19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBursele europene, la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani

Bursele europene, la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani

Principalele burse europene au deschis sedinta de marti, 15 iulie, in scadere semnificativa, urmand exemplul burselor asiatice, pe fondul pesimismului generalizat cu privire la starea de sanatate a sectorului financiar american dupa interventia autoritatilor pentru salvarea de la faliment a gigantilor din domeniul refinantarii ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac.
Pietele de actiuni europene au inregistrat pe parcursul sedintei de tranzactionare scaderi importante pe fondul nelinistilor invetitorilor care spera ca criza financiara nu va afecta inca rezultatele bancilor europene. Noul record la monedei europene in fata dolarului si cu relansarea pretului petrolului accentueaza tendita descendenta a pietelor. In plus, indicele german ZEW al moralului investitorilor germani a cazut in iulie la cel mai scazut nivel din 1991. Acestea sunt coordonatele pe care pietele asteptata prezenta presedintelui FED, Ben Bernake, in fata Comisiei bancare a Senatului American.
Declaratiile sefului Federal Reserve nu au fost de ajuns, insa, pentru a evita o inchidere pe rosu la bursele europene.
Actiunile celor mai importante companii europene au incheiat tranzactiile de marti la minimul de inchidere al ultimilor trei ani, in contextul temerilor legate de evolutia sectorului financiar, dar un declin semnificativ al pretului petrolului a sustinut revenirea burselor peste minimul sedintei.
Indicele FTSEurofirst 300, al actiunilor celor mai importante companii europene, a incheiat sedinta bursiera in scadere cu 1,9%, la 1.112,59 puncte, acesta fiind cel mai scazut nivel de final din luna mai 2005. "Ne-am reintors la panica pe care am observat-o la mijlocul lunii martie. Neincrederea este la un nivel foarte inalt si este in totalitate justificata. Criza locuintelor din SUA se inrautateste si se extinde de la segmentul subprime la cel prime, bancile regionale fiind cel mai afectate", a declarat Marie-Pierre Peillon, seful cercetarii in domeniul actiunilor si sectorului de creditare de la Groupama Asset Management, din Paris, citat de Reuters.
La nivel european, indicele FTSE 100, al bursei de la Londra, a scazut cu 2,4%, la 5.171,9 puncte, cel mai redus nivel de inchidere din octombrie 2005. Indicele a scazut cu circa 20% sub nivelul de la inceputul acestui an.
La Bursa de Valori de la Frankfurt, indicele vedeta Dax a scazut cu 1,91%. Indicele CAC 40 al bursei pariziene a coborat cu 1,96%, pana la 4.061,15 puncte, un nivel minim pe care nu il mai atinsese din mai 2005.
Indicele Madrid General al bursei spaniole a pierdut marti 2,57%, iar indicele olandez, Amsterdam Exchanges, s-a depreciat cu 2,96%. Indicele bursei nordice, OMX Stockholm 30 Index, a avut o scadere de 1,61%.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă