21.2 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSpecialBush anunta reducerea contingentului american din Irak

Bush anunta reducerea contingentului american din Irak

Presedintele american George W. Bush a anuntat, joi, o retragere limitata din Irak pana in iulie 2008, dar a afirmat necesitatea de a mentine o prezenta puternica intr-o tara care "se bate pentru supravietuirea sa", cu riscul de a-i frustra mai mult pe americanii satui de razboi, intr-o alocutiune televizata consacrata razboiului in Irak.

Succesul strategiei vizand reinstaurarea securitatii in Irak "ne permite in prezent sa incepem o intoarcere a unei parti a soldatilor nostri" acasa, a declarat Bush, in aceasta alocutiune difuzata la o ora de mare audienta.

Bush a anuntat ca el valideaza propunerea generalului comandant al trupelor straine in Irak, David Petraeus, care, potrivit Pentagonului, ar reduce contingentul cu cel putin 21.500 de oameni pana in vara anului 2008.

Dezangajarea ar urma sa inceapa rapid cu neinlocuirea a 2.200 de puscasi marini care trebuie sa paraseasca provincia Al-Anbar in septembrie. Pana la Craciun, 5.700 de soldati ar urma sa paraseasca Irakul. Si pana in iulie 2008, numarul brigazilor de lupta va fi redus de la 20 la 15.

La ora actuala se afla 168.000 de soldati americani in Irak.

In timp ce majoritatea americanilor spera intr-o perspectiva de dezangajare, Bush a lasat in suspensie chestiunea angajamentului dupa iulie 2008, noteaza AFP, preluata de Rompres. Dar, a declarat presedintele american, "in Irak, un aliat al Statelor Unite se bate pentru supravietuirea sa".

Printre altele, el a chemat Iranul si Siria sa puna capat eforturilor lor pentru a distruge munca guvernului irakian, in alocutiunea televizata consacrata razboiului in Irak. Adresandu-se "vecinilor Irakului care cauta pacea", in referinta la aliatii arabi din Golf, Bush a reamintit ca "extremistii violenti care au luat Irakul ca tinta va vizeaza de asemenea". "Cel mai bun mijloc de a apara interesele voastre si de a proteja poporul vostru este de a ajuta poporul irakian", prin "utilizarea infuentei voastre economice si diplomatice pentru intarirea guvernului de la Bagdad", a adaugat el. "Eforturile Iranului si Siriei pentru a darama munca acestui guvern trebuie sa inceteze", a mai spus el. Washingtonul acuza Teheranul ca furnizeaza arme miscarilor extremiste irakiene si Damascul ca lasa combatanti straini sa patrunda in Irak de pe teritoriul sau.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Cine este Rareș Hopincă, învingătorul de la sectorul 2?

Sectoarele 2,3 și 4, partea de est a Bucureștiului, poetic denumite scutul de răsărit, vor fi conduse de Rareș Hopincă, Robert Negoiță și Daniel...

Canicula a leșinat din cauza Dianei Șoșoacă

Ilustrație: Marian Avramescu Valul de căldură ce a poposit deasupra Bătrânului continent și care i-a pus pe gânduri și pe specialiștii Administrației Naționale de...

Crosul „Bucuria Alergării cu Invictus” – Ediția I

COMUNICAT DE PRESĂ Prima ediție a Crosului „Bucuria alergării cu Invictus", va avea loc sâmbătă, 22 iunie, începând cu ora 08.30, în Parcul Municipal Vest...
Ultima oră
Pe aceeași temă