3.9 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialBugetul Capitalei s-a redus cu o treime în 2012. Vezi la ce...

Bugetul Capitalei s-a redus cu o treime în 2012. Vezi la ce proiecte ar putea renunţa municipalitatea anul acesta

Edilii vor avea la dispoziţie în acest an un buget mai mic cu o treime faţă de anii precedenţi, când municipalitatea avea la dispoziţie sume importante din credite externe şi obligaţiuni. Aceasta înseamnă că se va renunţa la mai multe investiţii, proiectele vechi de infrastructură vor fi continuate cu greu, iar despre altele noi încă nu poate fi vorba.

Dacă anul trecut edilii s-au plâns că au fost tăiate drastic fondurile pentru gestionarea problemei maidanezilor, terminarea Stadionului Naţional şi a centrului istoric, iluminatul public şi alte câteva proiecte de infrastructură, anul acesta situaţia va fi mult mai grea.

„Bugetul pe 2012 va mai mic cu aproximativ 30%, iar puţinul va trebui împărţit la foarte mulţi. Nu avem proiecte mari pe care să le începem în 2012, cele vechi probabil vor fi încetinite, iar altele vor fi amânate pentru anul viitor. În 2012 va fi greu pentru că nu mai avem banii din obligaţiuni şi împrumuturi şi vom fi nevoiţi să acoperim toate cheltuielile din ce avem. Începând de joi ne vom întâlni şi vom discuta la ce proiecte vom renunţa pentru a ne încadra în buget”, a declarat Mircea Raicu, viceprimar general al Capitalei.

Întârzieri la proiect

Pe lângă faptul că bugetul va fi drastic redus, edilii mai au probleme legate de faptul că au întârziat cu elaborarea proiectului pe care să-l supună apoi aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Abia mâine, proiectul ar urma să fie afişat pe site-ul Primăriei Capitalei, iar după aceea va urma o perioadă de 15 zile în care cetăţenii îl vor putea citi şi să trimită apoi propuneri către edili. Până pe 15 martie, urmează să fie convocat CGMB care îl va discuta şi apoi se va trece la vot, în condiţiile în care bugetul ar fi trebuit adoptat până pe 9 februarie.

În fiecare an, edilii au avut întârzieri destul de mari la elaborarea proiectului, iar anul acesta au dat vina pe faptul că nu s-au înţeles cum să distribuie banii foarte puţini la toate unităţile subordonate. Cei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti nu au luat în considerare explicaţia şi au amendat Primăria Capitalei cu 3.000 de lei pentru neîntocmirea la termenul legal a proiectului de buget.

Care sunt consecinţele imediate

Din cauza faptului că bugetul nu a fost aprobat în termenul legal, conturile primăriei au fost blocate, a precizat viceprimarul general Mircea Raicu. În plus, edilii nu au mai putut organiza licitaţii pentru diverse achiziţii şi au continuat doar contractele de anul trecut.

În ceea ce priveşte cheltuielile, s-a mers pe bugetul de anul trecut, iar licitaţiile au fost amânate pentru trimestrul al doilea al anului. Direcţia de Finanţe a dispus şi sistarea alimentării Primăriei Capitalei cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, începând cu data de 13 februarie şi până la adoptarea bugetului. Sistarea plăţii acestor cote înseamnă că Primăria Generală poate face plăţi din bugetul local numai în limita celorlalte venituri încasate.

Ce se întâmplă pe temen lung

Din cauza diminuării bugetului, edilii vor fi nevoiţi să taie din cheltuieli, ceea ce înseamnă să renunţe momentan la unele proiecte sau să încetinească ritmul de executare. Care vor fi proiectele afectate urmează să se stabilească la discuţiile care vor avea loc la primărie şi CGMB.

În prezent, primăria are în desfăşurare mai multe proiecte mari de investiţii la care finanţarea ar putea fi redusă drastic. Unul dintre acestea este şoseaua Buzeşti-Berzei-Uranus sau diametrala nord-sud, începută în 2006 şi la care ar trebui să fie gata în luna martie prima etapă şi anume tronsonul cuprins între Piaţa Victoriei şi Vasile Pârvan. 

Lucrările la celelalte două etape, Vasile Pârvan – Piaţa George Coşbuc şi Piaţa George Coşbuc – Gara Progresul nu se ştie când vor începe. La fel nu se cunoaşte data la care va fi gata reabilitarea infrastructurii în centrul istoric. Noul termen anunţat de edili a fost primăvară lui 2012, în condiţiile în care lucrările au început tot în 2006 şi ar fi trebuit terminate de multă vreme.

Pasajul Mihai Bravu-Splaiul Unirii ar trebui inaugurat în aprilie 2012, dar rămâne de văzut dacă va fi respectat termenul. Străpungerea Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, parcarea subterană de la Universitate şi amenajarea zonei de la statui sunt alte proiecte care ar trebui finalizate în acest an. Reducerea bugetului pe 2012 a fost anticipată de anul trecut, când responsabilii cu finanţele au atras atenţia că va urma o perioadă foarte grea.

„Lipsa unei «centuri de siguranţă» constând într-un credit sau o altă formă de împrumut în valoare de 200-300 de milioane euro la dispoziţia imediată a municipiului Bucureşti încă de la începutul anului 2012, mai ales în contextul unei evoluţii imprevizibile a crizei financiare ce afectează şi România, se poate transforma într-un factor de dezechilibru şi risc în finanţele locale”, se precizează în expunerea de motive la proiectul de rectificare a bugetului pe 2011.

Cele mai citite

Horoscop 24 decembrie 2024. Reflecție, introspecție și relaxare

Horoscop 24 decembrie 2024. Ziua aceasta oferă momente de reflecție și oportunități de introspecție pentru toate zodiile, fiecare semn având propria cale spre echilibru...

iOS 19. Ce trebuie să știi despre noul sistem de operare pentru iPhone

iOS 19, următorul sistem de operare dezvoltat de Apple pentru iPhone, urmează să fie anunțat în cadrul conferinței WWDC 2025, care va avea loc,...

Van Dijk a vorbit despre viitorul său la Liverpool

Virgil van Dijk a declarat că nu există o dată limită pentru clarificarea situației sale contractuale, în contextul în care actualul său contract cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă