8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialBulgaria, pe punctul de a rămâne fără fonduri europene. Vezi de ce

Bulgaria, pe punctul de a rămâne fără fonduri europene. Vezi de ce

Parlamentul bulgar a anulat, miercuri, nominalizarea controversată a deputatului Delian Peevski la conducerea Agenţiei de securitate naţională (DANS), care a declanşat un val de manifestaţii, începând de vineri, împotriva submisiunii puterii faţă de oligarhi, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Anularea a fost votată în unanimitate de cei 128 de deputaţi prezenţi, în timp ce marele grup parlamentar al partidului conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov a boicotat Parlamentul.

Alegerea deputatului MDL, Delian Peevski, în vârstă de 32 de ani, şi care nu are nicio experienţă în cadrul serviciilor de securitate, a generat reacţii vehemente, inclusiv din partea şefului statului, Rosen Plevneliev.

Citeşte şi Bulgaria: Fără „mafie“ şi „gunoaie roşii“

Magnat de presă, având legături cu o bancă puternică, Peevski l-a susţinut pe Boiko Borisov, înlăturat de la putere în februarie, la presiunea străzii, apoi a mizat pe victoria opoziţiei. El se bucură de o reputaţie controversată din cauza averii sale inexplicabile şi a influenţei în presa controlată de familia sa.

Nominalizarea lui Peevski a provocat proteste imediate în toată ţara care continuă de cinci zile şi s-au îndreptat împotriva Guvernului economistului Plamen Oreşarski, aflat în exerciţiu de trei săptămâni.

“Am comis o greşeală politică (prin nominalizarea lui Peevski), pentru care îmi cer scuze faţă de cetăţenii bulgari”, a declarat premierul miercuri în Parlament, confirmându-şi refuzul de a demisiona.

Citeşte şi PROTESTE BULGARIA. Manifestanţii cer demisia premierului Plamen Oreşarski

“O demisie a Guvernului va pune la îndoială negocierile” cu Bruxelles-ul privind finanţarea europeană pentru 2014-2020. Alegeri imediate fără amendarea codului electoral vor reproduce Parlamentul existent şi “vor provoca haos”, a apreciat el.

Oreşarski a cerut parlamentului “o susţinere provizorie pentru un pachet de măsuri de urgenţă de stabilizare”, în favoarea mediilor defavorizate şi pentru ameliorarea climatului de afaceri.

La rândul său, preşedintele Partidului Socialist (PSB) Serghei Stanişev a cărui demisie este cerută în cadrul partidului său, a explicat miercuri nominalizarea lui Peevski prin “voinţa sa de a-şi asuma un risc personal pentru a duce o luptă” eficientă împotriva criminalităţii şi corupţiei.

În vederea calmării opiniei publice, Lutvi Mestan, preşedintele MDL, care susţine Guvernul împreună cu PSB, a asigurat că Peevski nu va mai apărea în Parlament înaintea unei decizii a Curţii Constituţionale privind dreptul său de a-şi recupera funcţia de deputat.

Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă