20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBucurestiul, un oras "mort" la sporturile de echipa

Bucurestiul, un oras „mort” la sporturile de echipa

Bucurestiul nu mai pare interesat de sporturile de echipa care se joaca in sala, handbal, volei, baschet, Capitala neavand nici o echipa campioana la aceste sporturi in ultimul sezon. In Bucuresti nu exista o sala propice performantei si, data fiind divizarea suporterilor, nici o echipa care sa concentreze "patriotismul" local.
Constanta, Valcea, Brasov, Galati, Ploiesti, Pitesti, Arad sau Targoviste au devenit adevarate "centre de excelenta" pentru anumite sporturi. Meciurile importante se joaca in aceste localitati cu "casa inchisa" si circa 3.000 de suporteri in tribune. Investitori locali (si nu numai) asigura bugete de minimum 500.000 de euro anual.
Foste campioane ale Europei, Steaua (handbal masculin), Rapid sau Dinamo (volei masculin) se complac in anonimat. Nici nu e greu, caci unele si-au pierdut identitatea rupandu-se de club: Dinamo joaca volei sau handbal "acasa" in sala Timpuri Noi sau la Buzau, iar Steaua este "acasa" in sala… Regimentului Mihai Viteazul.

PROVINCIA CONTINUA HEGEMONIA sI LA BASCHET

Capitala, oprita in semifinale
Nu mai putin de trei echipe din Bucuresti (Dinamo la masculin, Sportul Studentesc si Olimpia la feminin) au jucat in semifinalele campionatelor nationale de baschet, numai ca nici una dintre ele nu a reusit sa se impuna! Asa ca finalele la baschet (campionatele nationale au ajuns in aceasta faza in care se va juca dupa sistemul cel mai bun din cinci jocuri) se vor disputa intre CSU Asesoft Ploiesti si BCMUS Arges Pitesti (la masculin), MCM Targoviste si ICIM Arad (la feminin).
La baschet, provincia domina clar de cativa ani. Ploiestiul are o superechipa la masculin, cu rezultate excelente si pe plan international, iar la feminin provincia nu a mai cedat titlul de peste zece ani! De asemenea, Sibiul, Pitestiul, Timisoara, Clujul (masculin), Govora, Cluj (feminin) au echipe foarte bune cu care pun probleme mari formatiilor din Capitala.
De mentionat si faptul ca una dintre echipele de legenda din baschetul romanesc, Steaua, se zbate acum in hatisul esaloanelor inferioare, in timp ce o formatie ca CS Otopeni, de exemplu, de langa capitala, a avut o prestatie excelenta in acest sezon.

"A scazut interesul pentru baschet in Bucuresti pentru ca nu avem sali, in afara de Rapid, si nu o sa vezi la nici un meci 3.000 de suporteri ai unei echipe in tribune. Nu mai exista echipe favorite ale publicului."
Carmen Tocala, presedinte FR Baschet

PREMIERE IN VOLEIUL DIN ROMANIA

Galatiul si Constanta au ajuns campioane!
Pentru prima oara in istoria voleiului din Romania, VM Tomis Constanta (masculin) si CSU Metal Galati (feminin) au ajuns campioane nationale! Ca si la handbal, e vorba de investitii importante, mai ales in jucatori straini. Sa nu uitam, echipa din Galati a avut la inceputul sezonului inspiratia de a transfera cateva jucatoare din Serbia si pe antrenorul lor, care au devenit, peste scurt timp, impreuna cu nationala tarii lor, vicecampioni mondiali!
Presedintele VM Tomis, Sorin Strutinsky, considera ca experienta acumulata de jucatori in cupele europene in acest sezon si aportul jucatorilor straini si al antrenorilor Jorge Cannestracci si Milen Uzunov au contat foarte mult in lupta pentru castigarea campionatului.
"Pentru mine acest titlu inseamna incununarea unei perioade de patru ani si jumatate de munca, iar pentru Constanta inseamna castigarea primului titlu din istorie la volei. Ma bucur ca am putut oferi Constantei un titlu national. Speram sa aducem si Cupa, pentru a treia oara, pentru a realiza si primul event. Am avut un sentiment de mare implinire. Investitiile noastre nu au ramas fara urmari, iar munca depusa in aceasta perioada nu a fost in zadar. Jucatorii straini sunt profesionisti, isi fac foarte bine treaba pentru care sunt platiti. Diferenta dintre jucatorii romani si cei straini consta in profesionalism", a punctat Strutinsky.
De mentionat faptul ca in ambele competitii, cea masculina si cea feminina, Dinamo a incercat sa tina pasul cu echipele din provincie si, pana la un punct, a reusit acest lucru. Diferenta de valoare, insa, s-a vazut, iar formatiile din Galati si Constanta au devenit campioane cu cateva etape inaintea finalului, fara a avea mari emotii.

OBIECTIV
TOP TEAMS
In ciuda faptului ca a castigat campionatul, CVM Tomis Constanta nu poate evolua in Liga Campionilor, din cauza punctajului Romaniei la nivel international. Totusi, daca vreuna dintre formatiile calificate se va retrage, constantenii vor putea accede in competitie. Chiar daca s-a ivit o sansa, prin retragerea unei formatii din Portugalia, forul continental are de ales intre o reprezentanta a Germaniei, una a Austriei si VM Tomis. sansele ceele mai mari le are echipa germana.

HANDBALUL SI-A MUTAT CENTRUL DE GREUTATE

Constanta si Rm. Valcea investesc si culeg roadele
aproape ca era de asteptat ca echipele campioane din acest sezon la handbal sa fie reprezentante ale provinciei. si asta pentru ca HCM Constanta (masculin) si Oltchim Rm. Valcea (feminin) au investit masiv in a cladi doua echipe competitive (peste 500.000 de euro fiecare) si roadele au aparut imediat.
HCM Constanta a castigat pentru al doilea an consecutiv titlul la masculin, lasand in urma Steaua sau Dinamo. Bucurestiul nu s-a mai apropiat de titlu la masculin de doi ani, din 2005 (prin Dinamo), si nici nu pare foarte deschis la investitii pentru a reveni in prim-plan. Tot HCM are ganduri mari pentru viitor: "Vrem sa castigam titlul si Cupa Romaniei si in sezonul viitor, iar pe plan international sa depasim faza grupelor in Liga Campionilor. Vrem sa intarim serios echipa si sa transferam un inter stanga, un inter dreapta si un pivot, toti jucatori valorosi, pentru a face fata cu brio in Liga Campionilor. Suntem in tratative cu jucatori suedezi si rusi", a anuntat Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului de Administratie al gruparii de pe litoral.
Lucrurile sunt si mai bine conturate la feminin, unde provincia domina clar de ani buni. Oltchim Rm. Valcea are acum o superechipa cu care a reusit numai victorii in campionat, plus un parcurs de exceptie in cupele europene, unde are de jucat o finala continentala. Investitiile la echipa au fost fantastice – au fost aduse noua vicecampioane mondiale, multe dintre ele transferate pe bani buni de la echipe din strainatate! –, dar iata ca roadele vor fi culese extrem de rapid.
Formatiile bucurestene inca mai "misca", dar in ultimii ani sunt din ce in ce mai des depasite de provincie. Cum implicarea ministerelor este din ce in ce mai discreta – Ministerul de Interne la Dinamo, Ministerul Apararii la Steaua sau Ministerul Transporturilor la Rapid -, sunt cautate parteneriate cu diverse firme, care insa vor rezultate imediate fara a avea, de cele mai multe ori, rabdarea de a astepta performanta. Din pacate, faptul ca multe dintre aceste solutii sunt pe termen scurt, un an sau maximum doi, afecteaza viata echipei care abia se formeaza si apoi se si destrama…
Fara continuitate si identitate, e greu de facut performanta, iar atunci cand handbalistii de la Dinamo joaca acasa la… Buzau, iar voleibalistii de la Steaua isi disputa meciurile in sala… Regimentului Mihai Viteazul, e greu de cerut "priza" la public si rezultate.

DERANJATI
HCM CONSTANTA
Nicusor Constantinescu este convins ca faptul ca HCM Constanta domina competitiile interne in ultimii ani deranjeaza formatiile bucurestene. "Este foarte important ca am reusit sa castigam acest titlu. Am demonstrat ca hegemonia Ministerului Apararii si a Ministerului de Interne a apus. Echipe care erau obisnuite cu titlurile, precum Steaua si Dinamo, nu se pot impaca cu gandul ca acum sunt dominate de Constanta. Nu le convine acest lucru, insa nu au ce face".

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă