30.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialC. Pârvulescu: Confuzia post-referendum ar putea da posibilitatea Moscovei să influenţeze politica...

C. Pârvulescu: Confuzia post-referendum ar putea da posibilitatea Moscovei să influenţeze politica de la Chişinău

Confuzia post-referendum ar putea da posibilitatea Moscovei să influenţeze în mai mare măsură politica de la Chişinău, însă comuniştii moldoveni nu vor obţine un rezultat care să le dea posibilitatea de a-şi impune preşedintele, consideră analistul politic Cristian Pârvulescu.

“Nu se mai poate pune problema unor alegeri prezidenţiale pentru că referendumul a fost invalidat. Ca urmare, toată această situaţie va duce la o confuzie foarte mare pe plan politic şi va da probabil posibilitatea Moscovei să influenţeze în mai mare măsură politica de la Chişinău decât a putut să o facă în ultimul an”, a susţinut Cristian Pârvulescu, într-un comentariu acordat luni Agerpres.

El crede totuşi că este imposibilă impunerea unui preşedinte de către comuniştii moldoveni. De asemenea, Pârvulescu spune că reprezentanţii guvernului actual de la Chişinău vor reuşi un scor bun, dacă îşi vor rezolva divergenţele, în condiţiile în care unele sondaje arată că ar putea obţine un rezultat chiar mai bun decât la alegerile precedente.

“Depinde foarte mult de mobilizarea generală şi de momentul în care vor fi organizate alegerile pentru că nu trebuie să uităm că o treime din populaţia Moldovei nu este în Moldova în momentul de faţă”, a afirmat Pârvulescu.

El crede că, în continuare, în Republica Moldova situaţia rămâne instabilă, întrucât majoritatea destul de fragilă se va confrunta cu alegeri parlamentare, iar sondajele de opinie indică deja că acest scrutin este cât se poate de controversat.

“S-ar putea comuniştii să reuşească să-şi întărească poziţia şi să complice foarte mult jocurile”, a spus Pârvulescu.
În opinia sa, declaraţia lui Voronin privind scăderea pragului la 52 de voturi prin care preşedintele este ales de Parlament demonstrează că sondajele de opinie spun că Partidul Comunist din Moldova ar putea primi între 45-50% din voturi.

Pârvulescu crede, totodată, că prezenţa redusă la vot la referendumul din Moldova este o dovadă clară a incapacităţii guvernului şi a majorităţii actuale de la Chişinău de a mobiliza electoratul într-o problemă considerată crucială. “Este evident că presiunile realizate de Rusia în ultimele săptămâni au avut din acest punct de vedere un rezultat. Fără să putem vorbi de un succes al comuniştilor moldoveni, putem constata că ei sunt avantajaţi de rezultatul referendumului”, a afirmat Pârvulescu.

 

Cele mai citite

Trei membri de vârf ai NATO transmit un mesaj comun. SUA, Canada și Marea Britanie vor contracara imixtiunile Rusiei în Republica Moldova

Departamentul de Stat al SUA a difuzat un mesaj comun, din partea guvernelor Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii, care subliniază că aceste trei...

Care este valoarea lunară a celor 4,74 de milioane de pensionari și care este cea mai mică pensie

Un număr de 4.747.604 de pensionari era înregistrat în mai 2024 în România, cu 670 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Negocierile de aderare la UE ale Ucrainei și Republicii Moldova încep la 25 iunie

Negocierile pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE încep la data de 25 iunie 2024, a anunțat Cristina Gherasimov, vicepremier al Republicii Moldova...
Ultima oră
Pe aceeași temă