– Capitala Ungariei este considerata drept unul din cele mai mari orase ale viitorului.
– 223 de muzee si galerii, 35 de teatre, 90 de cinematografe, 2 opere, 12 sali de concerte isi astepta zilnic vizitatorii.
Regina Dunarii, cum este numita capitala Ungariei, Budapesta, este una din cele mai frumoase orase ale lumii. Are multe locuri si monumente declarate parti ale Patrimoniului Universal. Numai Budapesta se poate mandri cu cel mai mare Parlament si cea mai mare sinagoga frecventata astazi din Europa. In oras, convietuiesc impreuna ruinele fortaretelor si edificiile romane, baile turcesti -functionale si astazi – monumente ale epocii gotice si baroce alaturi de multitudinea de monumente "secession".
Fluviul din inima orasului
Capitala maghiara este situata pe pe ambele maluri ale Dunarii, astfel orasul este format din doua parti. In partea de est a Dunarii se afla Pesta, care ocupa doua treimi din suprafata, iar pe partea de vest se afla Buda. Partea numita Buda este zona de locuit si de odihna a capitalei, cu zone economice in nord si in sud, iar Pesta este centrul administrativ, comercial si industrial, cu cartiere mari de locuit si cu mari stabilimente pentru divertisment. Exista si o vorba a localnicilor care spuna ca exista doua tipuri de locuitori ai orasului: cei care locuiesc in Buda si cei care isi doresc sa locuiasca acolo. In aria budapesteana a Dunarii se afla trei insule. Dintre acestea, cea mai mare este insula Csepel din sudul orasului, a carui nume oficial este si Csepel, exact ca numele insulei.
Ca marime este urmat de Insula Margareta, cu multe bogatii istorice, hotelui cu bai termale si centre de agrement, iar cea mai mica, ca este Insula Obudei, zis si Hajogyari-sziget (Insula santierului naval). Pe Insula Margareta, asezata in mijlocul Budapestei si al Dunarii, circulatia autovehiculelor este interzisa, dar este usor accesibila pe jos sau cu autobuzul. Aceasta oaza verde, lunga de doi kilometri, care se intinde intre podul Margit si podul Arpad, este cel mai valoros parc al Budapestei. Monumentele istorice vechi de 700 de ani ale insulei sunt ruinele bisericii dominicane si franciscane. In turnul capelei ordinului premontrei poate fi auzit glasul celui mai vechi clopot al tarii. Una din cladirile ce se ridica semet pe malul Dunarii este cladirea Parlamentului, (Orszaghaz) Acesta a fost construit de Imre Steindl intre 1885 si 1902.
Somptuosul edificiu al tarii (situat in Piata Kossuth Lajos), are inaltimea de 96 de metri si nu mai putin de 10 curti interioare si 27 de porti. Este cladirea cu primul sistem de termoficare din Europa moderna. In aceasta resedinta a Parlamentului Ungar se pastreaza Sfanta Coroana si insemnele de incoronare. Ele pot fi vizitate doar sub indrumarea ghizilor. O vizita la Parlament trebuie neaparat anuntata. In orice caz, daca in frumoasa zi in care vizitatorul isi doreste sa admire minunatul edificiu, exista o vizita oficiala…nici strazile din imprejurimi nu mai sunt accesibile.
Puncte de atractie
Pentru a vedea intreg orasul si a vizita toate punctele turistice, cu siguranta ar fi nevoie de mai mult de o saptamana. Poate din acest motiv Casanova a locuit aici pentru o scurta perioada. Localnicii spun ca era cazat la hanul "Crucea Alba" si, in fiecare dimineata, mergea sa se spovedeasca la biserica de peste drum. In urcus spre cetatea medievala, masinile trebuie lasata intr-o parcare. In apropierea cetatii, doar accesul riveranilor este permis cu autoturismul. Hotelul Hilton le ofera turistilor cazati un tichet special pentru a ajunge la destinatie. Acesta a fost construit in plina zona istorica dupa ce actrita Jaja Gabor a facut lobby pe langa administratia locale. Aceasta a impus, insa, lantului hotelier sa conserve ruinele manastirii dominicane din acea vreme si sa integreze cladirea ca stil in zona plina de istorie a orasului.
Sub cetatea strajuita de bastioanele mestesugarilor, exista 2-3 nivele de pivnite sub forma unor alei sau strazi mai inguste, despre care nici in ziua de astazi nu se stie unde duc. O vizita in cetate dureaza doua zile. Un lucru important de mentionat este faptul ca dupa cel de-al II-lea razboi mondial, nici o cladire nu a ramas intacta in Buda. Poposind cetatea, ochii ti se indreapta spre Palatul Regal, aflat in imediata apropiere. Cladirea gazduieste astazi Galeria Nationala de Arta, Biblioteca Nationala si Muzeul de Istorie. Castelul regal (piata Szabadság nr.1), ridicat acum 250 de ani, se numara printre cele mai mari din tara si este cea mai importanta opera a stilului baroc maghiar. Cuplul renumit de domnitori al Monarhiei Austro-Ungare, imparatul Franz Josepf si sotia sa Elisabeta, numita si regina Sissy, doamna atat de indragita de catre maghiari, a petrecut mult timp aici. In sala si gradina festiva a castelului au loc si astazi concerte de muzica clasica si festivaluri.
Orasul cu gaz lampant
Strazile din imprejurimi sunt luminate cu gaz lampant. Istoria spune ca administratia locala, aflata atunci in campanie electorala, nu a avut curajul sa introduca curent electric in Budapesta de frica unui esec. Astfel, ungurii au experimentat electrificarea la Oradea. Asa a ajuns orasul de pe Cris sa fie iluminat electric inaintea capitalei maghiare. Dar cum ar spune unii: mai tarziu, dar sigur. Sigur este faptul ca Budapesta, este un adevarat oras al luminilor. Pentru o viziune completa, orasul poate fi vizitat atat nopate cat si ziua cu vaporul. Astfel, nici unul din cele noua poduri nu ramane ne admirat. Daca pentru unii, podurile reprezinta doar o cale de acces, la prima vedere, budapestanii au facut un cult al acestora. Orcum, nici unul nu a ramas intreg dupa razboi, asa ca le-au refacut in intregime, ba mai mult, au contruit altele noi in functie de necesitatile de acces.
Podul Margareta este unul din celebrele poduri ale orasului. Cine il observa cu atentie nu poate sa nu retina cele doua mari statui ce acopera picioarele podului de parca acestea l-ar sustine. Este Regina si Regele Dunarii, ambele au fost comandate si executate la Paris. Cel mai celebru pod ramane Podul cu lanturi", strajuit de lei. Legenda vremii spune ca arhitectul s-a sinucis dupa finalizarea constructiei deoarece a surprins un copil care ii spunea mamei sale ca acesti lei nu seamana cu leii adevaratii deoarece nu au limba. Intr-adevar, sculptorul nu le cioplise limba. Toate obiectivele istorice au si o legenda care le insoteste, iar amatorilor de cultura doar diversitatea optiunilor le poate provoca dificultati. Asta deoarece cele 237 de monumente istorice, 223 de muzee si galerii, 35 de teatre, 90 de cinematografe, 2 opere, 12 sali de concerte si aproape 200 de localuri ofera o adevarata provocare.
Pe langa toate acestea, pot fi facute ture ale orasului cu autobuzul, cu vaporasul sau pe jos, organizate de agentiile de turism in toate cele 365 de zile ale anului, iar toate acestea reprezinta oferte adaptate la preferintele individuale ale vizitatorilor sositi la Budapesta. Nu e de mirare ca Budapesta este in topul mondial al oraselor viitorului. Revista Forbes a intocmit un clasament al celor mai mari viitoare orase, top in care Budapesta se afla pe locul al treilea, in timp ce pe primele doua locuri se afla Beijing si Shanghai (locul I).
Viata mai ieftina
Mii de romani se muta la Budapesta, pentru ca viata e mult mai ieftina decat in Bucuresti sau alte mari orase ale Romaniei. In centrul orasului, oamenii pot inchiria un apartament de 70 mp cu doar 200 de euro, in timp ce o garsoniera poate fi cumparata cu doar 20.000 de euro.