Cuţitul, parul şi pumnul sunt cele trei ”arme” preferate de bucureştenii irascibili, pentru a-şi rezolva problemele, spun poliţiştii Capitalei. În majoritatea cazurilor altercaţiile au loc între persoane care se cunosc. După mai multe pahare de băuturi alcoolice, încep conflictele.
De multe ori certurile degenează şi se transformă în crimă.
Investigatorii spun însă că numărul omorurilor comise în Bucureşti nu este foarte mare. Rapoartele arată că aproximativ 30 de astfel de fapte sunt înregistrate anual în Capitală.
70% din cazuri au la bază consumul de băuturi alcoolice. Restul faptelor sunt comise în scop de jaf sau din cauza geloziei.
Sunt însă si omoruri comise cu o cruzime greu de închipuit.
Anul trecut, două prostituate au fost ucise. Una, în cartierul Rahova, alta lângă pădurea Băneasa.
Tot în 2012, un homosexual a fost omorât de iubitul său, din cauza geloziei, cu 14 lovituri de cuţit. S-a întâmplat în cartierul Dristor din sectorul 3. Criminalul a dat detalii picante anchetatorilor, el le-a spus că înainte să-l omoare, şi-a văzut iubitul îmbrăcat în mireasă. Cel mai probabil îl înşelase cu altcineva.
De asemenea, un criminal în serie a fost prins după o metodă pe care o vedem numai în filme. Este vorba despre un bărbat fără locuinţă, Ştefan Fodor, zis „Zambilă”, în vârstă de 34 de ani. El a fost identificat după amprenta digitală. Bărbatul racola boschetari, întreţinea relaţii sexuale cu ei, apoi le zdrobea capul.
Crimă ratată
Tot anul trecut, Vitalie Proca, asasinul plătit de fraţii Mararu să omoare un om de afaceri care locuia în cartierul Vitan, nu a reuşit să-şi îndeplinească planul. El a confundat victima. Din fericire pentru cel împuşcat a supravieţuit. Acum asasinul este încarcerat în Rusia.
Poliţiştii spun însă că Bucureştiul este cea mai sigură capitală europeană, din punctul de vedere al violenţei. Ei se referă la numărul scăzut al crimelor înregistrate anual, în Capitală, faţă de 200 de omoruri în Londra, de exemplu.