20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBritannica ataca Wikipedia

Britannica ataca Wikipedia

Wikipedia a fost multa vreme pe primul loc in topul enciclopediilor online, in principal pentru ca este una gratuita. Insa acum, cea mai veche enciclopedie din lume – Britannica – vrea sa fie prima si pe net si contraataca .

La cativa ani dupa aparitia conceptului "web 2.0", specialistii de la Encyclopaedia Britannica (britannica.com) – ajunsa la veritabila varsta de 240 de ani – doresc sa o adapteze la lumea online – si lanseaza o noua versiune a site-ului. Pe langa noul design si o serie de noi functii care vor ajuta utilizatorul sa gaseasca ceea ce cauta mai usor, site-ul le va permite utilizatorilor sa contribuie cu articole, care vor fi publicate in "paginile" virtuale ale enciclopediei. Utilizatorii nu trebuie totusi sa se bucure prea tare, pentru ca, totusi, specialistii de la Encyclopaedia Britannica vor avea drept de veto in ceea ce priveste articolele ce vor fi trimise spre publicare. Ca atare, va exista o echipa care va citi toate articolele si care va verifica veridicitatea unor elemente din el. In acelasi timp, textul trebuie sa fie corect gramatical si sa fie redactat in engleza britanica (nu in engleza americana!). Articolele care vor trece de filtrele specialistilor vor fi publicate insotite de numele si adresa de e-mail a autorului.  

Considerata o lucrare stiintifica – chiar si in versiunea online – Britannica poate fi utilizata de profesori pentru publicarea unor lucrari de cercetare pe diverse teme. "Speram sa strangem lucrari din intreaga lume, pentru ca astfel le vom putea pune la dispozitia tuturor. Va fi un mediu in care ideile de pretutindeni se vor intalni si vor fi dezbatute", a explicat John Cauz, presedintele Britannica. Enciclopedia nu este la fel de populara ca Wikipedia. Anul trecut, media zilnica a numarului de utilizatori ai celebrei enciclopedii a fost de 1,5 milioane, in timp ce Wikipedia inregistra 6 milioane. Dar cei din spatele Britannica nu isi doresc sa devina cei mai populari, pentru ca se adreseaza unui public diferit de cel al Wikipedia.

John Cauz, citat de Times Online, a mai spus ca "Wikipedia are foarte multe informatii de oferit si multi utilizatori sunt fericiti cu ceea ce gasesc acolo, precum si multa lume este fericita daca mananca in fiecare zi la McDonnald’s". Un abonament anual pentru Britannica costa 51 euro, in timp ce taxa lunara este de 6,29 euro. Plata se face pe site-ul britannica.com, cu un card bancar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă