Deputatul PD Daniel Buda il acuza pe ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, ca este imatur politic atunci cand o acuza pe Monica Macovei ca nu a facut nimic pentru legea privind cetatenia, transmite Mediafax.
"Printr-o strategie total deplasata, Tudor Chiuariu se straduieste sa arunce asupra Monicai Macovei o anatema falsa, cum ca fostul ministru al Justitiei ar fi vinovat de toate neimplinirile din domeniul pe care il administreaza astazi in mod haotic. Explicatia e simpla: ministrul Chiuariu a fost obligat sa poarte o palarie prea mare", sustine Buda intr-un comunicat de presa dat, duminica, publicitatii.
Potrivit deputatului democrat, actualul ministru al Justitiei "este depasit de functie", in conditiile in care a gestionat dezastruos problema legii cetateniei, unde nu au fost rezolvate aproape 100.000 de cereri de acordare a cetateniei din partea basarabenilor.
"Tudor Chiuariu dovedeste imaturitate politica atunci cand o acuza pe Monica Macovei de nereusita lui, atata vreme cat el nu a fost capabil sa faca un inventar al legilor propuse de propriul minister, indiferent de persoana care le-a administrat", mai subliniaza Daniel Buda, care ii recomanda lui Chiauriu mai multa decenta in functia pe care o detine.
Deputatul democrat considera ca iresponsabilitatea si frustrarile nu au ce cauta in fruntea Ministerului Justitiei si ca orice derapaj in acest domeniu poate costa scump, nu pe ministru, ci statul pe care il reprezinta.
"Orice ministru poate fi inlocuit, dar unul iresponsabil si imatur chiar trebuie inlocuit, indiferent de spatele care i se asigura", a mai aratat Daniel Buda.
Acesta a precizat ca proiectul de lege privind cetatenia a fost inaintat Guvernului de Monica Macovei inca din 2006, dar premierul Calin Popescu Tariceanu l-a considerat lipsit de importanta doar pentru ca venea de la Monica Macovei, comparativ cu "alte prioritati".
Deputatul PD Daniel Buda l-a acuzat, in urma cu o saptamana si jumatate, de iresponsabilitate pe ministrul Justitiei Tudor Chiuariu, pentru contestarea unei decizii referitoare la termenul de solutionare a acordarii cetateniei, insa ministrul precizeaza ca aceste probleme exista din mandatul Monicai Macovei, sustinuta de PD.
Un cotidian central a relatat despre cazul Dianei Domenco in care un solicitant de cetatenie romana a actionat in instanta Ministerul Justitiei, invocand faptul ca de patru ani si jumatate nu i-a fost solutionata cererea. Reclamatei i-a fost dat castig de cauza, dar Ministerul Justitiei a facut recurs.
Ca urmare a articolului de presa, deputatul PD de Cluj, Daniel Buda, a calificat ca iresponsabil recursul declarat de Ministerul Justitiei.
Deputatul democrat ii aminteste ministrului Justitiei ca doar instantele de judecata au capacitatea de a aprecia termenii rezonabili tinand cont de imprejurarile de fapt, si de drept ale unei situatii date.
"Gestul ministrului, de a ataca sub acest aspect o hotarare a instantei, poate fi calificat nu numai ca iresponsabil, dar si ca o sfidare la adresa Justitiei", crede Daniel Buda, avertizand ca Romania risca sa fie obligata de CEDO la despagubiri ca urmare a solutionarii in termeni neverosimili a cererilor pentru acordarea cetateniei, termeni care duc in mod clar la incalcarea drepturilor si libertatilor prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor si Libertatilor Omului.
In replica, Ministrul Justitiei a transmis un comunicat in care "constata cu satisfactie ca deputatul Buda a descoperit ca, in Romania, exista o problema in ceea ce priveste acordarea/redobandirea cetateniei" si ii reaminteste acestuia ca "numarul mare de cereri nesolutionate si durata indelungata de solutionare a unei cereri sunt realitati ale mandatului fostului ministru al justitiei, sustinut de Partidul Democrat, Monica Macovei".
"Astfel, la preluarea mandatului de catre actualul ministru, in aprilie 2007, existau peste 30.000 de cereri nesolutionate, depuse la Ministerul Justitiei. Alte 400.000 au fost depuse la Consulatul de la Chisinau. De asemenea, in perioada ianuarie 2005 – martie 2007, corespunzatoare mandatului Macovei, au fost introduse 12 cereri de chemare in judecata de catre solicitantii de cetatenie, care nu primisera un raspuns, si au fost introduse 2 recursuri impotriva hotararilor pronuntate de instante in asemenea cauze", se arata in comunicatul MJ.
Sursa citata sustine ca tocmai responsabilitatea a facut ca ministerul sa anunte modificarea Legii cetateniei, pentru a fi imbunatatita procedura si a fi scurtata durata de solutionare a cererilor.