6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialBucureşti, 2012: se liberalizează protestul în Piaţa Universităţii

Bucureşti, 2012: se liberalizează protestul în Piaţa Universităţii

Un proiect privind înfiinţarea unei agora în Piaţa Universităţii va fi supus aprobării consilierilor generali la următoarea şedinţă. Dacă se va aproba, oamenii vor putea protesta liber, fără a mai fi condiţionaţi de avizul autorităţilor locale.

Proiectul privind înfiinţarea unei agora, un loc în care dezbaterile şi protestele se vor putea organiza fără a fi nevoie de autorizaţii, a fost prezentat ieri de Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, primarului Sorin Oprescu. Este vorba despre două spaţii, în zona Facultăţii de Arhitectură şi la Teatrul Naţional, unde se vor putea aduna cei care au ceva de spus şi vor să fie auziţi.

Piaţa Universităţii a fost aleasă datorită semnificaţiei pe care o are acest spaţiu, în care a avut loc Revoluţia din 1989 şi apoi protestele celor s-au opus regimului venit la putere, iar acum e scena demonstraţiilor de protest ale celor care doresc schimbarea puterii.

„Spre surprinderea mea, primarul a răspuns imediat la iniţiativa noastră. El va propune proiectul în prima şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care va avea loc cel mai probabil pe 30 ianuarie. Dacă se va acorda acest statut, de agora, urmează să se elaboreze un regulament, împreună cu reprezentanţii mişcărilor din Piaţa Universităţii”, a declarat Cristian Pârvulescu.

El a precizat că în agora se vor organiza numai manifestaţii paşnice, iar spaţiul va fi amenajat special, fiind aşteptate propuneri din partea arhitecţilor. Condiţia de bază impusă celor care vor veni să se manifeste acolo va fi să se exprime democratic şi să nu recurgă la violenţă.

Pârvulescu a declarat că a luat decizia de înfiinţare a unei agora pentru că unele manifestaţii nu s-au putut desfăşura pentru că nu au fost autorizate. A oferit, ca exemplu, mitingul pe care câteva ONG-uri ar fi vrut să-l organizeze pe 15 decembrie, împotriva comasării alegerilor, şi care nu a fost autorizat.

Propunere asemănătoare

Propunerea de înfiinţare a unei agora a oraşului nu este chiar nouă. La începutul acestui an, deputatul PNL Horea Uioreanu a anunţat că va propune un proiect legislativ privind înfiinţarea în fiecare oraş a câte unei agora. Acolo, fiecare cetăţean ar urma să vină şi să-şi spună păsurile, fără să fie nevoie de autorizaţie.

Uioreanu a precizat că înfiinţarea unor asemenea locuri în oraşe este necesară, având în vedere faptul că birocraţia îşi spune cuvântul şi în ceea priveşte autorizarea manifestaţiilor de stradă.

„Manifestaţiile de stradă din ultimele zile au relevat faptul că românii îşi recapătă spiritul civic, iar strada s-a transformat în tribună. Pe de altă parte, la ora actuală, mitingurile spontane sunt total în afara legii, ceea ce duce la îngrădirea unui drept fundamental, cel de exprimare”,

Proiect de reamenajare

În afară de agora oraşului, edilii mai au în plan reamenajarea unei zone tot din Piaţa Universităţii, conform unui proiect realizat de trei arhitecte din România, Elveţia şi Italia care au câştigat un concurs organizat de municipalitate. Lucrările sunt programate să înceapă în această primăvară, în zona statuilor de la Universitate, şi se vor încheia în iunie.

Pavajul de pe trotuare va fi realizat dintr-o piatră nobilă, iar carosabilul va avea piatră cubică. Aproape o treime din spaţiu va fi zonă verde şi vor fi amplasate mai multe corpuri de iluminat. Acest proiect a fost declarat câştigător din cele 35 care au intrat în concurs.

Celebrele statui de la Universitate vor fi repuse pe locurile lor, după ce se vor termina lucrările în zonă. Acestea au fost mutate pentru a se putea lucra la parcarea subterană.

Parcarea, gata în luna mai

Edilii au promis că lucrările la parcarea subterană de la Universitate vor fi gata în luna mai. Maşinile vor putea fi parcate pe trei etaje, capacitatea totală fiind de 420 de locuri pentru autoturisme şi 21 pentru motociclete. Suprafaţa desfăşurată a proiectului, realizat pe baza unui parteneriat public-privat, este de peste 14.000 de metri pătraţi. Investiţia va fi recuperată prin perceperea unei taxe şoferilor care vor parca acolo.

Cele mai citite

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...
Ultima oră
Pe aceeași temă