3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024

Breviar

Crestinii sunt ierarhizati dupa buzunar

Corespondentul nostru Dragos Drobota, din Oradea, a facut o vizita pe la manastirile din Moldova si a trecut, desigur, si prin orasul Iasi. Mare i-a fost mirarea cand a vazut pe zidurile Mitropoliei Moldovei si Bucovinei un anunt iesit din comun, care l-a impresionat in mod deosebit: „Va rugam donati pentru repararea si consolidarea Catedralei Mitropolitane Iasi si pentru construirea Muzeului subteran „Sfanta Parascheva” la subsolul Catedralei Mitropolitane (lucrari in valoare de 145 miliarde lei).
De la 10.000 lei sunteti miluitori;
De la 100.000 lei sunteti binefacatori;
De la 500.000 lei sunteti ctitori;
Cu multumiri si binecuvantare, : Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei”.
Dl Dragos Drobota din Oradea are din familie o educatie crestina (altfel n-ar fi ajuns in preajma Catedralei Mitropolitane a Iasilor), dar vazand anuntul de mai sus nu si-a putut reprima constatarea ca la saracia generala din Romania orfanul si vaduva, care isi dau inca din zorii crestinismului ultimul banut Bisericii, nu vor putea depasi niciodata statutul de „miluitori” sau cel mult de „binefacatori”. Si asta in timp ce marii profitori ai Romaniei de tranzitie – fostul primar al Bacaului, Sechelariu (care a sponsorizat catedrala megalitica din centrul orasului), Ilie Alexandru din Slobozia (sponsorul uriasei catedrale „Sf. Alexandru” din municipiu), Miron Cozma (care a finantat cateva lacasuri din Episcopia Covasnei si Harghitei), Gigi Becali (care se lauda public cu miliardele pe care le-a donat Bisericii si cu lacasurile pe care le-a sponsorizat) si multi altii sunt toti mari „ctitori”, desi unii dintre ei au ajuns deja dupa gratii (si nu pot participa la sfintirea lacaselor – cazul Ilie Alexandru), iar altii sunt ingropati in anchete, procese si cercetari penale cu finalitate previzibila.
Sigur ca Mitropolia Moldovei trebuie sa stranga, intr-un fel sau altul, suma considerabila de 145 de miliarde lei, pentru repararea si consolidarea Catedralei Mitropolitane. Intrebarea pe care si-o pune crestinul Dragos Drobota din Oradea este insa la fel de legitima: in Imparatia lui Dumnezeu ajungi si esti ierarhizat tot dupa „ochiul dracului” de pe Pamant?

Binefacatori ai Manastirii Sihastria Voronei

Manastirea Sihastria Voronei va gazdui in luna septembrie un eveniment deosebit: proclamarea canonizarii Sfantului Cuvios Onufrie. Pentru acest moment festiv, manastirea se pregateste schimbandu-si infatisarea. Pe data de 9 septembrie, ziua de pomenire a Sfantului Cuvios Onufrie, inainte de Sfanta Liturghie, la Manastirea Sihastria Voronei va fi oficiata slujba de resfintire a bisericii. Trei echipe de pictori lucreaza in prezent la finalizarea picturii acestui sfant lacas de cult. Costurile innoirii bisericii se ridica insa la peste 600 milioane lei vechi. Intrucat Manastirea Sihastria Voronei nu are resursele financiare necesare pentru a acoperi aceasta suma, face un apel calduros la binefacatori.
Donatorii se pot numara printre binefacatorii Manastirii Sihastria Voronei! Cu ajutorul sponsorilor, lucrarile de restaurare si pictare a bisericii pot fi finalizate! Pentru aceasta, orice suma poate fi depusa in contul: RO 80 RNCB 1700 0000 0973 0001, deschis la sucursala BCR Botosani.
Primele sume au fost donate deja de Centrul Eparhial Iasi, de parohiile tuturor preotilor consilieri si inspectori din cadrul Consiliului Eparhial, precum si de catre alti preoti ieseni, respectiv de protopopiatele din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor. Numele tuturor celor care ajuta la finalizarea lucrarilor de la Manastirea Sihastria Voronei vor fi trecute pe un pomelnic special al donatorilor si binefacatorilor manastirii, ce va fi pomenit permanent, precizeaza agentia Trinitas.

Cele mai citite

Referendumul din București validat: Peste 40% prezență la vot până la ora 20:00

Bucureștenii au fost chemați duminică, 24 noiembrie 2024, să participe la un referendum local organizat de primarul general Nicușor Dan, desfășurat simultan cu primul...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Alegerile prezidențiale 2024: Categoriile de români care nu pot vota

Românii sunt așteptați la urne în data de 24 noiembrie 2024, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, și pe 8 decembrie, pentru turul al...
Ultima oră
Pe aceeași temă