30.5 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăSpecialBucureştiul, pe locul 70 în topul celor mai scumpe oraşe europene

Bucureştiul, pe locul 70 în topul celor mai scumpe oraşe europene

Bucureştiul s-a menţinut în acest an pe poziţia a 70-a în Europa după costurilor vieţii pentru expaţi, însă a urcat uşor la nivel mondial, pe locul 183, faţă de 189 anul trecut, potrivit unui studiu al companiei britanice de consultanţă ECA International, informează Mediafax.

Studiul ia în calcul un coş de bunuri de consum şi servicii utilizate în mod comun de expaţi pentru a compara nivelul preţurilor în 400 de oraşe şi locaţii din întrega lume, se arată într-un comunicat al ECA.

Oraşul norvegian Oslo a devenit cel mai scump oraş din Europa pentru expaţi, după ce a devansat Copenhaga, ocupanta primei poziţii în 2009.

Oslo este urmat de Stavanger (Norvegia), Copenhaga (Danemarca), Geneva, Zurich, Berna şi Basel (toate din Elveţia). Pe ultimele trei poziţii din top zece s-au plasat Helsinki (Finlanda), Moscova şi Paris.

“Companiile care trimit expaţi să lucreze în alte state analizează costul vieţii la calcularea pachetului salarial pentru a asigura stabilitatea puterii de cumpărare a acestora. Schimbarea în costul vieţii din oraşe ca Oslo, Stockholm sau Moscova evidenţiază nevoia companiilor de a se adapta în funcţie de cursul de schimb şi preţuri pentru a administra mai bine pachetele salariale pentru expaţi”, a spus Frédéric Franchi, analist la ECA.

Din europa Centrală şi de Est, Viena este cel mai scump oraş, locul 12, urmată de Atena – 24, Sankt Petersburg 28, Istanbul 29, Ankara – 36, Zagreb – 41 (Croaţia), Ljubljana – 43 (Slovenia), Tbilisi – 44 (Georgia), Tallinn – 45 (Estonia), Riga – 49 (Letonia), Sofia – 50, Bratislava – 53, Praga – 54, Varşovia – 59, Budapesta -61, Vilnius – 66 (Lituania), Sarajevo – 67 (Bosnia Herţegovina), Belgrad – 68 şi Skopje – 69 (Macedonia).

În Europa, mai ieftine decât Bucureştiul sunt doar Kiev – 71, Minsk- 72 (Belarus) şi Chişinău – 73, potrivit studiului ECA.

La nivel mondial, prima poziţie în clasamentul celor mai scumpe oraşe pentru expaţi este deţinută de Tokio, urmat de Oslo, Luanda (Angola), Nagoya şi Yokohama (ambele din Japonia), Stavanger şi Kobe (Japonia). Top zece este completat de Copenhaga, Geneva şi Zurich.

Cele mai citite

Datorii și pierderi. SAGA Festival a lăsat mulți parteneri ai cu sume uriașe de încasat

Situația din jurul SAGA Festival pare a fi una complicată, cu rapoarte despre organizatorii olandezi care au lăsat în urmă datorii considerabile și pierderi...

Netanyahu, despre când s-ar putea încheia luptele din Rafah

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a afirmat seara trecută că luptele "intense" împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde armata...

Tamayo Perry, unul dintre actorii din “Piraţii din Caraibe”, a fost atacat de rechin. Vedeta a murit

Tragedie în lumea actoriceasc! Tamayo Perry, cunoscut pentru rolul său în al patrulea film din seria "Piraţii din Caraibe", a murit în urma unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă