are dreptul sa participe si nu a transmis in scris numele unui alt medic, care sa reprezinte inchisoarea.
Marilena Cone si seful ei de la Evidenta penitenciarului, subcomisarul Radu schiopu, precum si medicul Brasoveanu si fostul director Constantin Cerga au fost reclamati procurorilor, fiind suspectati ca nu l-au ajutat pe gratis pe Serghei Gorbunov. "Nu sunt indicii, dar exista suspiciuni (de coruptie – n.r.) si am sesizat Parchetul pentru a aprofunda aceste aspecte", a declarat seful ANP.

Gorbunov nu s-a bucurat insa doar de prietenii marunte in interiorul sistemului judiciar. Surse din Penitenciarul Craiova ne-au declarat ca moldoveanul "s-a imprietenit" in spatele gratiilor cu Adrian Berceanu, condamnat alaturi de partenerul sau de afaceri Samir Spranceana in dosarul returnarilor ilegale de TVA din Craiova, in valoare de aproape 20 de milioane euro. Cei doi au fost eliberati printr-o decizie a Curtii de Apel Craiova, unde lucra si sotia lui Spranceana, in 2006.

Judecatoarea Camelia Spranceana a divortat de interlop si s-a transferat la Bucuresti, dar legaturile ei cu judecatorii craioveni au ramas la fel de puternice, spun sursele citate. Berceanu a fost interogat de politistii brasoveni in ancheta privind crimele de la casa de schimb valutar si a recunoscut ca Gorbunov a venit la el, dupa eliberarea masluita pentru operatia de glaucom, pentru a se angaja ca sofer. Surse din politia brasoveana au spus ca Gorbunov era omul de incredere al lui Berceanu, care se ocupa de "treburile murdare".

Tot ieri, Inspectoratul General al Politiei a anuntat ca ii cerceteaza administrativ pe seful Politiei Brasov si pe patru subordonati ai acestuia pentru ca nu si-au facut datoria sa-l readuca pe Gorbunov in inchisoare, la termenul stabilit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă