15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialBucurești, orașul plin de energie

București, orașul plin de energie

 

Proiectul „City of Energy“, lansat în urmă cu patru ani de Enel România, cu scopul de a transforma orașul în care trăim într-un loc plin de culoare și energie, a debutat anul acesta cu ocazia Turneului de Tenis ATP Năstase Țiriac. Astfel că un post de transformare Enel din apropierea Arenelor BNR a devenit, peste noapte, o operă de artă urbană.

Prin acest program, griul cotidian al Capitalei și al altor orașe din România este înlocuit cu lumină și culoare. Proiectul City of Energy, ce datează din 2011, are ca scop principal susţinerea comunității de artiști urbani și transformarea vizuală a mai multor zone din cele mai importante orașe în care compania activează, oferind posturile de transformare ca suport pentru arta modernă.

Urmând modelul pe care compania Enel l-a implementat cu mult succes în Spania, proiectul „City of Energy” s-a dovedit a fi un real succes în România și a fost primit cu mult entuziasm de comunitatea urbană.

În România, programul este dezvoltat cu sprijinul autorităților locale, în timp ce concursul de design din 2011 a fost organizat în parteneriat cu Municipalitatea din București și cu Ministerul Culturii.

Un proiect cu „istorie”

Proiectul City of Energy a debutat în anul 2011, cu un concurs de design la care au participat cei mai cunoscuți artiști urbani ai momentului, printre care Saddo, Sinboy sau Pisica Pătrată, și a continuat cu o expoziție itinerantă de becuri de dimensiuni umane, pictate creativ de unii dintre cei mai talentaţi artişti graffiti din România. A fost un prim pas făcut de Enel pentru a umple de culoare Bucureștiul.

În 2012, campania a continuat cu o nouă provocare – tinerii pasionați de artă urbană au aprins orașul în culori în cadrul unui nou concurs de design. Evenimentul a adus împreună artiști urbani, skateri, rolleri, cântăreți și DJ care au animat Parcul Tineretului din Capitală.

Ediţia din 2013 a City of Energy a dedicat mai multe posturi de transformare diferitelor forme și stiluri de artă, fiecare temă fiind unică. O carte imensă de colorat a fost pictată pe pereţii unui post de transformare din Parcul IOR; o stație de transformare din centrul Bucureștiului a fost decorată cu primul desen anamorfic din România, pe Splaiul Independenţei; stilul artistic al celebrului Pollock a fost recreat pe pereţii unui post de transformare din Parcul Carol cu ajutorul a sute de baloane de vopsea, iar pereții a două posturi de transformare din Pipera şi Titan au fost decorați cu personalități importante din istoria electricităţii.

Tot în 2013, proiectul City of Energy a fost extins în alte două orașe importante din România: Timișoara și Constanța.

Timișoara a fost primul oraș din Europa iluminat stradal încă din 1884, această premieră istorică fiind celebrată anul trecut printr-un post de transformare pictat de artistul local Flavius Roua.

În Constanța, cu ocazia Zilei Internaționale a Biodiversității, pereții unui post de transformare Enel aflat în interiorul Delfinariului au fost pictați de artiști locali cu imaginile a șase specii de plante, păsări și mamifere pe cale de dispariție din zona Dobrogii și a Mării Negre.

Artă urbană și tenis

Ediţia de anul acesta a pus accent pe informarea oamenilor cu privire la patrimoniul cultural şi istoric al României şi propune un elogiu al românilor care, prin munca şi pasiunea lor, au dus numele ţării noastre pe cele mai înalte culmi.

Astfel, cei patru pereţi ai postului de transformare Enel aflat în imediata vecinătate a Arenelor BNR din București – unde, în perioada 17-27 aprilie, s-a desfăşurat Turneul de Tenis ATP Năstase Ţiriac Trophy – au fost pictați cu simbolurile sportului alb, într-o operă de artă modernă semnată de artistul Allan Dalla.  Postul de transformare a fost inau­gurat cu ocazia meciului demonstrativ „4 Stele Pline de Energie” sponsorizat de Enel România, în cadrul căruia croatul Goran Ivanisevic și francezul Cédric Pioline, fostul număr 5 mondial, au jucat împotriva binecunoscuților jucători români Ilie Năstase și Andrei Pavel. 

Proiectul „City of Energy” va continua să transforme mediul urban într-unul plin de artă și culoare, prin operele inovatoare ale tinerilor artiști plastici, care folosesc drept „pânze” posturile de transformare Enel.     

Cele mai citite

Tarifele la gaze și energie tot nu au scăzut. Dimpotrivă, se impun tot felul de taxe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, promitea o scăderea considerabilă a facturilor la gaze și energie electrică de la 1 aprilie, lucru care de altfel nu...

Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de Joe Biden

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit marţi, la Casa Albă, de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Şeful statului român efectuează o vizită de...

Buzăul va avea echipă în Liga 1 după 15 ani de absență

Gloria Buzău a revenit în elita fotbalului românesc după 15 ani de absență, în urma victoriei obținută pe teren propriu cu scorul de 3-0...
Ultima oră
Pe aceeași temă