10.3 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024

Breviar

Zece decese provocate de canicula

Sute de galateni au apelat in utimele zile la serviciile Ambulantei, solicitand interventii in cazuri de lesin si crize cardiace provocate de canicula. Conform directorului Serviciului Judetean de Ambulanta Galati, dr. Mihai Polinschi, la dispecerat au fost primite in ultimele zile peste 600 de apeluri telefonice de la persoane carora li s-a facut rau din cauza caniculei, predominand cazurile de crize cardiace, crize de spasmofilie si accidente vasculare cerebrale. Medicul Mihai Polinschi a mai precizat ca in unele cazuri nu s-a mai putut face nimic, inregistrandu-se in total zece decese provocate de inrautatirea starii de sanatate din cauza caldurii.

Poluare cu titei la Schela

O poluare accidentala cu produse petroliere a avut loc luni dimineata in localitatea Schela, fapt care i-a bagat in priza pe comisarii Garzii Judetene de Mediu Galati, care au descins la fata locului. Potrivit comisarului-sef al Garzii de Mediu Galati, Gabriel Panaitescu, o conducta de titei apartinand firmei Petrom s-a spart, 150 de litri de titei deversandu-se pe o suprafata de 200 metri patrati de teren cultivat cu grau, apartinand asociatiei agricole Furnica. „S-a intervenit pentru remedierea incidentului, operatorul care avea grija de conducta fiind sanctionat cu 2 milioane de lei. In urmatoarele zile vom sanctiona si societatea Petrom, care este proprietarul conductei, aceasta riscand sa primeasca o amenda de maximum 400 milioane de lei”, ne-a declarat Gabriel Panaitescu.

Festivalul Catalina – olimpiada copiilor

In perioada 1-6 iulie 2006, Palatul Copiilor Iasi va organiza, in colaborare cu Primaria Municipiului Iasi, cea de-a XII-a editie a „Festivalului international de folclor pentru copii si tineret Catalina”. La acest festival, ce va fi finantat partial de MEdC, vor participa ansambluri folclorice din Bulgaria, Georgia, Turcia si Romania (Iasi, Arges, Bacau, Cluj si Neamt). „Deocamdata, organizatorii au venit cu o cerere de finantare a festivalului, iar acest lucru urmeaza sa-l analizam in Comisia de Cultura.
Printre altele, ne mai solicita o aprobare pentru desfasurarea Paradei Portului Popular, pe data de 3 iulie 2006, incepand cu ora 16.30, pe traseul Parcul Copou – B-dul Carol I – str. Banu – Piata Unirii – B-dul Stefan cel Mare – Palatul Culturii”, a declarat Cosmin Coman, directorul de comunicare al Primariei. Pentru organizare, conducerea Palatului Copiilor a solicitat sprijinul financiar al primariei. Mai precis, se doreste acordarea a 30 de milioane lei si cazarea formatiilor din strainatate la Hotelul Municipal Iasi.

Bani europeni pentru infrastructura

Trei obiective de infrastructura distruse la inundatiile de anul trecut vor fi reparate prin fonduri PHARE. Banii, aproape patru milioane de euro, vor fi dati prin Agentia Regionala de Dezvoltare Nord-Est si sunt destinati pentru trei obiective. Reabilitarea si modernizarea drumului judetean 241 Podu Turcului – Glavanesti, Putinei – Colonesti – Izvorul Berheciului, precum si repararea a patru poduri si 54 de podete va costa 1,4 milioane de euro. Pentru drumul judetean din Darmensti spre limita cu judetul Harghita si repararea unui pod s-au alocat 514 mii de euro, iar pentru amenajarea albiei raului Tazlau alte doua milioane de euro.

Hot impuscat la Galati

In noaptea de luni spre marti, echipa operativa de la Sectia 3 de Politie Galati a fost alertata de catre dispecerul unei firme de paza din Galati, in legatura cu faptul ca un agent de paza a impuscat un barbat care incerca sa fure cablu electric de la societatea la care efectua paza. Agentul sustine ca a folosit armamentul, tragand un cartus in piciorul hotului, ca sa il imobilizeze. „Echipa operativa constituita l-a identificat pe cel surprins ca fiind F. Panaite, de 29 ani, din satul Slivna, orasul Beresti, care prezenta leziuni sangerande la nivelul gambei piciorului drept”, ne-a declarat ofiterul de relatii publice a IJP Galati, subcomisarul Stefan Gohoreanu. Politistii de la Sectia 3 efectueaza cercetari pentru a stabili daca agentul de paza a folosit armamentul legal, precum si in legatura cu infractiunile comise de Panaite.

Sanatatea din Vrancea, subfinantata

Claudiu Grosu, liderul SANITAS, spune ca sistemul sanitar din Vrancea este subfinantat. „Judetul nostru este subfinantat fata de celelalte judete”, a declarat Claudiu Grosu. Si directorii institutiilor sanitare sunt de acord cu aceasta situatie. „Se stie ca Vrancea este subfinantata cronic. Toti de aici suntem vinovati ca nu am facut ceva. Spitalele lucreaza cu 55% din necesarul lor si degeaba discutam de sporuri, de al 13-lea salariu”, a spus, la randul sau, Nicolae Moise, directorul Spitalului Judetean de Urgente „Sfantul Pantelimon” Focsani.

Imprumut pentru drumurile judetene

Consiliul Judetean Botosani a primit avizul Comisiei de Autorizare a Imprumuturilor din cadrul Minis-terului Finantelor pentru imprumutul bancar in vederea refacerii drumurilor din judet. Cu cele 600 de miliarde de lei pe care CJ Botosani le va contracta de la BCR se vor putea face cel mult 70 kilometri de drum si nu trei sute de kilometri, cat adoptasera initial consilierii judeteni, printr-un imprumut de o mie de miliarde de lei. Ministerul Finantelor nu a fost de acord cu aceasta suma si a taiat patru sute de miliarde, pe motiv ca judetul Botosani produce prea putine venituri la bugetul de stat.

Finantistii suceveni, supravegheati video

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Suceava a implementat un nou sistem de supraveghere, care da posibilitatea directorului executiv sa vizualizeze sectoarele in care functionarii publici ai institutiei intra in contact cu contribuabilii. Noul sistem a costat 15 milioane de lei, iar seful DGFP, Petrica Ropot, a pus, astfel, sa fie monitorizati functionarii publici sau mai bine zis acei functionari publici care nu au un comportament civilizat cu contribuabilii.

Festivalul berii la Focsani

Focsanenii amatori de bere si mici isi vor putea „satisface” dorintele in Piata Obor, unde va fi organizat, dupa toate probabilitatile, traditionalul festival al berii. „Anul acesta exista in plan organizarea festivalului berii in Obor, insa este doar o propunere. Miercuri va fi stabilita locatia definitiva”, a declarat viceprimarul municipiului, Neagu Nistoroiu. Programul festivalului va coincide si in acest an cu manifestarile dedicate Zilelor Municipiului, organizate in perioada 6-9 iulie.

Furt ca in codru la Vaslui

Infractiunile de furt ocupa un loc important intr-un nefericit clasament al infractiunilor savarsite la nivelul judetului Vaslui. In primele cinci luni ale anului 2006 au fost sesizate 1.424 de furturi, dintre care 185 din societati comerciale. De asemenea, in aceasta perioada au fost solutionate 2.093 de furturi, 580 dintre acestea fiind comise din societati comerciale. Diferenta este explicata de numarul dosarelor inregistrate anterior acestei perioade si care au fost solutionate in perioada ianuarie-mai 2006, precum si de rezultatele extinderii cercetarilor asupra autorilor identificati cu privire la intreaga activitate infractionala. „Peste trei sferturi din aceste infractiuni s-au comis dupa lasarea intunericului, autorii fiind barbati tineri, sub 25 de ani. Cei care patrund si fura din magazine si chioscuri prin spargerea geamului sunt de regula minori”, a precizat subinspector Mihaela Straub, purtatorul de cuvant al IPJ Vaslui.

Explozie devastatoare langa Pascani

Explozia devastatoare a unei centrale termice in comuna Tatarusi, judetul Iasi, s-a soldat cu decesul unei femei si ranirea grava a fiicei sale. Deflagratia s-a produs in momentul in care centrala termica, cu alimentare pe lemne, s-a incins foarte mult, iar boilerul cu apa clocotita nu a mai rezistat presiunii aburilor. In jurul orei 23.00, un zgomot asurzitor a cutremurat intreaga casa. Imaginea la locul deflagratiei era una de cosmar. Adriana D. (46 de ani) zacea intr-o balta de sange, ambele picioare fiindu-i desprinse de trup. Langa ea urla de durere Lacramioara C. (13 ani), careia schijele cazanului explodat i-au retezat picioarele, fiind in prezent internata in stare foarte grava la Spitalul Municipal Pascani. „Adriana, care locuieste la Vatra Dornei, a venit acasa la parinti si se pregatea sa faca o baie. De aceea incalzise centrala. Nu pot sa-mi dau seama cum s-a intamplat, centrala functionand foarte bine toata iarna”, a precizat o verisoara de-a defunctei. Explozia a distrus peste 70% din casa, spulberand anexa in care era amplasata centrala, daramand peretii, o parte din acoperisul locuintei, geamurile si usile acesteia.

Tineri cu SIDA, la Casa Poporului

Zece tineri infectati cu HIV-SIDA, care, in prezent, sunt ocrotiti in Centrul „Pinochio” al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau, vor pleca astazi intr-o lunga excursie prin tara. Mai intai vor merge la Slanic Moldova, apoi pe la obiectivele turistice din zona Vatra Dornei, dupa care se vor intoarce, pentru a fi prezenti in tabara la Zemes. Imediat dupa aceea, se vor indrepta spre Bucuresti. „Vor sa se plimbe cu metroul si sa vada Casa Poporului. Aceasta isi doresc cel mai mult”, ne-a spus Alina Iftode, purtatorul de cuvant al DGASPC.

Cele mai citite

Două persoane din Norvegia au contractat clasa 2 a mpox

Doi pacienți din Norvegia au fost diagnosticați cu virusul mpox, clasa 2, a anunțat marți municipalitatea din Oslo, potrivit Reuters. Norvegia raportează două cazuri de...

Cinci bărbați îl dau în judecată pe Donald Trump pentru declarațiile acestuia de la dezbaterea din 10 septembrie cu Kamala Harris

Cinci afro-americani şi hispanici - condamnaţi pe nedrept pentru violarea unei femei care făcea jogging în New York în 1989 pe când erau minori...

Ce sunt pariurile virtuale și la ce agenții le poți găsi?

La multe case de pariuri online întâlnim o secțiune în care pariurile plasate sunt stabilite după maxim 4 minute. Este vorba despre pariurile virtuale.  Spre...
Ultima oră
Pe aceeași temă