9.5 C
București
miercuri, 30 octombrie 2024
AcasăSpecialBuna ziua, domnule Enescu!

Buna ziua, domnule Enescu!

O data la doi ani George Enescu se intoarce acasa, in Romania, sta aproximativ o luna de zile si pleaca din nou, cutreierand toate ma­rile scene ale lumii, incantand milioane de melomani. Anul acesta maestrul este la Bucuresti in perioada 30 august – 26 septembrie.

Este extrem de trist sa vedem cum unul dintre cei mai mari compo­zi­tori romani sta atat de putin cu noi. Iar daca veti incerca sa-i cumparati muzica din magazinele de specialitate sau din librariile "de mall", o sa aveti neplacuta surpriza sa nu gasiti nici macar un singur CD, nici macar unul nesters de praf. Ca si in ultima perioada din viata sa, Enescu parca este in continuare exilat. Revine, se pare, numai la o invitatie speciala, cea a organizatorilor Festivalului International "George Enescu". Editia din acest an a festivalului, insa, repara intr-un fel multe dintre greselile facute de-a lungul anilor in ceea ce priveste promovarea marelui compozitor la el acasa, aducand mai multe concerte si mai multe evenimente. Anul trecut s-au implinit 50 de ani de la prima editie a festivalului, iar cea de anul acesta este, intr-un fel, una aniversara.

Amintiri din copilarie

"Eram copil. Aveam 13 ani cand ne-a parasit Enescu. Situatia era confuza, apasatoare. Armata sovietica era in tara, era prezenta in constiinta oamenilor", isi aminteste criticul muzical Dumitru Avakian (foto 4). Enescu era in exil, decisese sa ramana la Paris, imediat dupa instaurarea comunistilor. Cu toate ca era impotriva regimului de la Bucuresti, compozitorul a fost invitat in repetate randuri sa revina in tara. "Regimul lansa invitatiile prin intermediul unor notorii personalitati ale timpului, precum Petru Groza sau Mihail Sadoveanu…", povesteste domnul Avakian. Insa, mai de fiecare data invitatiile au fost declinate de compozitor. "La ultima invitatie, printr-o scrisoare de o eleganta formulare, Enescu a refuzat revenirea in tara, mentionand starea precara a sanatatii sale", a mai adaugat criticul. Ca raspuns, la moartea compozitorului, presa timpului – o presa controlata in totalitate, conform interlocutorului nostru – nu a facut mare publicitate tragicului eveniment. Cu toate acestea, in 1958, la trei ani de la moartea lui Enescu, se decide organizarea la Bucuresti a unui festival international care sa-i poarta numele. "Am intrat prima data in contact cu muzica lui Enescu in timpul liceului, cand faceam studii particulare de muzica, de pian. In chiar anul primei editii a Festivalului International «George Enescu», in 1958, pregateam «Suita in stil vechi» pentru pian. Am avut chiar prilejul de a o fi cantat la televiziunea publica, in saptamanile premergatoare festivalului", isi reamin­teste criticul Dumitru Avakian.

Evenimentul a fost organizat din doi in doi ani, insa, la un moment dat, din cauza lipsei banilor, a fost sistat. In 2002, printr-o ordonanta de urgenta se stabileste ca festivalul trebuie organizat din nou o data la doi ani.

Spectatorii lui Enescu

"O buna parte din publicul actual al festivalului nici nu se nascuse", spune doamna Oltea Serban Parau (foto 3), redactor-sef la Radio Romania Cultural, unul dintre dintre principalii organizatori ai festivalului. Cu toate ca Enescu este mult mai prezent pe scenele internationale, interlocutorii nostri cred ca el este suficient de prezent la el acasa. "In tara, Enescu a intrat in constiinta publicului, drept o valoare nationala indiscutabila… Majoritatea publicului cunoaste si, eventual, apreciaza cele doua rapsodii pentru orchestra", spune criticul muzical Dumitru Avakian. Insa, atunci cand am insistat ca totusi lucrarile enesciene sunt mult mai cunoscute in strainatate, decat la noi, domnul Avakian ne-a dat si explicatia. "Muzica lui Enescu nu se adreseaza maselor. Asta este cert. Se adreseaza indivizilor, colectivitatilor mai restranse. Mesajul umanist al muzicii sale nu se etaleaza pe stadioane! Te indeamna la reflectie. Te sensibilizeaza." Chiar si asa peste 40% din biletele pentru concertele si evenimentele din cadrul festivalului s-au vandut in primele zile de la punerea lor in vanzare. Asta se dato­reaza faptului ca selectia repertoriala si capetele de afis au fost adaptate la pu­bli­cul modern. "Programele sunt in general populare si sunt adaptate in general cerintelor unui public larg atras de muzica clasica si nu preferintelor unui public cunoscator", spune doamna Oltea Serban Parau. Aceasta ne-a spus ca doar o parte dintre spectatorii pe care ii intalnim la Festivalul International "George Enescu" sunt abonati ai stagiunilor de la Radio sau Filarmo­nica. "Totusi, majoritatea o formeaza un public de festival, interesat, deschis, nu neaparat cultivat, dar dornic de a asculta muzica de calitate, reactionand cu entuziasm nedisimulat", a continuat redactorul-sef al Radio Romania Cultural.

Revine "Oedipe"

Cea mai complexa lucrarea a lui George Enescu este de departe opera "Oedipe", "opera vietii mele", dupa cum o numea insusi marele compozitor. "Una dintre gafele precedentei editii a festivalului a fost faptul ca – in mod inadmisibil – aceasta nu a fost cantata", spune domnul Avakian, care in 2007 a facut parte din comitetul artistic al festivalui. Anul acesta "Oedipe" revine la Bucuresti. "Productia «Oedipe» este realizata in colaborare cu Teatrul Capitole din Toulouse si este evenimentul care des­chide festivalul", ne-a spus doamna Oltea Serban Parau.

Nu ratati!

11 – 20 septembrie
Piata "George Enescu"

Evenimentele cele mai vizibile si importante pentru public (mai putin pentru specialisti) raman cele organizate in "Piata festivalului", deschisa publicului intre 11 si 20 septembrie in Piata "George Enescu". In acest spatiu oricine poate veni, asculta si vedea gratis concerte si spectacole din toate sectiunile festivalului.

12 septembrie, ora 20.30
Piata "George Enescu"

Spectacolul eveniment pregatit de Radio Romania Cultural poarta titlul suficient de sugestiv, "Eu, Eugen Ionescu". Scenariul este semnat Rodica Mandache, regia de Mihai Lungeanu, in distributie aflandu-se Alexandru Repan, Marcel Iures, Marius Manole si Rodica Mandache. Un spectacol care aminteste publicului ca Radio Romania Cultural este un post unic, care imbina toate artele cu potential radiofonic, de la muzica pana la teatru.

19 septembrie, ora 19.30;
20 septembrie, ora 11.00
Sala Mare a Palatului

Concertele celei mai bine cotate orchestre a timpului nostru, in opinia criticului Dumitru Avakian, Royal Concertgebouw din Amsterdam, ansamblu care il are drept prim violonist pe minunatul artist Liviu Prunaru.

24 septembrie
Ateneul Roman, ora 17.00

Elisabeth Leonskaja, castigatoarea premiului I pentru interpretare la sectiunea "Pian" a Festivalului International "George Enescu" din 1964, canta pentru  a doua oara in cadrul evenimentului, de data aceasta ca invitat special.

La televizor
Toate evenimentele din intervalul orar 17.00 – 22.30 sunt inregistrate si difuzate ulterior pe TVR Cultural, in perioada octombrie-decembrie, in cadrul emisiunii "Concertele TVR Cultural". Toate evenimentele care incep dupa ora 22.30 sunt transmise in direct pe TVR Cultural. TVR 1 transmite numai inregistrari. Toate emisiunile se gasesc mentionate in ghidul nostru TV.

La radio
Radio Romania Cultural va transmite, alaturi de Radio Romania Muzical, aproape toate concertele festivalului in direct, cu exceptia celor care se suprapun si care vor fi inregistrate si retransmise ulterior. La final de saptamana sunt chiar transmisiuni ce depasesc sapte ore de emisie.

Programul inegral al festivalului il gasiti la www.festivalulenescu.ro

Cele mai citite

Un ucrainean a fost condamnat la 25 ani de închisoare pentru uciderea unui fost comandant rus de submarin

Un tribunal rus l-a condamnat la 25 de ani de închisoare pe autorul asasinării, în 2023, a unui responsabil pentru recrutare militară, fost comandant...

Sondaj BCS: Marcel Ciolacu cu 23,4% și Nicolae Ciucă cu 17,1% ar intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale potrivit unui sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale, la...

România Liberă, trofeu special la Topul Firmelor

Cele mai performante companii din Capitală au fost premiate de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București Laureaţii topului – unicul eveniment de acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă