19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBucurie mare în penitenciarele din ţară

Bucurie mare în penitenciarele din ţară

Primii deţinuţi eliberaţi de la 1 februarie, după intrarea în vigoare a noilor Coduri, Penal şi de Procedură Penală – sunt autori de înşelăciuni sau furturi. Pe de altă parte, cei condamnaţi pentru viol sau omor beneficiază de reducerea pedepsei sau de internarea în centre de reeducare.

Reducerea pedepselor pentru diverse infracţiuni dă posibilitatea celor încarceraţi să scape din închisoare, deşi conform vechiului Cod Penal aveau de ispăşit o perioadă mai lungă după gratii. Altora li se schimbă regimul de detenţie, fiind transferaţi în centre de reeducare. Aşa cum arată Mediafax, în penitenciare au fost cons­tituite comisii de evaluare, formate din judecători, procurori şi personal administrativ. Comisiile fac propuneri, în baza unei cereri a persoanelor încarcerate. Numai în urma unui verdict al instanţei de judecată soarta deţinuţilor se poate schimba.

Libertate sau reeducare

Numai în ziua de sâmbătă, 1 februarie, la nivelul întregii ţări, au fost puşi în libertate 122 de deţinuţi, conform unui comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Alţi 176 au fost trimişi la reeducare, iar aproximativ 400 ar putea beneficia de reducerea pedepsei. Prezentăm, în continuare, câteva cazuri înregistrate, în ultimele zile, la diverse penitenciare din ţară.

O singură eliberare la Bistriţa

Un singur deţinut de la Penitenciarul Bistriţa a fost eliberat. El fusese condamnat pentru înşelăciune. Altor două persoane li s-a schimbat regimul de detenţie, fiind trimise într-un centru de reeducare. Cei doi săvârşiseră faptele pe vremea când erau minori, unul condamnat pentru omor deosebit de grav, altul pentru viol. Cei doi vor petrece la reeducare acelaşi număr de ani ca şi în cazul în care ar fi rămas în închisoare.

Trei eliberări la Constanţa

Trei deţinuţi au fost eliberaţi de la Penitenciarul Poarta Albă. Unul dintre ei a obţinut această decizie de la Judecătoria Constanţa. El săvârşise fapta de înşelăciune, având de ispăşit 12 ani în detenţie. Tribunalul a pri­mit, în total, pe 1 februarie, 15 cereri de rejudecare a cauzelor. Instanţa a hotărât, în cazul a cinci minori, trimi­terea la reeducare, altor şase deţinuţi le-au fost reduse pedepsele, în cazul a trei persoane cererea de rejudecare fiind respinsă. Pe de altă parte, doi deţinuţi de la acelaşi penitenciar au obţinut eliberarea în urma unei decizii a instanţei din Medgidia. Ei fuseseră condamnaţi pentru furt calificat.

Trei fericiţi şi la Vaslui

Se bucură de libertate şi trei deţinuţi de la Penitenciarul Vaslui, unul condamnat pentru înşelăciune, altul pentru infracţiuni rutiere, iar ultimul pentru furt. Cât priveşte situaţia de la Penitenciarul Iaşi, se ştie că 13 deţinuţi au fost trimişi la reeducare, unii dintre ei fiind condamnaţi pentru omor, în timp ce alţi 14 au beneficiat de reducerea pedepselor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă