15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialBucureşti: Boicotul benzinăriilor a murit pe Internet

Bucureşti: Boicotul benzinăriilor a murit pe Internet

17, 18, 19 ianuarie ar fi trebuit să dovedească, după mult timp, că românii sunt, totuşi, solidari.

Reportajele despre şoferi care alimentau cu câţiva lei sau plăteau întreaga sumă cu bani mărunţi au curs pe ecranele televizoarelor şi în paginile ziarelor în ultimele săptămâni. Strigarea pe Internet „dragi români haideţi să nu ne mai lăsăm călcaţi în picioare de benzinarii miliardari şi să-i facem să vadă ce înseamnă să piardă bani. După asta preţul benzinei/ motorinei va scădea. Să nu intre nimeni în nici o benzinărie- pe 17-18-19. ianuarie!!!”, s-a lovit, oarecum de aşteptat, de indiferenţa majorităţii şoferilor. Problemele personale i-au determinat să ignore chemarea la boicot.

Unii dintre cei care, totuşi, nu alimentează în aceste zile, o fac din cu totul alte motive. „Nu am alimentat astăzi şi probabil nu voi alimenta nici zilele următoare, dar nu din cauza protestului, ci pur şi simplu pentru că nu am bani acum”, declară senină Ioana, în vârstă de 26 de ani.

„Să mergem cu RATB, cu bicicletele sau pe jos”, continua triumfal mesajul de pe Internet. Nici măcar vremea bună de care ne bucurăm în aceste zile nu i-a convins pe locuitorii capitalei să-şi lase maşinile în parcare şi să o ia pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun.

Alexandra Corina lucrează în Băneasa şi spune că noroiul de pe strada unde-şi are sediul compania angajatoare o descurajează să aleagă mersul pe jos. În plus, „nu cred că protestul va sensibiliza companiile petroliere pentru că nu vor avea suficient de multe pierderi. Dacă nu alimentează timp de 3 zile 20.000 de oameni, pierderile companiilor sunt nesemnificative, mai ales că aceiaşi oameni vor cumpăra aceiaşi cantitate de carburanţi peste 3 zile.” De altfel, Alexandra va alimenta astăzi după programul de lucru pentru că acul indicatorului de benzină se apropie de zero.

Benzinăriile din Bucureşti funcţionează normal

În apropiere de Vitan Mall, pompele de la o staţie Petrom sunt toate ocupate. Maşini mai ieftine sau mai scumpe dar şi taximetre îşi umplu burdihanele cu seva care le dă viaţă. La casa de marcat întreb o doamnă cum merge protestul. Zâmbitoare, răspunde „ce protest? Nu protestează nimeni. Vânzările sunt ca de obicei. Ne-am fi aşteptat de la taximetrişti măcar, ei mai protestează. Da’ n-au nicio treabă. Alimentează toată lumea.”

Chiar şi staţiile amplasate pe străzi lăturalnice au clienţi, ca în orice altă zi. La un Petrom de pe strada Preot Vasile Lucaciu maşinile intră, 50, 100, 200 de lei, contoarele pompelor se învârt, casele de marcat încasează, iar bucureştenii demarează către destinaţiile lor obişnuite.

„Daţi mai departe acest mesaj să ajungă la toată ţara. Susţine mişcarea!”, conchidea mesajul online al celor supăraţi pe preţul mare de la pompe. În Bucureşti cel puţin, mesajul nu pare să fi ajuns la destinatari.

Cele mai citite

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă