20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCabinetul Boc scoate gelozia in afara legii

Cabinetul Boc scoate gelozia in afara legii

Copiii conceputi in eprubeta au fost cuprinsi, cu drepturile lor, in proiectul noului Cod Civil aprobat de Guvern. Codul Civil aplicat in prezent dateaza din 1856 si este depasit de realitate, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Noul Cod Civil, care ar putea intra in vigoare in maximum doi ani, dupa aprobarea lui de catre Parlament, imbogateste legislatia romaneasca la capitolul drepturilor copiilor conceputi in eprubeta, ale logodnicilor, sotilor, divortatilor si persoanelor adoptate. Actualul Cod Civil dateaza din 1856 si este depasit; el se poate aplica doar in proportie de 20-25%, deoarece nu mai corespunde noilor realitati juridice, a explicat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Proiectul noului Cod, adoptat deja de Guvern, interzice in continuare casatoria intre persoanele de acelasi sex, precum si casatoria persoanelor alienate sau debile mintal, insa legifereaza logodna. Incheierea casatoriei nu este conditionata insa de logodna; totodata, logodnicul care rupe logodna nu poate fi constrans sa incheie casatoria.

 

O alta prevedere noua vizeaza anularea casatoriilor incheiate din interes, precum si a acelora in care consimtamantul partenerilor a fost obtinut prin violenta sau prin inducerea in eroare, daca aceste aspecte sunt denuntate la sase luni de la data incheierii casatoriei. Astfel, daca unul din parteneri a mintit in legatura cu anumite calitati ale sale sau cu forma sa fizica, celalalt partener poate cere anularea casatoriei. In noul Cod se mai stipuleaza ca fiecare sot este proprietar exclusiv in privinta bunurilor dobandite inaintea casatoriei, precum si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa aceasta data. Un sot nu are insa dreptul sa cenzureze corespondenta, relatiile sociale sau profesionale ale celuilalt sot. In ceea ce priveste desfacerea casatoriei pentru cuplurile fara copii, divortul va fi mai usor: ofiterul de Stare Civila poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberand certificat de divort.

 

Dupa despartire, sotul divortat are dreptul fie la o pensie de intretinere in raport cu starea sotului creditor (daca se afla in nevoie din cauza incapacitatii de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei), fie la o prestatie compensatorie, care sa compenseze diferentele importante pe care divortul le poate produce in modul sau de viata. Pensia de intretinere, impreuna cu cea datorata copiilor, nu poate depasi insa o treime din venitul net al sotului obligat la plata.
Noul Cod Civil introduce in premiera in legislatia autohtona reglementari cu privire la copiii creati in laboratoarele de ferilizare in vitro. Astfel, alegerea sexului viitorului copil este interzisa, iar orice conventie avand drept scop purtarea sarcinii de catre o alta persoana este lovita de nulitate absoluta. Nimeni nu poate contesta filiatia copilului pentru motive vizand reproducerea asistata medical, si nici copilul astfel nascut nu poate contesta filiatia; cu alte cuvinte, chiar daca afla ca a fost conceput in eprubeta, copilul este obligat sa-si accepte parintii.

 

Tatii pot refuza insa copiii nascuti cu ajutorul unui donator, tagaduindu-le paternitatea, dar numai daca ei nu au acceptat reproducerea cu ajutorul donatorului. Guvernul a mai decis ca informatiile privind procreerea asistata medical sunt confidentiale. Daca insa sanatatea persoanei astfel concepute este in pericol, instanta poate autoriza transmiterea acestor informatii, in mod confidential, medicului sau autoritatilor competente. Alte dispozitii introduse in Codul Civil se refera la interzicerea pedepsirii fizice a copiilor si la intretinerea copiilor majori studiosi, in varsta de pana la 26 de ani, de catre parinti. Acestia sunt obligati sa-l intretina pe copilul major pana la terminarea studiilor; in caz de neintelegere, copilul poate cere instantei sa fixeze contributiile fiecarui parinte, pe baza raportului de ancheta sociala.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă