7.8 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialC. Pârvulescu: Confuzia post-referendum ar putea da posibilitatea Moscovei să influenţeze politica...

C. Pârvulescu: Confuzia post-referendum ar putea da posibilitatea Moscovei să influenţeze politica de la Chişinău

Confuzia post-referendum ar putea da posibilitatea Moscovei să influenţeze în mai mare măsură politica de la Chişinău, însă comuniştii moldoveni nu vor obţine un rezultat care să le dea posibilitatea de a-şi impune preşedintele, consideră analistul politic Cristian Pârvulescu.

“Nu se mai poate pune problema unor alegeri prezidenţiale pentru că referendumul a fost invalidat. Ca urmare, toată această situaţie va duce la o confuzie foarte mare pe plan politic şi va da probabil posibilitatea Moscovei să influenţeze în mai mare măsură politica de la Chişinău decât a putut să o facă în ultimul an”, a susţinut Cristian Pârvulescu, într-un comentariu acordat luni Agerpres.

El crede totuşi că este imposibilă impunerea unui preşedinte de către comuniştii moldoveni. De asemenea, Pârvulescu spune că reprezentanţii guvernului actual de la Chişinău vor reuşi un scor bun, dacă îşi vor rezolva divergenţele, în condiţiile în care unele sondaje arată că ar putea obţine un rezultat chiar mai bun decât la alegerile precedente.

“Depinde foarte mult de mobilizarea generală şi de momentul în care vor fi organizate alegerile pentru că nu trebuie să uităm că o treime din populaţia Moldovei nu este în Moldova în momentul de faţă”, a afirmat Pârvulescu.

El crede că, în continuare, în Republica Moldova situaţia rămâne instabilă, întrucât majoritatea destul de fragilă se va confrunta cu alegeri parlamentare, iar sondajele de opinie indică deja că acest scrutin este cât se poate de controversat.

“S-ar putea comuniştii să reuşească să-şi întărească poziţia şi să complice foarte mult jocurile”, a spus Pârvulescu.
În opinia sa, declaraţia lui Voronin privind scăderea pragului la 52 de voturi prin care preşedintele este ales de Parlament demonstrează că sondajele de opinie spun că Partidul Comunist din Moldova ar putea primi între 45-50% din voturi.

Pârvulescu crede, totodată, că prezenţa redusă la vot la referendumul din Moldova este o dovadă clară a incapacităţii guvernului şi a majorităţii actuale de la Chişinău de a mobiliza electoratul într-o problemă considerată crucială. “Este evident că presiunile realizate de Rusia în ultimele săptămâni au avut din acest punct de vedere un rezultat. Fără să putem vorbi de un succes al comuniştilor moldoveni, putem constata că ei sunt avantajaţi de rezultatul referendumului”, a afirmat Pârvulescu.

 

Cele mai citite

Grav abuz DNA. Șapte ani de închisoare degeaba pentru Adamescu, într-un dosar instrumentat

Într-un caz care a ridicat serioase semne de întrebare cu privire la legalitatea și integritatea procurorilor anticorupție, Tribunalul București a emis o hotărâre...

Date ANOFM. Care era numărul șomerilor din România la sfârșitul lunii ianuarie

Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost, în ianuarie 2024, de 2,98%, mai mică decât cea din luna ianuarie a anului 2023 cu...

Piedone împarte apa caldă a lui Nicușor: Apă caldă la borcan!

Cristian Popescu Piedone, candidatul la funcția de primar al Capitalei, a lansat o campanie neobișnuită împotriva actualului primar, Nicușor Dan, distribuind personal apa...
Ultima oră
Pe aceeași temă