Primăria Constanța a organizat, ieri, o dezbatere publică despre bugetul local pe anul 2016. Inițiativa a fost anunțată în urmă cu două zile, pe pagina de internet a instituției. În sala de ședințe abia s-au adunat câteva zeci de persoane. De fapt, nu greșim foarte mult când spunem că erau mai mulți reprezentanți ai presei decât ai societății civile.
Din partea consilierilor de opoziție nu a fost prezent decât consilierul PNȚCD Tudorel Chesoi. Au luat cuvântul mai multe persoane, nemulțumite de diferite aspecte ale bugetului. “Primăria Municipiului Constanța a bugetat pentru învățământ, în anul 2016, suma de 22 milioane lei. Este un progres, dar este insuficient. Comparativ, municipiul Iași alocă pentru învățamânt suma de 38 milioane lei, iar municipiul Cluj-Napoca 55 milioane lei. Creșterea cheltuielilor materiale este imperioasă, acesta fiind singurul mod în care poate fi stopată colectarea fondului școlii, în prezent elevilor fiindu-le ceruți bani pentru cheltuielile cu bunuri și servicii, cum ar fi: instrumentele de scris la clasă, schimbarea mobilierului clasei, papetărie etc. Este obligația autorităților locale să se îngrijească că elevii care studiază în respectiva localitate beneficiază de condiții optime de învățare. De asemenea, atragem atenția că autoritățile locale au obligația de a aloca bani în bugetul local pentru asigurarea pazei unităților școlare“, a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda.
Acesta a solicitat și creșterea fondului destinat activităților de tineret, acordat în temeiul Legii tinerilor nr. 350/2006, la suma de 200.000 lei. Andrei Popescu, președintele Asociației Constanța Ia Atitudine, a cerut amânarea votului pentru buget (stabilit pentru astăzi), pe motiv că acesta nu a fost supus dezbaterii publice timp de 30 de zile, dar și renunțarea la taxa de liniște. Iulian Gropoșilă, președintele Patronatului pentru IMM-uri, a cerut reducerea cotei de taxare pentru clădirile nerezidențiale, iar George Farauanu, reprezentantul studenților, a venit cu propunerea subvenționării transportului public și pentru această categorie.
Ce spune primarul
„Am avut o dezbatere bună, sănătoasă, și care a venit să elucideze anumite nedumeriri ale celor care au venit să se înscrie la cuvânt. Din punctul meu de vedere, Constanța are un buget sănătos, are un buget sustenabil, și am convingerea că până la sfârșitul anului acesta vom asista la minimum o rectificare pozitivă a acestui buget“, a precizat primarul Constanței, Decebal Făgădău. Acesta a spus că pentru persoanele juridice, excedentul de anul trecut mi-a permis câteva lucruri importante: eliminarea taxei de spații verzi pentru operatorii din Sat Vacanță și Mamaia, eliminarea taxei de liniște din portul Constanța, introducerea unui nou palier pentru taxa de liniște, eliminarea, prin Codul Fiscal, a taxei hoteliere. Anul acesta, pachetele de alimente oferite de Radu Mazăre bătrânilor vor fi înlocuite cu bonuri valorice.
“Din punctul meu de vedere, Constanța are un buget sănătos, are un buget sustenabil, și am convingerea că până la sfârșitul anului acesta vom asista la minimum o rectificare pozitivă a acestui buget.“ Primarul Constanței, Decebal Făgădău.
CIFRE
Cheltuieli de 814 milioane lei
“Bugetul municipiului Constanța pentru anul 2016 prevede o sumă, drept cheltuieli, de 814.738 mii lei, sumă care se regăsește în venituri, plus excedentul bugetar. Anul 2015 a generat un excedent fără precedent în istoria municipiului nostru, de 192 milioane lei, astfel încât ne-am permis, pe de o parte, să reducem totalul de plată al cetățeanului către serviciul public de impozite și taxe, iar pe de altă parte să ținem la un grad de suportabilitate impozitele și taxele pentru agenții economici. 97,3% din constănțeni, prin scăderea taxei de habitat, vor plăti cu până la 45% mai puțin“. Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța.