3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialBursă pentru dans

Bursă pentru dans

Pasiunea pentru arta dansului le-a adus şi anul acesta elevilor de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”din Bucureşti zeci de premii la olimpiada naţională şi burse de studiu la academii internaţionale.

Cu multă candoare, Ana-Maria Gergely, elevă în clasa a VII-a, care, la recenta Olimpiadă Naţională de Coregrafie şi Artă Teatrală de la Constanţa, proba Dans clasic, a obţinut premiul I, ne povesteşte cum a ales să facă balet: „De Crăciun, când aveam eu vreo patru anişori, am primit o casetă video cu «Spărgătorul de nuci» şi mi-a plăcut foarte mult. M-am uitat la casetă şi am încercat şi eu să dansez prin casă, iar apoi i-am spus mamei că vreau să fac balet. La început, am făcut doi ani de balet la Palatul Naţional al Copiilor, apoi, cu dna profesoară Magdalena Rovinescu, iar din clasa a V-a am venit la «Floria Capsali»”.

„Fac balet de la trei ani şi jumătate. Am început la Opera Română şi ştiu sigur că nu mi-am greşit drumul în viaţă. Tata este membru în Orchestra Operei Române, la fel a fost şi bunicul, iar într-o zi m-a dus la un spectacol de balet. Mi-a plăcut foarte mult şi i-am spus tatei că vreau să fac balet”, completează Teodora Karpatti, elevă în clasa a VII-a, premiul II la Olimpiada de la Constanţa. „La grădiniţă au venit nişte doamne care vroiau să selecteze copii pentru gimnastică. Pe mine au vrut să mă ia la gimnastică, dar atunci eram foarte mică şi slăbuţă şi nu eram chiar potrivită pentru gimnastică. Nu a fost gimnastica, dar am ales baletul, care îmi place foarte mult. Prima dată am început la o şcoală particulară, iar apoi am venit aici”, ne-a spus, la rându-i, Greta Gabriela Niţă, elevă în clasa a VIII-a, de asemenea, premiul I la Olimpiada de Coregrafie. Acordurile muzicale ce acompaniază dansul tinerilor balerini răsună zilnic pe culoarele Liceului „Floria Capsali”.

 

Mulţumirea din spatele efortului

Când deschizi câte o uşă, în sălile de antrenament zăreşti balerine şi balerini mai mici sau mai mari, care studiază arta dansului cu ajutorul profesoarelor foste balerine. Chiar obosiţi şi transpiraţi, după fiecare oră de pregătire elevii sunt mulţumiţi că au mai învăţat ceva din tehnica frumoasei lumi a dansului şi că au mai făcut un pas spre gloria mult visată.

Cheia succesului în lumea dansului implică din start pasiune, aptitudini, un fizic corespunzător, iar apoi foarte mult studiu şi perseverenţă. Mulţi elevi ai Liceului „Floria Capsali”
s-au îndreptat spre balet încă din grădiniţă. Unii au fost îndrumaţi de părinţi sau de profesori spre coregrafie, în timp ce alţii şi-au ales singuri drumul, sub imperiul pasiunii spre arta dansului. Fiecare elev al liceului are propria poveste privind modul în care a ales să facă balet.

Alţi elevi şi-au descoperit pasiunea mai târziu sau după ce, iniţial, părinţii le-au refuzat opţiunea, au ajuns în final tot la coregrafie. De exemplu, un băiat a ajuns la „Floria Capsali” în clasa a IX-a, deşi la început părinţii nu i-au luat în serios dorinţa de a deveni balerin. Insistenţele adolescentului i-au convins, în cele din urmă, pe părinţi, care l-au adus la coregrafie. Pentru a recupera a fost nevoit însă să studieze foarte mult în particular, reuşind după un an să-şi ajungă colegii. În aceeaşi situaţie este acum un alt băiat, care a venit la coregrafie anul trecut, în clasa a X-a. Drumul său va şi mai anevoios şi, de asemenea, va trebui să ia lecţii în particular pentru a ajunge la acelaşi nivel tehnic cu colegii săi de clasă.

Până la urmă, important este că dorinţele copiilor nu sunt ignorate, iar Liceul „Floria Capsali”, a cărui conducere este într-o permanentă căutare de talente, îi primeşte şi pe elevii care îşi încearcă mai târziu şansele. Cu toate neajunsurile – de exemplu, sălile de antrenament ale liceului sunt prea mici, iar înălţimea claselor este insuficientă pentru ca balerinii să mai facă şi ridicări şi, în consecinţă, antrenamentul elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a se face la Opera Română – pasiunea tinerilor artişti şi a profesorilor lor este mereu recompensată de rezultatele obţinute la concursurile naţionale şi internaţionale.

 

Studiu la şcoli internaţionale

După cum ne spune Nicoleta Cocea, profesor de dans clasic, toată lumea apreciază şcoala de balet din Bucureşti pentru că urmează şcoala de balet rusească, ce dă rezultate foarte bune. La toate concursurile internaţionale sunt mari aşteptări de la elevii de la „Floria Capsali” întrucât, de regulă, copiii de aici obţin rezultate foarte bune.

Dovadă stă şi Concursul Internaţional Youth America Grand Prix 2010, care s-a desfăşurat la New York, SUA, şi care are ca scop oferirea de burse de studiu sau chiar de contracte de angajare în mari companii de dans internaţionale celor mai buni tineri balerini ai lunii. La ediţia din acest an, patru elevi ai liceului bucureştean au obţinut burse de studiu. Andrei Cozlac, elev în clasa a XII-a, care a obţinut locul al II-lea la semifinalele europene şi singurul elev român care a intrat în marea finală de la New York, a obţinut o bursă completă de studii de un an la Academia de Dans din Zürich, unde îl va avea ca profesor pe Oliver Matz, fost prim solist al Operei din Paris.

Şi Alexandra Bertea, elevă în clasa a XI-a, a fost recompensată cu două burse complete de studiu de un an, acum având de ales între Şcoala de Balet din München şi Şcoala de Balet „Grette Paluca” din Dresda. Alţi doi elevi (Andreea Creţan din clasa a XI-a şi Răzvan Cacoveanu din clasa a X-a) au primit câte o bursă de vară de şase săptămâni la şcoli de balet internaţionale.  

 

Selecţie

Orice părinte interesat să-şi înscrie copilul la această şcoală trebuie să sune sau să vină direct la liceu – str. Căpitan Preoţescu nr. 9, sectorul 4, Bucureşti, telefon 021.336.37.92 sau 021.336.78.50 – pentru a i se face o programare în vederea evaluării.

După evaluare, care constă în verificarea talentului artistic şi a aptitudinilor fizice ale copilului
respectiv, înscrierea în ciclul gimnazial se face la secretariatul şcolii pe baza unei cereri şi a unui dosar cu acte.

Pentru clasele I-IV se oferă program suplimentar de artă, ore gratuite de pregătire pentru copiii care învaţă la şcoli obişnuite şi care doresc să facă balet.

Din clasa a V-a, liceul oferă program integrat de artă. În prezent, liceul face selecţie în vederea înscrierii în clasele I-IV şi V-VII. Pentru copiii din provincie există posibilitate de cazare şi masă la căminul Liceului de Muzică „Dinu Lipatti”, situat în imediata vecinătate a liceului de coregrafie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă