10.3 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024

Breviar

Banii, mai tari decat cele sfinte

Mitropolia Moldovei si Bucovinei a pierdut ieri razboiul cu Directia de Finante Publice Iasi, ostilitatile privandu-i pe sfintii parinti de peste 3 miliarde de lei vechi. Magistratii Tribunalului Iasi au decis sa respinga cererea formulata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, potrivit careia trebuia restituit bisericii, de catre DGFPJ Iasi, TVA-ul, in contul lucrarilor de amenajare a Centrului Social „Providenta”. Initial, inspectorii fiscali au considerat ca Mitropolia poate beneficia de o deducere de TVA de peste 3,4 miliarde de lei vechi. Finantistii au sustinut, in replica la actiunea MMB, ca Providenta nu este un centru religios si deci nu are dreptul de a solicita deduceri de TVA. Sentinta data ieri de magistratii Tribunalului Iasi nu este insa definitiva, putand fi atacata, cu recurs, la instanta superioara.

Botosanenii risca sanctiuni

In jur de o mie de botosaneni sunt pasibili de amenda la aceasta data. Este vorba despre persoanele care nu si-au depus in termenul stabilit de lege declaratiile de venit in cazul in care obtin si alte venituri in afara celor salariale. Potrivit directorului Directiei Generale a Finantelor Publice Botosani, Gheorghe Sorescu, doar 7966 de persoane care obtin venituri suplimentare salariului au depus in termen declaratii, din cei 8938 aflati in evidenta Administratiei Financiare. „Cei care nu au depus declaratiile de venit sunt in jur de o mie de persoane, au primit notificari de instiintare si, daca nici in acest caz nu vor depune declaratiile ca obtin si alte venituri, vor fi sanctionati”, a declarat Gheorghe Sorescu.
Aer conditionat in spitale

Canicula din ultimele zile a afectat sute de galateni care sufera de boli cardio-vasculare. Aceasta situatie a determinat o ascensiune fara precedent a numarului de pacienti care au necesitat internarea la sectiile de Cardiologie si Neurologie de la Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Apostol Andrei” din Galati. Cea mai mare parte a saloanelor spitalului nu au aparate de aer conditionat, iar canicula afecteaza starea pacientilor. Directorul acestui spital, dr. Marin Craciun, a facut un apel public catre oamenii de afaceri din judetul Galati, solicitandu-le sprijinul pentru achizitionarea de aparate de climatizare a aerului. La Galati, in ultimele zile au fost inregistrate 10 decese din cauza valului de caldura.

DE 87 are prioritate

Seful Serviciului Politiei Rutiere Braila, subcomisar Dumitru Budes ne-a relatat ca, dupa mai multe demersuri ale institutiei, a reusit sa realizeze, cu ajutorul CNADN, o reglementare unitara a prioritatii pe drumul european E-87. „Pana acum, la intersectia soselei de centura cu DN 28 Braila-Focsani, prioritate avea drumul national. Reglementarea permite, asa cum era normal, ca drumul european sa aiba prioritate inaintea drumului national si este posibil ca, prin aceasta masura, sa se si reduca numarul accidentelor din zona”, a subliniat Budes.

Consilierii locali se dau independenti

Mirela Bazna, Mioara Lazar si Gheorghe Gadjinschi, consilieri locali, nu vor sa mai reprezinte interesele PSD. Sedinta Consiliului Local de marti dupa-amiaza a debutat cu un val de demisii din partea consilierilor locali care reprezentau PSD, pentru a se declara independenti. Mioara Lazar a declarat ca din motive personale si-a depus demisia din partid din 26 iunie. Consilierul Gheorghe Gadjinschi a luat aceeasi decizie de a demisiona, precizand ca „o sa ne fie bine tuturor”. De altfel, cei doi alesi au ajuns la PSD dupa ce au parasit PRM. Tot din acelasi partid si-a anuntat retragerea, inca din 22 iunie, Mirela Bazna, care a motivat decizia declarand: „Vreau sa devin reprezentant independent, asa ca voi vota cum imi va dicta constiinta”.

Lupta impotriva evaziunii fiscale

Prefectul Cristian Roman le-a cerut marti primarilor botosaneni sa se implice in lupta impotriva evaziunii fiscale. Pentru ca agricultura este un domeniu in care fenomenul evaziunii fiscale a luat amploare in ultimii ani, prefectul a cerut sprijinul primarilor botosaneni in actiunea privind lupta impotriva evaziunii fiscale. „Noi institutiile statului am demarat procesul de combatere a evaziunii fiscale si va cerem acum sprijinul pentru ca sunteti o forta speciala la nivelul autoritatii locale. Trebuie sa luptam impotriva celor care taie la negru vite pe care nu le inregistreaza. Agricultura este un domeniu in care evaziunea fiscala e foarte mare si trebuie sa ne sprijiniti. O sa trebuiasca niste reguli, asa cum am facut si la pasari”, a spus prefectul Cristian Roman.

Retea de traficanti de stupefiante anihilata la Iasi

Ofiterii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi au reusit, dupa infiltrarea unor agenti sub acoperire, sa prinda in flagrant o retea de distributie de canabis de cea mai buna calitate introdus in Romania din Spania. Cristian Dumitru (24 de ani), Cosmin Borcoi (21 de ani) si amanta acestuia din urma Loredana Cristea (15 ani) au fost retinuti in flagrant in timp ce consumau si distribuiau droguri la internet-cafe „Extreme”, situat in imediata vecinatate a liceelor industriale din cartierul Bularga din Iasi. Cercetarile au stabilit ca drogurile erau trimise in Romania de fratele lui Cristian Dumitru, care lucreaza in Spania.
El punea cam 500 de grame de canabis de cea mai buna calitate printre haine si in spray-uri golite, trimitand colete catre Romania inca din 2004. Politistii au „mirosit” filiera in 2005 si au reusit infiltrarea unui politist abia la sfarsitul anului 2005. Ofiterul a cumparat o transa de droguri de la Cosmin Borcoi cu 500.000 de lei vechi gramul, dupa care tranzactia pentru a doua transa a fost filmata si traficantii au fost prinsi in flagrant.
Anchetatorii ieseni au dispus continuarea cercetarilor cu minora Loredana Cristea in stare de libertate si cu retinerea celorlalti doi pentru savarsirea infractiunilor de consum si trafic de stupefiante.

Pericol de catastrofa ecologica la Suceava

15 milioane tone de steril cu cianuri ameninta comuna suceveana Ostra si localitatile din aval. Canalele de subtraversare de sub iazul de steril au fost obturate de aluviuni, iar apa a crescut cu peste 12 metri. Scafandrii veniti de la Piatra Neamt isi risca viata incercand deblocarea canalelor de scurgere, in timp ce populatia alertata este pregatita de evacuare in orice clipa. „Riscul este ca daca cedeaza acest iaz de decantare, inactiv de vreo 8 ani, exista pericolul ca Ostra si casele din aval de acest bazin sa fie inundate de mal.
In plus, acest steril are inca cianuri si alte substante periculoase”, a declarat, ieri, prefectul de Suceava, Orest Onofrei.
Acesta a precizat ca toate primariile din localitatile din aval de iaz au primit avertizare scrisa, sa anunte oamenii in primul rand sa nu adape animalele din parauri, in special din Brateasa si Suha, dar si sa pregateasca populatia pentru situatia ca acest dig artificial cedeaza si se impune evacuarea. Autoritatile judetene au anuntat situatia creata atat la Ministerul Economiei si Comertului, care are responsabilitatea financiara a inchiderii, cat si la Ministerul Administratiei si Internelor.


Un buchet de flori pentru o mie de euro

O femeie din comuna Campineanca si-a uitat poseta cu o mie de euro in microbuz. Norocul acesteia a fost ca persoana care a gasit-o a anuntat autoritatile. Ioana G. (61 ani) din Campineanca si-a dat seama ca nu mai are poseta cu tot cu bani abia dupa ce a coborat din microbuz. Disperata, femeia a alertat politistii din localitate, in speranta ca isi va recupera suma de bani uitata pe bancheta. In urma Ioanei G., pe aceeasi bancheta a microbuzului s-a asezat o alta localnica, care a gasit poseta. Nu mare i-a fost mirarea cand a vazut ca poseta este foarte "valoroasa”, in aceasta fiind o mie de euro, un telefon mobil si mai multe documente.
De buna credinta si cu frica de Dumnezeu, femeia a mers cu banii la politia din Campineanca, unde a declarat cele petrecute. "La data de 09.06.2006, G. Ioana, de 61 ani, din Campineanca s-a prezentat la Politia din localitate, unde a reclamat disparitia unei borsete in care se aflau 1000 de euro, un telefon mobil si mai multe documente. La foarte scurt timp, o alta localnica, respectiv Uluitu Aneta, de 44 ani, s-a prezentat la postul de politie, declarand ca in microbuzul Focsani-Campineanca a gasit borseta disparuta si a predat-o politistilor”, a precizat Mariana Apostol, purtator de cuvant al IPJ Vrancea. Dupa ce a reintrat in posesia celor pierdute, proprietara a vrut sa o rasplateasca pe Uluitu Aneta, insa aceasta a declarat ca nu doreste decat… un buchet de flori.

Analfabeti scoliti in detentie

Ieri la Penitenciarul de Maxima Siguranta Braila 17 detinuti analfabeti au primit diplomele de absolvire pentru clasele I-IV. "Am initiat astfel de cursuri pentru a veni in sprijinul lor, ca atunci cand vor iesi din penitenciar si-si vor relua cursul firesc al vietii sa poata sa se angajeze mai usor si sa fie acceptati de comunitate. Avem 17 detinuti care si-au primit diplomele de absolvire si care in acest moment nu mai pot fi considerati ca nestiutori de carte”, a subliniat magistratul Gheorghe Cucu, comandantul Penitenciarului de Maxima Siguranta Braila.

Poluare in portul Braila

Recent in incinta bazin docuri SC Hercules SA Braila, din nava Teleorman s-au scurs 140 de litri ulei uzat. Nava apartine SC Biodora Prest SRL Braila, iar substanta de ulei uzat a fost imediat localizata si neutralizata de personalul aferent. Conform declaratiei directorului Agentiei de Mediu Braila Aurel Banuta, uleiul nu a apucat sa ajunga in Dunare, pericolul poluarii fiind exclus prin operatiunile de neutralizare care
s-au luat imediat.

Cele mai citite

FCSB urmează să primească un milion de euro de la FRF!

Patronul FCSB, Gigi Becali, a anunțat că echipa sa va beneficia de un bonus de un milion de euro din partea Federației Române de...

Cum să alegi o imprimantă industrială pentru ambalaje, potrivită afacerii tale

Îți dorești să îți duci afacerea la un nou nivel, dar te simți copleșit de opțiunile disponibile pe piață? Alegerea unei imprimante industriale potrivite...

Cinci bărbați îl dau în judecată pe Donald Trump pentru declarațiile acestuia de la dezbaterea din 10 septembrie cu Kamala Harris

Cinci afro-americani şi hispanici - condamnaţi pe nedrept pentru violarea unei femei care făcea jogging în New York în 1989 pe când erau minori...
Ultima oră
Pe aceeași temă