3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Theresa May, prima declarație după ce a obținut acordul...

FOTO + VIDEO. Theresa May, prima declarație după ce a obținut acordul reginei pentru a forma noul guvern: Vom obține cea mai bună înțelegere privind Brexitul. Pentru asta au votat oamenii. Acum, să trecem la treabă!

UPDATE 17.20: Șefa Partidului Național Unionist (DUP – Democratic Unionist Party), Arlene Foster, a anunțat, pe contul său de Twitter, că a discutat cu premierul Theresa May și că membrii formațiunii sale vor discuta cu conservatorii pentru ”a stabili cum putem aduce stabilitate națiunii noastre”. 

Pe de altă parte, fostul șef de cabinet al lui Tony Blair, Jonathan Powell, a declarat, pentru BBC, că o înțelegere a conservatorilor cu irlandezii ar fi ”o greșeală”, pentru că ar înseamna că executivul Marii Britanii nu ar mai fi neutru.

Powell, care a condus și negocierile cu Irlanda de Nord, a declarat că procesul de pace în Irlanda s-a putut realiza pentru că executivul britanic a demonstrat ”că este neutru”, dar, ”odată ce ai sprijinul DUP, nu mai ești neutru”. 

16.35: Liderii Partidului Național Unionist din Irlanda au precizat că nu ar fi ajuns la o ”înțelegere fermă” cu Theresa May pentru susținerea guvernului conservator, relatează Sky News, conform The Guardian. 

Fostul ministru al Finanțelor, George Osborne, și un apropiat al lui David Cameron, a postat un mesaj criptic pe contul său de Twitter: ”Noapte bună”. Jurnaliștii The Guardian comentează că ar putea fi un indiciu că Osborne i-a păstrat resentimente lui May. 

Din cele 650 de locuri din Parlament, conservatorii au 318 locuri, laburiștii – 261, Partidul Național Scoțian – 35 locuri, Liberalii Democrați – 12, Partidul Național Unionist (irlandez) – 10, Sinn Fein – 7 locuri, PLaid Cymru – 4, iar Verzii – un loc. În Kensington, procesul de numărare al voturilor a fost suspendat până diseară, conform The Guardian. 


15.40: Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că: ”Timpul trece. Avem la dispoziție doi ani și faptul că britanicii s-au exprimat democratic prin votul de ieri nu influențează în nici un fel numărătoarea.”

14.55: Premierul Theresa May a anunțat că nu va demisiona și că va forma un nou Guvern, pe baza acordului formal primit din partea reginei Elisabeta a II-a.

În prima ei declarație de presă de după întâlnirea cu regina, Theresa May a precizat că Partidul Conservator va colabora cu formațiunea politică pro-unionistă din Irlanda de Nord. În acest mod, se va realiza o nouă majoritate parlamentară.

”M-am întânit cu regina și acum voi forma unui nou guvern – unul care va oferi siguranță și care va ghida Marea Britanie în această perioadă critică pentru țara noastră. Acest guvern va ghida țara prin negocierile cruciale privind Brexit-ul, care începe în 10 zile, și care respectă voința englezilor – de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană. Ne va ține națiunea în siguranță, aducând schimbarea după atacurile îngrozitoare de la Manchester și Londra, zdrobind ideologia islamului extremist și pe toți cei care o susțin. 

Țara are nevoie mai mult ca oricând de siguranță și, având cel mai mare număr de voturi și cel mai mare număr de mandate în alegeri, conservatorii și Partidul Unionist au legitimitatea conferită de o majoritate în Camera Comunelor. 

Vom obține cea mai bună înțelegere privind Brexitul. Pentru asta au votat oamenii în iunie anul trecut. Și asta le vom oferi. Acum, să trecem la treabă!”. 


UPDATE 14.25: Theresa May a plecat din Downing Street spre Palatul Buckingham, unde îi va cere permisiunea reginei pentru a forma un nou guvern. 

Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat, vineri, că trebuie oprite ”urmările nesăbuite” ale unui Brexit dur, cerându-le partidelor să colaboreze, pentru a-i împiedica pe conservatori să mai ajungă la guvernare. ”Vom reflecta asupra votului și îi vom asculta pe alegători”, a mai spus Sturgeon, la Edinburgh, citată de The Guardian. 

13.55: Șeful formațiunii eurosceptice UKIP, Paul Nuttall, a anunțat că demisioneză, după alegerile parlamentare, în urma cărora partidul nu a obținut niciun loc în Camera Comunelor, scrie The Guardian.

13.20: Întrebat dacă negocierile privind Brexit-ul ar trebui prelungite, în lumina rezultatelor la alegerile din Marea Britanie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat: ”Înainte ca negocierile să fie extinse, ele trebuie să înceapă”, relatează BBC.  

Citește și: GALERIE FOTO. Ce scriu ziarele britanice, după alegerile parlamentare: Cifre de coșmar pentru May. Theresa DIS-May: Jocul ei a fost un dezastru

12.45: Presa rusă despre alegerile din Marea Britanie: Theresa May este vinovată de pierderea majorității parlamentare, dar ea nu se retrage din funcția de premier

12.15: Theresa May va fi primită, la ora 12.30, la Palatul Buckingham, de către regina Elisabeta a II-a, pe tema formării noului guvern, informează BBC. Deși nu reprezintă o încercare de a forma o coaliție, discuția vine la câteva ore după negocierile purtate cu DUP (Democratic Unionist Party/ Partidul Național Unionist – Irlanda). 

”DUP nu dorește ca Theresa May să-și dea demisia și nici să să lucreze cu Jeremy Corbyn”, subliniază BBC.  

11.35: Premierul Theresa May nu intenționează să demisioneze și va încerca să formeze un guvern, în vreme ce Jeremy Corbyn s-a declarat ”gata să preia frâiele”, informează BBC News. 

Premierul a spus că țara are nevoie de stabilitate, după rezultatul alegerilor parlamentare.

Liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a declarat, vineri dimineață, că este pregătit să preia negocierile cu Uniunea Europeană, ”pentru a proteja locurile de muncă și pentru a obține un acord comercial cu Europa”, conform Sky News. Totodată, Corbyn a precizat că negocierile pentru Brexit ”trebuie să meargă înainte, deoarece a fost declanșat Articolul 50”. Corbyn a spus că laburiștii au câștigat alegerile deoarece a constatat o creștere a numărului de mandate și de voturi și că partidul său este pregătit să conducă un guvern minoritar.


11.25: Fostul vicepremier liberal-democrat Nick Clegg și-a pierdut mandatul de parlamentar în favoarea laburiștilor, relatează vineri agenția DPA citată de Agerpres.

Clegg, fost lider al Partidului Liberal Democrat care a deținut funcția de vicepremier în coaliția de guvernământ a ex-premierului conservator David Cameron, nu a reușit să-și apere mandatul în circumscripția Sheffield Hallam pe care îl deținea din 2005.


UPDATE 10.50: Liderii Uniunii Europene şi-au exprimat, vineri, îngrijorarea privind impactul rezultatului scrutinului din Mare Britanie asupra negocierilor pe tema Brexit, relatează Reuters citată de Mediafax.

Oficialii UE afirmă că există un risc tot mai ridicat ca aceste negocieri să se blocheze. Comisarul european pentru Buget, Guenther Oettinger, a declarat că nu este clar dacă negocierile vor putea fi iniţiate la data programată anterior, pe 19 iunie, adăugând că discuţiile vor fi multe mai nesigure în lipsa unui partener de negocieri puternic.

"Avem nevoie de un Guvern care să acţioneze", a declarat Guenther Oettinger pentru postul Deutschlandfunk. "Cu un partener slab de negocieri există pericolul ca negocierile să se termine rău pentru ambele părţi. Mă aştept acum la mai multă incertitudine", a completat oficialul UE.


UPDATE 10.30: Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei, a declarat că rezultatul alegerilor parlamentare din Marea Britanie este dezamăgitor pentru Partidul Naţional Scoţian (SNP), însă constituie un "dezastru" pentru Theresa May, informează BBC News citat de Mediafax.

"În mod clar este un rezultat dezamăgitor, am pierdut câţiva parlamentari extraordinari", a declarat lidera Scoției după ce partidul ei a pierdut mai multe locuri în Parlamentul de la Londra.


UPDATE 10.00:  Nigel Farage, fostul lider al formaţiunii naţionaliste eurosceptice Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), avertizează că ar putea urma un nou referendum privind apartenenţa Regatului Unit la Uniunea Europeană, în urma rezultatului neconcludent al scrutinului legislativ, relatează BBC News citat de Mediafax.

Fostul lider al UKIP a declarat că într-o astfel de situaţie "nu ar avea de ales" decât să se revină în politică, mai ales după ce credibilitatea Theresei May în fruntea Partidului Conservator a fost "zdruncinată în mod fatal", susține Farage.


UPDATE 09.40: Deși Partidul Conservator a pierdut majoritatea în Parlamentul britanic, el are totuși posibilitatea de a forma fie un guvern minoritar, fie o coaliție cu un alt partid, comentează vineri France Presse citată de Agerpres.

În ambele variante, negocierile ar putea dura mai multe săptămâni, ceea ce ar da o lovitură calendarului cu privire la Brexit, în condițiile în care negocierile cu Uniunea Europeană sunt programate să înceapă în zece zile.

Cu doar 314 mandate față de 330 câte a avut până acum, Partidul Conservator ar avea nevoie de 10 mandate pentru a avea o majoritate absolută în Camera Comunelor.


UPDATE 08.15: Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, susține că prim-ministrul conservator Theresa May ar trebui să demisioneze după pierderile suferite de partidul său la alegerile parlamentare britanice de joi, transmite vineri AFP.


UPDATE 08.10: Poziția slăbită a Theresei May ar putea atrage o altă abordare asupra Brexit, comentează AFP vineri, citată de Agerpres.

Pierzând majoritatea absoluta în Parlament, conform estimărilor, premierul conservator nu numai că a ratat pariul de a-și consolida autoritatea, ci a slăbit capacitatea de a-și impune linia în discuțiile cu Bruxellesul, programate să înceapă în zece zile, estimează experții. 

Susținând un Brexit "dur", care să includă ieșirea din piața unică, Theresa May a convocat aceste legislative anticipate pentru a avea mână liberă și a îndepărta eventualele reticențe în cadrul partidului său. 

În loc de aceasta, "ea și-a văzut poziția puternic slăbită cu un credit politic foarte afectat în momentul începerii acestor negocieri", subliniază Keith Featherstone, expert în politica europeană la London School of Economics. 


UPDATE 00.44: Fostul lider al Lib Dem, Ming Campbell, a declarat că partidul său nu va face nicio coaliție cu Conservatorii. Liberal Democrații obțin 14 locuri. „Niciun pact, nicio înțelegere, nicio coaliție, nici cu conservatorii, nici cu laburiștii”, a declarat Lord Campbell. „Tim Farron a fost foarte clar în această privință. Ne-am ars o dată cu o coaliție. Sunt prea mari diferențele politice”, a precizat Campbell.

UPDATE 00.12 Ziarul Independent anunță o lovitură de teatru la alegerile din Marea Britanie. Partidele de frunte nu obțin niciunul majoritatea absolută. Conservatorii și Laburiștii sunt foarte aproape. Conservatorii obțin 314 locuri, cu 12 mai puțin decât necesarul majorității absolute, iar laburiștii 266. Theresa May a cerut aceste alegeri sperând că Partidul Laburist, aflat în derivă după opinia multor analiști politici, va pierde mai multe locuri, oferind Conservatorilor să obțină majoritatea absolută. Situația actuală este o mare pierdere politică pentru Theresa May, în timp ce Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, și-a apărat poziția. Theresa May va trebui să caute o alianță care să dea stabilitate Parlamentului aflat acum în ceea ce se numește „Parlament în suspendare” sau „în echilibru”,  fără ca vreuna din forțele politice să dețină controlul. 

UPDATE 20.50: Oameni din Marea Britanie cumpără fiecare ediție a publicațiilor „The Sun”, „Daily Express” și „Daily Mail”, după care le aruncă la gunoi, scrie The Independent.

 Reacția britanicilor reprezintă o formă de protest față de atitudinea critică a publicațiilor față de Jeremy Corbyn. Totodată, oamenii au postat filmări în care pot fi văzuți ascunzând ziarele în spatele cutiilor cu lapte din supermarketuri. Alții le dau foc sau le aruncă la gunoi.

19.50: Alegerile din Marea Britanie. Sondaj: Nouă din zece alegătorii britanici sunt mai preocupați de economie și sănătate decât de Brexit

Nouă din 10 britanici resping ideea premierului conservator Theresa May că alegerile anticipate ar fi viza „o alegere privind Brexitul”. În schimbă, ei consideră că alegerile parlamentare sunt și despre sectorul serviciilor publice.


18.15:  FOTO: Sediul Partidului Conservator din Maidenhead, vandalizat în ajunul alegerilor din Marea Britanie

12.15: Corbyn, la ieșirea de la vot, a declarat: ”Vă mulțumesc tuturor pentru că ați venit astăzi aici. Este o zi din democrația noastră. Tocmai am votat, sunt foarte mândru de campania noastră”. 

11.45:  Premierul Theresa May și soțul ei au ajuns la secția de votare din Maidenhead. Ea i-a salutat pe reporteri. Și Jeremy Corbyn, liderul laburiștilor, a ajuns la secția de votare din nordul Londrei și pare ”foarte bine dispus”, conform The Independent. Și premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a votat la Glasgow, împreună cu soțul ei. 

Theresa May a declarat că angajamentul ei față de Uniune nu se va schimba, cerându-le britanicilor să-i sprijine pe conservatori. Premierul britanic a mai arătat că politicienii conservatori (Tories) sunt singurii care se opun ”obsesiei” premierului scoțian Nicola Sturgeon de a rupe Regatul Unit. 

De altfel, May a scris, într-un articol publicat în Scottish Daily Mail, că oamenii se simt ”trădați și mânioși” din cauza referendumului. A mai scris și că ruptura Scoției de Marea Britanie ar pune în pericol prosperitatea Regatului și a anunțat că ” nu acum este timpul”, când Nicola Sturgeon a certu un al doilea referendum pentru independență, notează The Independent. 

​​



09.50: Partidul Laburist este în ascensiune, în ultimele zile, potrivit sondajelor de opinie din Marea Britanie. Principalele promisiuni electorale ale laburiștilor sunt urnătoarele:

– încheierea austerităţii şi investirea în servicii publice;

– negocierea unui acord pentru Brexit în care să primeze ”economia şi standardul de trai”;

– naţionalizarea serviciilor publice, inclusiv căile ferate, oficiile poştale şi compania britanică de utilităţi National Grid;

– creşterea taxelor pentru afaceri şi pentru salariile mari;

– investirea în economia britanică printr-un pachet de stimulare de 250 miliarde de lire;

– desfiinţarea taxelor pentru studenţii din Marea Britanie.

 


UPDATE 09.15: Partidul Conservator, condus de premierul Theresa May, a promis în campania electorală o serie de măsuri menite să-i asigure succesul în fața laburiștilor.

Conservatorii au promis obţinerea unui Brexit sistematic şi flexibil, creşterea bugetului Serviciului Naţional de Sănătate cu opt miliarde de lire până în 2022/2023, suplimentarea bugetului pentru educaţie cu patru miliarde de lire până în 2022, reducerea numărului imigranţilor cu până la zeci de mii de oameni, echilibrarea bugetului până în anul 2025 și reformarea sistemului de pensii până în anul 2020. Conservatorii au mai promis că punctele de vedere ale Scoției, Ţării Galilor şi Irlandei de Nord vor fi ascultate la Londra.


Într-un gest imprevizibil, Theresa May a anunţat în aprilie un plan de convocare a alegerilor parlamentare anticipate pe 8 iunie, argumentând, după o serie de critici intense, că este necesar un guvern puternic pe fondul incertitudinii generate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Am ajuns la concluzia că singura modalitate de garantare a certitudinii şi siguranţei pentru anii care urmează este organizarea acestor alegeri", a declarat Theresa May, supusă presiunilor din partea colegilor din Partidul Conservator şi din partea opoziţiei laburiste şi liberal-democrate în contextul activării procedurii Brexit. "Întreaga ţară este unită în jurul deciziei Brexit, mai puţin membrii Parlamentului. Disensiunile din Parlament riscă să afecteze capacităţile de a transforma Brexit în succes", explica Theresa May.

Theresa May nu a devenit prim-ministru în urma alegerilor. După referendumul din iunie 2016, prin care britanicii au decis la limită ieşirea din UE, premierul David Cameron, care organizase plebiscitul din raţiuni populiste deşi pleda pentru rămânerea în Blocul comunitar, a demisionat. Pe fondul criticilor intense, Boris Johnson, unul dintre liderii taberei pro-Brexit, nu a putut fi numit premier, astfel că Theresa May a fost desemnată de Partidul Conservator, probabil ca soluţie de compromis, în fruntea Guvernului.

Noul Cabinet nu a avut nevoie de votul Parlamentului, dar probabil l-ar fi putut obţine, dat fiind că Partidul Conservator are majoritate. În contextul disputelor din ce în ce mai intense, premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a contestat recent legitimitatea decizională a Theresei May.

"Eu am fost aleasă în funcţia de prim-ministru al Scoţiei pe baza angajamentului clar privind un nou referendum. Dar premierul (Theresa May -n.red.) nu este încă aleasă de nimeni", declara Nicola Sturgeon.

În funcţie de rezultatul alegerilor, ar putea fi pusă sub semnul întrebării chiar decizia de scoatere a ţării din UE.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că niciun român nu-și va face bagajul să plece din țară”

Elena Lasconi, reprezentanta USR în cursa pentru alegerile prezidențiale, și-a exprimat votul la Colegiul Tehnic din București. După ieșirea de la urne, Elena Lasconi, candidata...

Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că niciun român nu-și va face bagajul să plece din țară”

Elena Lasconi, reprezentanta USR în cursa pentru alegerile prezidențiale, și-a exprimat votul la Colegiul Tehnic din București. După ieșirea de la urne, Elena Lasconi, candidata...

Mircea Geoană îndeamnă românii să voteze masiv: „Nu alegem doar un preşedinte, alegem o direcţie pentru ţară”

Candidatul independent Mircea Geoană și-a exercitat dreptul de vot duminică, 24 noiembrie 2024, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După vot, Mircea Geoană subliniat...
Ultima oră
Pe aceeași temă