16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialBruxelles-ul ia masuri de protectie a sectorului energetic european

Bruxelles-ul ia masuri de protectie a sectorului energetic european

Ambitiile Rusiei de a achizitiona cat mai multe retele de transport si actiuni la companiile energetice din UE vor fi ingradite de pachetul de masuri ce va fi adoptat la Bruxelles pe 19 septembrie.
comisia europeana ia in calcul restrictionarea accesului companiilor straine in sectorul energetic european, intr-un pachet de masuri ce va fi adoptat pe 19 septembrie. Principiul invocat este cel al "reciprocitatii", ne-a explicat ieri Ferran Tarradellas, purtatorul de cuvant al comisarului pentru Energie. Daca Rusia sau alte tari restrictioneaza accesul companiilor europene, nici companii precum Gazprom sau Rosneft nu ar trebui sa poata achizitiona in voie actiuni sau retele de transport pe teritoriul UE. Restrictiile ar fi o lovitura puternica pentru Gazprom, care "are ambitii puternice de a se extinde in Europa si a facut deja achizitii in UE", comenteaza Financial Times. Pachetul face parte din strategia de liberalizare a pietei energetice europene, masura principala fiind divizarea companiilor ce acum concentreaza mai multe domenii de activitate: generare, furnizare si transport de energie. Documentul consultat de Financial Times atrage atentia asupra riscului ca UE sa fie "vulnerabila la strategia unor tari terte de a domina pietele europene nu doar in privinta furnizarii de energie, ci si a achizitiei de retele". Ferran Tarradellas ne-a explicat ca "vrem sa facem o divizare eficienta a companiilor energetice, pentru a garanta ca exista competitie pe piata UE. si trebuie sa prevenim ca unele companii ce se afla in strainatate sa nu impiedice aceasta competitie, profitand de masurile noastre de divizare".

Gazprom, In UE

Conducta Burgas-Alexandroupolis ce urmeaza sa fie construita anul viitor va fi detinuta in proportie de 51% de trei companii de stat rusesti: Gazprom, Rosneft si Transneft. Participatia ar putea creste daca Grecia si Bulgaria cedeaza presiunilor de a-si vinde actiunile. Gazprom a semnat anul acesta un memorandum de colaborare cu OMV, pentru construirea unui complex de stocare de gaze naturale la Baumgarten, unde ar urma sa ajunga conducta Nabucco, proiect european ce ar tranzita si Romania, ocolind Rusia. Gazprom are diferite "joint venture" cu companii germane ca E.ON Ruhrgas si BASF, cu care construieste conducta "Putin-Schröder" prin Marea Baltica.

Cele mai citite

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă