19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBulgaria: Şeful FMI, păcălit de 1 aprilie

Bulgaria: Şeful FMI, păcălit de 1 aprilie

Reprezentantul FMI pentru Bulgaria şi România, Tonny Lybek, a reacţionat oficial la o păcăleală de 1 aprilie a unui post de radio din Bulgaria, care a anunţat că un oficial al Fondului Monetar Internaţional cerea statului bulgar să introducă euro ca monedă paralelă alături de leva, scrie Novinite, citat de Newsin.

Postul de radio Darik a difuzat un interviu fals cu un oficial inexistent al unui aşa-zis „departament pentru pieţe în curs de dezvoltare” al FMI, Hugh Jason, care spunea că „noi credem că este o idee buna ca Bulgaria să adopte euro ca monedă paralelă alături de leva”. Falsul oficial al FMI a explicat că adoptarea euro ar fi urma să reducă preţurile şi dobânzile.

Bulgaria este supusă din 1997, când a intrat în încetare de plăţi, unui regim de consiliu monetar, care presupune fixarea monedei naţionale la euro la un curs de 1,9558 leva/euro şi interzice, în principiu, deficitele bugetare.

FMI a reacţionat la această păcăleală, printr-un comunicat oficial semnat de reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek, care a precizat că nu există o asemenea persoană în cadrul Fondului şi că afirmaţia este o păcăleală de 1 aprilie, menţionând că „nu apreciem folosirea numelui FMI în acest scop”.

Totodată, banca centrală a Bulgariei a emis o declaraţie, considerând „inacceptabile” asemenea „glume periculoase”, care „se joacă cu temerile oamenilor”, mai ales în condiţiile crizei economice.

Banca centrală a Bulgariei s-a simţit datoare să sublinieze că „această idee absurdă foloseşte incorect numele unei instituţii financiare cu influenţă globală, cum este FMI, care are un impact direct asupra pieţele financiare internaţionale”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă