Problema imigratiei este cea mai fierbinte si actuala in politica americana, iar presedintele Bush isi pierde zilnic credibilitatea in fata propriului partid republican si a publicului in general, sprijinind, pe cat de arzator, pe atat de gresit, ideea frontierei deschise.
Presedintele nu dispretuieste public legea, dar nici nu are nimic impotriva acordarii cetateniei celor cateva milioane de oameni ajunsi ilegal pe teritoriul Statelor Unite, majoritatea dintre acestia americani de limba spaniola, care au trecut fraudulos frontiera, lucreaza ilegal si folosesc documente false. Practic administratia Bush a refuzat in mod sistematic sa aplice legea impotriva acestora, iar cand congresul a aprobat anul trecut fonduri pentru 700 de mile de zid la frontiera cu Mexic, guvernul federal a construit abia cateva mile.
Washingtonul nu reactioneaza, desi din New York spre California orasele incep sa fie controlate de stanga, trecand prin Wisconsin si Connecticut legea este eludata pe fata, declarandu-se "sanctuare" pentru ilegali, iar stat dupa stat, California si Carolina de Nord dau carnet de conducere ilegalilor.
Administratia, si presedintele insista zilnic si absurd ca singurele alternative sunt amnistia conditionala pentru cei 12-20 milioane de imigranti ilegali, marea majoritate mexicani si alti latino-americani sau imposibila lor deportare in catuse. Realitatea este alta – si cunoscuta de toti. Daca patronii, mai ales in agricultura, constructii si hoteluri, ar fi pedepsiti in cazul angajarii muncitorilor ilegali, cum spune legea actuala, si sutele de mii de straini cu ordin de deportare ar fi de fapt deportati, problema ilegalilor s-ar rezolva de la sine in timp. Cu alte cuvinte, daca guvernul federal ar aplica legile actuale in mod serios, sistematic si sincer, problema miloanelor de imigranti ilegali s-ar rezolva si nu ar fi nevoie de o noua lege.
Insa aceasta solutie, evidenta cum pare a fi, nu este cea preferata de o coalitie unica si profund periculoasa, simbolizata de legea "reformei generale" a imigratiei prezenta in Senat si cunoscuta, tot simbolic, drept McCain-Kennedy, unul republican de Arizona si considerat conservator, altul, democrat de Massachusetts, cunoscut ca socialist, suporter al frontierelor deschise inca din 1965. Faptul ca McCain candideaza fara sanse (este singurul candidat republican in favoarea legii imigratiei) pentru candidatura republicana la presedintie pare a nu-l impresiona pe presedinte – fapt usor de inteles, considerand ca dupa 2008 cariera politica a lui George Bush este oricum incheiata.
Pentru stanga, deci pentru Partidul Democrat, ilegalii sunt un dar permanent, fiindca districtele electorale pentru congres sunt decise in functie de populatia totala, nu pe baza cetateniei, iar multi membri ai Congresului, in special hispanici si democrati, sunt alesi cu putine voturi, caci doar cei care au cetatenie americana pot vota. Imigrantii ilegali, majoritatea analfabeti sau fara meserie, odata facuti cetateni, vor alege astfel partidul care ofera ajutor social mai usor, cum este Partidul Democrat.
Deja imigrantii ilegali au o influenta negativa asupra majoritatii: in unele state copiii lor, de asemenea prezenti ilegal, au acces preferential la universitatile publice la pretul rezidentilor statului respectiv – cu mult mai mic decat cel cerut americanilor din alte state; si toti au acces la serviciile publice, de la scoli la transport si spitale, desi platesc taxe mici sau deloc. La toate acestea se adauga inalta rata de criminalitate a imigrantilor si costul incarcerarii. Calculul actual este ca un ilegal costa statul, sau statele, 30 de mii de dolari anual, in vreme ce contributia sa prin taxe este in jur de 10 mii.
Pentru democrati, problema legislatiei actuale este ca nu ofera destule avantaje imigrantilor ilegali. Statele Unite au desigur nevoie de mana de lucru straina, ceea ce nu inseamna in mod automat ca muncitorii imigranti "merita" cetatenia americana. Faptul ca imigrantii ilegali au "dreptul" la cetatenie este fantezist, iar ideea ca vor sau pot fi asimilati in numar atat de mare este doar un vis.
Pentru politica interna americana, dezbaterea asupra legii imigratiei – o lege in cumpana sau chiar condamnata – sugereaza ca singurul candidat republican la presedentie in 2008 care o apara, McCain, este pierdut – si sondajele o demonstreaza. Astfel ca intre democrati, care evita discutia, si candidatul republican care militeaza pentru imigranti, alegerea e ca si facuta.
Presedintele Bush, obsedat de ideea nepopulara de a da cetatenie ilegalilor in numele "compasiunii", a pierdut si ce i-a mai ramas din influenta asupra propriului partid – influenta deja limitata de impactul razboiului din Irak. Insa daca razboiul din Irak se va termina, dezbaterea asupra naturii si culturii Americii, asupra notiunii de lege, legata de imigrare, este si va ramane actuala.
Michael Radu este seful Centrului de cercetari antiteroriste al Institutului pentru Politica Externa din Philadelphia