18.2 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăSpecialBroaştele pot prevesti producerea unui cutremur

Broaştele pot prevesti producerea unui cutremur

Comportamentul unei specii de broaşte în sezonul de împerechere ar putea să “prezică” seismele, potrivit unui studiu publicat, miercuri, de cercetătorii unei universităţi din Marea Britanie, în Journal of Zoology. O “brutală schimbare în comportamentul” broscoilor dintr-o specie comună (Bufo bufo) a fost remarcată cu cinci zile înainte de cutremurul care a zguduit oraşul italian L’Aquila, pe 6 aprilie 2009, a afirmat o echipă de cercetători care monitoriza aceşti amfibieni într-unul dintre locurile lor de reproducere.

Potrivit Mediafax, rezultatele obţinute sugerează faptul că “broaştele Bufo bufo sunt capabile să prezică evenimente seismice importante şi să îşi adapteze comportamentul în consecinţă”, a declarat biologul Rachel Grant de la Open University din Milton Keynes (Marea Britanie). Împreună cu colegul ei, Tim Halliday, de la Universitatea Oxford, ea a observat timp de 10 zile aceste broaşte, pe un câmp aflat la o distanţă de 74 de kilometri de L’Aquila, în zilele care au precedat seismul cu o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter, care a făcut 299 de morţi în această localitate.

Cu cinci zile înainte de acest cutremur, numărul broscoilor prezenţi în acea zonă de reproducere a scăzut brutal cu 96%, acesta fiind “un comportament extrem de neobişnuit” pentru broaşte, potrivit acestui studiu. “Imediat după ce broaştele apar în zona de reproducere, ele rămân de obicei active, alăturându-se în număr mare în acea zonă, până când sezonul de reproducere se încheie”, au explicat autorii studiului.

Cu trei zile înainte de seism, numărul acuplărilor a scăzut până la zero. După ce au părăsit zona de împerechere, înainte de seism, masculii broscoi au revenit cu timiditate în prima noapte cu lună plină. Însă numărul lor era considerabil mai mic faţă de anii precedenţi: 34, faţă de 175.

Până pe 15 aprilie, la 10 zile după seism şi la două zile de la ultima replică seismică importantă, numărul broscoilor a continuat să fie mai mic decât în anii precedenţi. Oamenii de ştiinţă au mărturisit că nu ştiu deocamdată “ce fel de semnal provenind din mediul înconjurător” au perceput broscoii masculi din specia Bufo bufo, “cu atât de mult timp înainte de seism”. Ei au remarcat însă că scăderea activităţii broaştelor a coincis cu “perturbaţiile pre-seismice din ionosferă” – stratul superior al atmosferei terestre în care gazele sunt ionizate (electrizate).

Aceste perturbaţii detectate de frecvenţele joase ale undelor radio ar putea fi asociate cu scurgerile de radon, un gaz radioactiv provenit din subsolul terestru, sau cu undele gravitaţionale. Şi alte animale, precum elefanţii, peştii, şerpii şi lupii, au fost studiate în trecut, în încercarea oamenilor de ştiinţă de a descoperi acele semne care preced seismele, însă nu au oferit dovezi atât de “clare” precum cele furnizate de broaşte.

Cele mai citite

Un fost șef al SIE intră în cursa pentru Palatul Cotroceni

Generalul Silviu Predoiu, președinte al Partidului Liga Acțiunii Naționale, intră în cursa pentru Palatul Cotroceni. El pledează pentru meritocrație și recuperarea interesului național, potrivit...

Mai multe persoane înjunghiate într-un mall din Sydney

Sute de persoane au fost evacuate astăzi dintr-un centru comercial din capitala Australiei, Sydney, după ce mai multe persoane au fost înjunghiate, relatează news.com.au.O...

SUA atacă Chină pentru sprijinul militar dat Rusiei în războiul din Ucraina

China sprijină efortul de război al Rusiei în Ucraina, ajutând Moscova în cea mai mare consolidare militară de după epoca sovietică, furnizând tehnologie pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă