21.1 C
București
duminică, 30 iunie 2024
AcasăSpecialBugetul majorat, insuficient pentru medicii de familie

Bugetul majorat, insuficient pentru medicii de familie

Medicii de familie vor avea în 2012 un buget mai mare cu 15% faţă de anul acesta, conform noului contract-cadru privind asistenţa medicală, însă banii nu sunt suficienţi şi pentru a putea fi îmbunătăţite serviciile acordate pacienţilor.

Din cei peste 18 miliarde de lei pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, 7% se vor aloca pentru medicina de familie, ceea ce reprezintă cea mai mare creştere bugetară, după cum a precizat directorul general al CNAS, Dorin Ionescu. Ordinul privind Normele metodologice de aplicare a contractului-cadru pentru acordarea asistenţei medicale a fost publicat în urmă cu două zile în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2012.

Cu toate că bugetul va fi mai mare, medicii de familie nu sunt prea mulţumiţi pentru că banii oricum nu vor fi suficienţi pentru a acoperi necesarul. “Fondurile suplimentare nu vor fi de ajuns pentru dotări. Noi suntem acum la limita de subzistenţă. Finanţarea ne-a fost tăiată în ultimii doi ani şi cu suplimentarea de acum nu se va ajunge la nivelul dinainte”, a declarat Dr. Remus Lupu, medic de familie.

Şi alţi medici s-au plâns că banii nu le vor ajunge decât să acopere cheltuielile de la cabinete, cu salariile, chiria, impozite etc. Fondurile alocate medicilor de familie s-au diminuat cu aproape 60% în ultimii doi ani, iar majorarea lor în 2012 cu 15% nu va face decât să acopere o parte din pierderi.

Medicii spun că ar fi fost nevoie de o creştere de cel puţin 40% pentru a putea să facă dotări, să participe la cursuri de specialitate şi astfel să îmbunătăţească serviciile medicale acordate pacienţilor.

Cele mai citite

EURO 2024: Germania trece cu 2-0 de Danemarca și e în sferturi

Germania a obținut calificarea în sferturile Campionatului European, după victoria cu 2-0 în fața Danemarcei. Meciul s-a jucat la Dortmund și a fost întrerupt...

11 morți în urma unor atacuri rusești în sudul și estul Ucrainei

Atacurile ruseşti împotriva unui oraş din regiunea Zaporojie şi a unor sate din regiunea Doneţk, în sudul şi estul Ucrainei, s-au soldat sâmbătă cu...

EURO 2024: Germania trece cu 2-0 de Danemarca și e în sferturi

Germania a obținut calificarea în sferturile Campionatului European, după victoria cu 2-0 în fața Danemarcei. Meciul s-a jucat la Dortmund și a fost întrerupt...
Ultima oră
Pe aceeași temă