2.2 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialCa dupa bombardament

Ca dupa bombardament

Comuna gorjeana Rosia de Amaradia este distrusa in proportie de aproximativ 80% – Alunecarile de teren au continuat – De trei zile si trei nopti localnicii nu mai stiu ce-i somnul – In prezent, numarul caselor distruse in care nu se mai poate locui este de aproape 300 – In ajutorul sutelor de sinistrati – numai pompieri si jandarmi.

„Eu am facut-o, eu o daram!”

Oamenii spun ca numai un blestem dumnezeiesc putea sa le aduca pe cap o nenorocire atat de mare. In sase din cele sapte sate ale acelei comune gorjene parca a venit Apocalipsa. Peste tot vezi oameni disperati, plangand pe ruinele caselor in care au locuit pana mai ieri. De jur-imprejurul a ceea ce se numea pana joi locuinta de oameni gospodari sunt numai gramezi de moloz si maluri de pamant. Chiar si drumul de beton al comunei s-a rupt ca o hartie cand falia de pamant a luat-o la vale. Pe cuprinsul intregii localitati aproape ca nici o casa nu mai este la verticala… Asta din cele cateva care au mai ramas in picioare. Drumurile comunei sunt intesate cu oameni care-si scot agoniseala de-o viata in saci sau cutii de carton si le urca in camioane cu ajutorul jandarmilor. In casele daramate, nici jandarmii nu mai au curaj sa intre. Singurii care se hazardeaza sa scoata ce se mai poate de printre daramaturi sunt chiar satenii. In mijlocul comunei, o batrana a reusit pentru un moment sa mai descreteasca fruntile mohorate ale consatenilor ei. Urcata in varful unei sandramale, aceasta spargea cu securea tiglele acoperisului, strigand in gura mare: „Eu am facut-o, eu o daram! Nu se mai poate, maica, cu sapte casi daramate”. O cheama Vergina Becheru si are 62 de ani. La o alta casa ce abia se mai tinea, la poarta, o alta batrana, Iulia Peagu, de 60 de ani, jelea cat o tinea gura: „Doamne, casa mea la care am muncit o viata. Unde sa ma duc, Doamne, acum? Am patru copii care au plecat si acuma am ramas singura”. Pe o gramada de grinzi din daramaturi, doua fetite priveau in jur parca fara sa priceapa ce s-a intamplat cu casa si cu batatura in care pana mai ieri se jucau fericite. Langa ele, fratiorul lor mai mic, un copil de 2-3 ani, care tinea in brate un tablou al lui Nicolae Ceausescu.

Francezii sunt de vina

Familia Balan avea una dintre cele mai trainice case. Ridicata in 1960, cu cinci camere, locuinta fusese modernizata in ultimii ani. „Aveau centrala termica. Era un rai pe pamant casa lor”, a spus Lucretia Sararu, ruda a familiei Balan. „Lucrez de 15 ani in minerit, dar asa ceva n-am vazut. Cu siguranta nu exploatarea miniera din zona este cauza acestei tasari, ci prospectiunile geologice efectuate pana anul trecut de o firma franceza. Francezii au venit si au efectuat dinamitari la adancimi de 1.000 pana la 3.000 de metri, cautand petrol. Imediat dupa explozii, pamantul o lua la vale. Cu siguranta aceasta este cauza!”, a continuat Lucretia Sararu.
Localnicii vad ca unica solutie o ordonanta de urgenta data de Guvern prin care sa li se atribuie suprafete de teren. „Trebuie sa ne dea Guvernul, pentru ca nu are cine. Loturi de teren intr-un loc sigur, unde sa ne putem duce lucrurile, materialele de constructii recuperate din vechile case, pentru ca nu le mai putem depozita la nesfarsit la rude sau la prieteni”, a spus un localnic. Primarul comunei, Cristinel Faiter, a confirmat in mare parte spusele Lucretiei Sararu in privinta firmei franceze. De la acesta am aflat ca fostul prefect de Gorj, Toni Grebla, pe vremea cand era in functie, a solicitat o expertiza pentru a afla motivul alunecarilor de teren. Trebuie precizat ca acum a avut loc cea mai mare tasare si alunecare de teren. Insa astfel de fenomene de amplitudini reduse au mai avut loc. Rezultatul expertizei solicitate de Toni Grebla nu a fost dat publicitatii, insa acesta in prezent este presedintele companiei Petromin si a afirmat de mai multe ori ca respectiva expertiza nu este concludenta. De fapt, toata lumea din Rosia de Amaradia, din zona satului Securi, sustine acelasi lucru. Prospectiunile geologice efectuate de firma franceza in colaborare cu Guvernul Nastase reprezinta cauza care a generat aceste alunecari de teren din ultimele zile.

Pompierii au pregatite zeci de corturi

Au inceput alunecarile de teren si in centrul comunei Rosia de Amaradia. Oamenii sunt cu atat mai ingroziti cu cat prima constructie care a inceput sa se darame este biserica satului. Fisurile sunt din ce in ce mai mari in zidurile bisericii, iar satenii ne-au spus ca tavanul din pronaos si cupola s-au prabusit in interior, iar podeaua lacasului de cult e fisurata si a inceput sa se scufunde. De asemenea, zece case din jurul bisericii au avut aceeasi soarta. La cativa kilometri de satele in ruina se afla tabara de corturi organizata de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Gorj. Au fost montate peste 20 de corturi, insa pompierii mai au pregatite alte zeci de corturi care in orice moment pot fi ridicate. Au mai fost aduse, de asemenea, 15 constructii modulare care asigura un confort sporit si care sunt destinate batranilor, bolnavilor si copiilor. Lt. col. Constantin Cilibiu ne-a spus ca au inceput lucrarile de amenjare a cantinei pentru sinistrati in localul unei foste cladiri de santier. Cantina va fi dotata cu tot ce trebuie conform normelor sanitare. „Pana acum, au venit la tabara 57 de persoane. Noi avem posibilitatea sa cazam sute de sinistrati, numai ca oamenii nu vor sa-si paraseasca locuintele sau au plecat la rude de-ale lor. Pana cand va fi terminata cantina le asiguram oamenilor pachete cu hrana rece.”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă