20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024

Breviar

Colonel de armata, ucis accidental la vanatoare
O partida de vanatoare organizata sambata de Asociatia Judeteana de Vanatoare si Pescuit Sportiv (AJVPS) Alba s-a incheiat cu o tragedie, unul dintre participanti fiind victima unui accident mortal. Colonelul de armata Simion Ioan Giurgiu (50 ani), angajat al Corpului IV Armata Teritorial „Maresal Constantin Prezan” din Cluj-Napoca, a decedat dupa ce a fost impuscat de un coleg de vanatoare. Victima a murit dupa doar cateva minute din cauza ranilor suferite. Potrivit medicilor, glontul i-a distrus ficatul aproape in intregime, colonelul neavand nici o sansa de supravietuire. Cu toate ca barbatul a fost adus de urgenta la Spitalul Judetean Alba chiar de cel care l-a impuscat, medicii nu au putut sa constate decat decesul acestuia. Barbatul nu mai traia, necropsia urmand sa stabileasca cu exactitate cauzele mortii.
Potrivit sefului Inspectoratului de Politie al Judetului Alba, comisar Tudor Grindean, din primele cercetari si din declaratiile martorilor reiese ca victima a fost impuscata accidental. La fata locului s-au deplasat politisti si procurori, iar arma a fost ridicata in vederea efectuarii anchetei. Vanatoarea de mistreti s-a desfasurat pe fondul 25 Cricau, in apropiere de Alba Iulia, grupa de vanatoare fiind organizata de Suciu Andronic, de aceeasi varsta cu victima, care este, de altfel, autorul accidentului. Din primele declaratii ale acestuia a rezultat faptul ca Simion Giurgiu a plecat de la locul stabilit. Suciu Andronic a auzit galagie intr-un tufis si a tras crezand ca este un mistret.
Simion Ioan Giurgiu era casatorit si avea doua fete. Acesta este primul caz din Alba in ultimii cinci ani in care o persoana isi pierde viata in timpul unei partide de vanatoare, ultimul fiind inregistrat in 2001, la Aiud. Un accident similar s-a produs in urma cu o saptamana in judetul Mures. Primarul orasului Ludus, Ovidiu Dancu, si-a impuscat un coleg cu care participa la o o vanatoare de mistreti, langa Sovata. Vanatorul grav ranit murit dupa cateva zile la spital. Primarul Dancu este cercetat pentru ucidere din culpa. Aceeasi incadrare juridica a faptei a fost stabilita de anchetatori si in cazul autorului accidentului in care a decedat colonelul Giurgiu.

Din cele 25 de focare de gripa aviara, 16 au fost inchise

Ministerul Agriculturii a inchis, pana acum, 16 din cele 25 de focare de gripa aviara, urmand ca in aceasta saptamana sa mai inchida patru, a declarat ministrul Gheorghe Flutur, care a participat la Brasov la o intalnire a liderilor liberali din tara.
Ministrul Gheorghe Flutur a spus ca, in continuare, se iau zilnic sute de probe in judetele unde riscul este inca mare. „Nu trebuie sa ne lasam pe tanjala cu aceste verificari la pasari, pentru a fi inaintea virusului”, a afirmat ministrul Agriculturii, care a precizat ca ar fi foarte grav sa apara mortalitati in masa la pasari si abia atunci sa se descopere virusul. Din acest punct de vedere, a subliniat Gheorghe Flutur, Romania este cotata ca o tara care tine gripa aviara sub control. El a adaugat ca pericolul nu a trecut inca, pentru ca pasarile migratoare se vor intoarce si, de aceea, trebuie continuate actiunile de prevenire. Intrebat ce suma s-a cheltuit pana acum cu gripa aviara, ministrul Gheorghe Flutur a precizat ca Autoritatea Sanitar-Veterinara a cheltuit pentru echipamentele de protectie 100 de miliarde de lei, Ministerul Sanatatii circa 120 de miliarde de lei pentru vaccinuri, Ministerul Agriculturii 30 de miliarde de lei pentru despagubiri, iar Ministerul Transporturilor 80 de miliarde de lei pentru dezinfectie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă