Medicii de familie vor avea în 2012 un buget mai mare cu 15% faţă de anul acesta, conform noului contract-cadru privind asistenţa medicală, însă banii nu sunt suficienţi şi pentru a putea fi îmbunătăţite serviciile acordate pacienţilor.
Din cei peste 18 miliarde de lei pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, 7% se vor aloca pentru medicina de familie, ceea ce reprezintă cea mai mare creştere bugetară, după cum a precizat directorul general al CNAS, Dorin Ionescu. Ordinul privind Normele metodologice de aplicare a contractului-cadru pentru acordarea asistenţei medicale a fost publicat în urmă cu două zile în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2012.
Cu toate că bugetul va fi mai mare, medicii de familie nu sunt prea mulţumiţi pentru că banii oricum nu vor fi suficienţi pentru a acoperi necesarul. „Fondurile suplimentare nu vor fi de ajuns pentru dotări. Noi suntem acum la limita de subzistenţă. Finanţarea ne-a fost tăiată în ultimii doi ani şi cu suplimentarea de acum nu se va ajunge la nivelul dinainte”, a declarat Dr. Remus Lupu, medic de familie.
Şi alţi medici s-au plâns că banii nu le vor ajunge decât să acopere cheltuielile de la cabinete, cu salariile, chiria, impozite etc. Fondurile alocate medicilor de familie s-au diminuat cu aproape 60% în ultimii doi ani, iar majorarea lor în 2012 cu 15% nu va face decât să acopere o parte din pierderi.
Medicii spun că ar fi fost nevoie de o creştere de cel puţin 40% pentru a putea să facă dotări, să participe la cursuri de specialitate şi astfel să îmbunătăţească serviciile medicale acordate pacienţilor.