5.9 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialBulgarii din Ruse invata romana, romanii din Giurgiu nu-s interesati de bulgara

Bulgarii din Ruse invata romana, romanii din Giurgiu nu-s interesati de bulgara

Zeci de bulgari din orasul Ruse, printre care si oameni de afaceri cu firme in aproprierea Vamii Giurgiu-Ruse, se inscriu, in fiecare an, la cursuri de limba romana.

Expertul in cadrul Euroregiunii Danubius Lili Ganceva a declarat pentru NewsIn ca, in fiecare an, sunt organizate in orasul Ruse cursuri de limba romana in diverse domenii, inca din 2003.

"Si Euroregiunea Danubius organizeaza asemenea cursuri, bulgarii invatand limba romana uzuala, dar si termeni de specialitate utilizati in domenii precum administratie de frontiera, fluviala, administratia locala, cat si in domeniul afacerilor. Avem oameni de afaceri cu firme in Vama Giurgiu-Ruse, chiar cu afaceri mixte, care vor sa stie romana pentru a putea comunica mai bine cu eventuali parteneri romani", a afirmat Lili Ganceva.

Potrivit acesteia, cursurile de limba romana organizate in Ruse incep in luna februarie a fiecarui an. Sunt mai multe grupe, din fiecare facand parte maximum 15 persoane. Cursurile dureaza trei luni si sunt tinute in fiecare saptamana, in zilele de marti si miercuri.

"Cea care preda limba romana este o profesoara de la Scoala de Limbi Europene din Ruse. Profesoara este de origine romana, dar este casatorita in Ruse cu un bulgar. Anul acesta, cursurile au fost amanate, pentru ca doamna trebuie sa nasca, dar imediat ce se va putea intoarce la serviciu, cursurile vor fi reluate. Din informatiile pe care le am, unii dintre cursantii bulgari chiar s-au angajat in Romania", a precizat Ganceva.

Pe de alta parte, reprezentantul Euroregiunii Danubius a spus ca si tinerii din Ruse manifesta interes sporit pentru limba romana.

 

Pe de alta parte, nu exista informatii care sa ateste ca romanii din Giurgiu ar fi interesati in aceeasi masura de limba vorbita de vecinii lor de peste Dunare.

Cele mai citite

Coaliția, întâlnire pe tema organizării alegerilor

Liderii coaliţiei PSD - PNL urmează să se întâlnească, astăzi, pentru a decide în privinţa comasării alegerilor şi a calendarului electoral.Tot astăzi este anunţată...

Ghiță Ciobanu speră la un ajutor pentru lână de 2 euro pe cap de oaie

Crescătorii de ovine tot mai speră să primească subvenția pentru lână, promisă aproape în fiecare an de oficialii de la Agricultură, dar care...

“Acordul comercial” de la München: jumătate de triliard de dolari, destinați industriei americane de război

Nimeni n-a sesizat atât contrastul, cât și asemănarea dintre München-ul toamnei anului 1938 și cel al iernii 2024. Dacă atunci, francezii și britanicii au...
Ultima oră
Pe aceeași temă