18.1 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024

Breviar

NUP pentru dosarul exploziei din gara Gugesti

Procurorii vranceni au dispus neinceperea urmaririi penale in cazul dosarului exploziei de la Gugesti. Pe 14 august 2004, localitatea Gugesti a fost la un pas de o adevarata catastrofa dupa ce o garnitura de tren, cu 34 de vagoane incarcate cu benzina si motorina, a deraiat la iesirea din statie ca urmare a ruperii boghiului unei osii. Au ars 5 tone incarcate cu motorina, un vagon a explodat, infrastructura fiind afectata, iar traficul feroviar intrerupt.
Pagubele produse in urma exploziei de la Gugesti se ridica la aproximativ 26 de miliarde de lei vechi. Unitatile pagubite sunt Regionala CFR Galati, transportatorul SNTFM Transport Marfa SA, SC MEVA SA Drobeta Turnu-Severin si SC Comcereal Focsani, acestea urmand sa se judece in contencios pentru recuperarea prejudiciului. In ceea ce priveste transportul de combustibil, care provenea de la RAFO Onesti, cu destinatia Triaj Bucuresti, procurorii spun ca a fost perfect legal. „Ieseau scantei din rotile unui vagon, atunci s-a luat legatura cu mecanicul de locomotiva, care a oprit de urgenta trenul. S-a facut inca o verificare a intregii garnituri, dupa care trenul a plecat mai departe. La intrarea in statia Gugesti s-au semnalat un zgomot puternic si scantei si din nou s-a decis oprirea trenului. In timp ce mecanicul facea manevrele premergatoare opririi, s-a rupt osia unui vagon, care a si deraiat”, a spus Attila Santa, procurorul care a anchetat explozia de la Gugesti. „Este un eveniment nedorit, se mai intampla si nu intotdeauna din cauza omului”, a concluzionat Attila Santa. De mentionat ca in data de 6 august 2004, cu o saptamana inainte de producerea accidentului, boghiul incriminat acum de expertii tehnici si de anchetatori a fost verificat cu un aparat ultrasonic, care a stabilit ca nu avea probleme de fabricatie.

Infractori romani autorii unui jaf armat la Madrid

Doi romani, autori ai unui jaf armat la Madrid, au fost identificati cu ajutorul politistilor romani, care au descoperit ca acestia sunt doi recidivisti acuzati de viol si care plecasera din Romania imediat dupa ce instanta i-a pus in libertate fara a le interzice sa paraseasca tara.
Potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), cei doi au comis zilele trecute un jaf armat la un magazin de bijuterii din Madrid, iar cand au fost prinsi de politisti au pretins ca sunt politisti rusi. Pentru ca aveau suspiciuni privind identitatea lor, autoritatile spaniole au solicitat sprijin urgent Politiei Romane. Fotografiile lor au fost puse la dispozitia serviciilor de investigatii criminale. Dupa o ora si jumatate de la primirea solicitarii, judiciaristii din Tulcea i-au identificat pe cei doi ca fiind Radu P. si Cristian V. Cei doi sunt recidivisti domiciliati in judetul Tulcea, iar datele de stare civila au fost transmise autoritatilor spaniole. Radu P. a fost condamnat in Romania la 17 ani de inchisoare pentru infractiuni cu violenta. In anul 1990, el a patruns prin efractie in depozitul de armament al unei unitati militare din Babadag, de unde a furat mai multe pistoale-mitraliera. Ulterior, cu ajutorul acestor arme, el a sechestrat o familie din Tulcea, eliberata dupa intervenetia trupelor speciale. Pentru aceasta infractiune, a stat in inchisoare pana in vara anului trecut. La scurt timp dupa eliberarea din penitenciar, Radu P., impreuna cu celalalt suspect, au comis un viol in forma calificata, tot in judetul Tulcea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă